Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Frica păzește bostănăria. Dragnea renunță la adoptarea codurilor penale prin OUG
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-06-25
Actualitate Interna
2

Vizibil schimbat luni față de vineri, în sensul ca mult mai linistit și reusind mai bine sa-și ascunda nervozitatea și teama, Liviu Dragnea a iesit de doua ori în fata ziaristilor pentru a le explica inexplicabilul: ce s-a întâmplat peste weekend de s-a răzgandit brusc și renunță la trecerea codurilor penale prin ordonanță de urgență.

 

 

Toate sursele, ulterior și vicepreședinți cu greutate în conducerea au declarat că aproape toată ședința CEx-ului de vineri a fost dedicată găsirii celei mai bune variante pentru a trece cât mai repede codurile penale, astfel încât să dispară abuzul în serviciu, și nu numai astfel încât Liviu Dragnea să scape de orice condamnare penală, trecută sau viitoare.

 

Imediat, premierul Viorica Dăncilă și-a anulat deplasarea în Oman în perioada 24-26 iunie, deoarece nu se putea adopta o ordonanță pe perioada cât ar fi lipsit. Și nu a fost simplă speculație, toți ce-i apropiați de conducerea partidului și de Dragnea confirmând că deja Florin Iordache urmează să pun la punct toate detaliile și să bage în ședința de Guvern codurile, așa cum s-a întâmplat cu OUG 13. Diferența consta în dispariția termenului de intrare în vigoare, ceea ce ar fi însemnat că ar fi produs efecte din secunda când ieșea în Monitorul Oficial.

 

Deși totul era pregătit pentru ca luni, marți să fie trecută rapid prin guvern ordonanța de urgență salvatoare pentru problemele cu justiția ale lui Dragnea, inexplicabil, luni, toți liderii coaliției de la putere, ALDE, PSD și UDMR spun în cor că niciodată nu a fost luată în serios OUG (oare OUG 13 o fi existat, sau o neagă și p-aia?).

 

Un alt aspect care arată o răcire a relațiilor dintre Dragnea și Tăriceanu este plecarea acestuia din urmă la doar un minut după ce veniseră împreună la declarații de presă comune la Parlament.

 

După ce a fost întrebat de un reporter dacă există tensiuni în coaliție, Tăriceanu a spus ”niciun fel, din contră, după cum vedeți, am participat împreună la ședința coaliției, am venit împreună în fața presei”. Apoi a adăugat zâmbind ”Nu mai e nevoie de prezența mea” și a plecat, lăsându-l pe Liviu Dragnea singur în fața presei.

 

Dragnea a spus imediat ”sunt de acord cu Călin” și a răspuns timp de câteva minute la întrebările jurnaliștilor în fața grupului PSD din Camera Deputaților. Cei doi lideri au participat la ședința grupurilor parlamentare reunite PSD – ALDE.

 

Plecarea lui Tăriceanu de lângă Dragnea a venit la doar câteva ore după ce liderul ALDE a anunțat public că sunt excluse variantele de OUG și asumare a răspunderii guvernului pentru trecerea Codului Penal, o lovitură pentru liderii PSD care voiau o soluție rapidă.

 

Și totuși în PSD cedarea lui Dragnea în fața codurilor penale, pare ca o înfrângere. Și aceasta vine după o condamnare în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Fostul președinte executiv al PSD Niculae Bădălău nu a ezitat să-și arate dezamăgirea.

 

”În CEx s-au făcut propuneri. Și eu cred, sunt de părerea colegilor care au exprimat ordonanța de urgență, că ordonanța de urgență era mult mai practică și mai... legală, să spun așa”, a declarat fostul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău.

 

El nu a exclus varianta ca Executivul să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal.
 


”Nimic nu e exclus. Totul e ca să facem lucrurile așa cum trebuie pentru populație și pentru a îndrepta răul care în acest moment există”, a adăugat Bădălău.
 

Interesant că în acest context tensionat, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, conform surselor citate de G4Media.ro.

 

În programul oficialului european figurează pe data de 28 iunie o întâlnire cu Tăriceanu. Liderul ALDE a declarat luni că ministrul Justiției a terminat de realizat un document cu pe care Ministerul Afacerilor Europene să îl dea partenerilor europeni, un rezumat al modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

 

”Ne aliniem la practicile europene. Vor începe unii să urle în legătură cu lupta anticorupție – prin această campanie politică de așa-zisă combatere a corupției asupra României s-a pus o etichetă de țară coruptă”.

 

Tăriceanu și Timmermans s-au întâlnit ultima data la București, pe data de 1 martie. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a văzut atunci cu președintele Iohannis, cu premierul Dăncilă și cu șefii celor două camere.

 

Această întâlnire poate avea foarte multe semnificații, dar în condițiile în care coaliția se află în plină luptă cu statul paralel, iar Uniunea Europeană a fost acuzată că se află printre finanțatorii acestuia, să soliciți o întâlnire cu dușmanul declarat este cel puțin ciudat. Normal ar fi fost ca Tăriceanu să ignore în continuare Bruxelles-ul și nici să nu le răspundă la telefon.

 

Dar ceva s-a întâmplat și brusc au devenit mult mai maleabili. Să sperăm că vor continua pe drumul cel bun.

TAGS : psd liviu dragnea tariceanu alde codul penal oug
Comentarii
emil 2018-06-26
Viorica si-a anulat vizita Salalahului datorita rachetelor dintre Yemen si Arabia Saudita.
C.I. Nicu 2018-06-26
Ei, acum ca exista o motiune de cenzura nici nu se poate pune problema unei OUG. Ce te faci daca minoritatile, citiva din ALDE si din PSD se supara si voteaza motiunea? Cade guvernul, dupa care Iohannis impinge tot soiul de propuneri neviabile pentru prim ministru si uite asa, se ajunge la alegeri in toamna... Ati inebunit? Sa riste PSD totul? Nu. Saptamina asta nici vorba de OUG. Dupa aia, mai vedem. Unde pui ca daca ai majoritate poti schimba legile dupa bunul plac, asa ca n-are rost sa risti.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3194
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22