Frica păzește bostănăria. Dragnea renunță la adoptarea codurilor penale prin OUG

Redactia | 25.06.2018

Vizibil schimbat luni față de vineri, în sensul ca mult mai linistit și reusind mai bine sa-și ascunda nervozitatea și teama, Liviu Dragnea a iesit de doua ori în fata ziaristilor pentru a le explica inexplicabilul: ce s-a întâmplat peste weekend de s-a răzgandit brusc și renunță la trecerea codurilor penale prin ordonanță de urgență.

Pe aceeași temă

 

 

Toate sursele, ulterior și vicepreședinți cu greutate în conducerea au declarat că aproape toată ședința CEx-ului de vineri a fost dedicată găsirii celei mai bune variante pentru a trece cât mai repede codurile penale, astfel încât să dispară abuzul în serviciu, și nu numai astfel încât Liviu Dragnea să scape de orice condamnare penală, trecută sau viitoare.

 

Imediat, premierul Viorica Dăncilă și-a anulat deplasarea în Oman în perioada 24-26 iunie, deoarece nu se putea adopta o ordonanță pe perioada cât ar fi lipsit. Și nu a fost simplă speculație, toți ce-i apropiați de conducerea partidului și de Dragnea confirmând că deja Florin Iordache urmează să pun la punct toate detaliile și să bage în ședința de Guvern codurile, așa cum s-a întâmplat cu OUG 13. Diferența consta în dispariția termenului de intrare în vigoare, ceea ce ar fi însemnat că ar fi produs efecte din secunda când ieșea în Monitorul Oficial.

 

Deși totul era pregătit pentru ca luni, marți să fie trecută rapid prin guvern ordonanța de urgență salvatoare pentru problemele cu justiția ale lui Dragnea, inexplicabil, luni, toți liderii coaliției de la putere, ALDE, PSD și UDMR spun în cor că niciodată nu a fost luată în serios OUG (oare OUG 13 o fi existat, sau o neagă și p-aia?).

 

Un alt aspect care arată o răcire a relațiilor dintre Dragnea și Tăriceanu este plecarea acestuia din urmă la doar un minut după ce veniseră împreună la declarații de presă comune la Parlament.

 

După ce a fost întrebat de un reporter dacă există tensiuni în coaliție, Tăriceanu a spus ”niciun fel, din contră, după cum vedeți, am participat împreună la ședința coaliției, am venit împreună în fața presei”. Apoi a adăugat zâmbind ”Nu mai e nevoie de prezența mea” și a plecat, lăsându-l pe Liviu Dragnea singur în fața presei.

 

Dragnea a spus imediat ”sunt de acord cu Călin” și a răspuns timp de câteva minute la întrebările jurnaliștilor în fața grupului PSD din Camera Deputaților. Cei doi lideri au participat la ședința grupurilor parlamentare reunite PSD – ALDE.

 

Plecarea lui Tăriceanu de lângă Dragnea a venit la doar câteva ore după ce liderul ALDE a anunțat public că sunt excluse variantele de OUG și asumare a răspunderii guvernului pentru trecerea Codului Penal, o lovitură pentru liderii PSD care voiau o soluție rapidă.

 

Și totuși în PSD cedarea lui Dragnea în fața codurilor penale, pare ca o înfrângere. Și aceasta vine după o condamnare în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Fostul președinte executiv al PSD Niculae Bădălău nu a ezitat să-și arate dezamăgirea.

 

”În CEx s-au făcut propuneri. Și eu cred, sunt de părerea colegilor care au exprimat ordonanța de urgență, că ordonanța de urgență era mult mai practică și mai... legală, să spun așa”, a declarat fostul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău.

 

El nu a exclus varianta ca Executivul să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal.
 


”Nimic nu e exclus. Totul e ca să facem lucrurile așa cum trebuie pentru populație și pentru a îndrepta răul care în acest moment există”, a adăugat Bădălău.
 

Interesant că în acest context tensionat, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, conform surselor citate de G4Media.ro.

 

În programul oficialului european figurează pe data de 28 iunie o întâlnire cu Tăriceanu. Liderul ALDE a declarat luni că ministrul Justiției a terminat de realizat un document cu pe care Ministerul Afacerilor Europene să îl dea partenerilor europeni, un rezumat al modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

 

”Ne aliniem la practicile europene. Vor începe unii să urle în legătură cu lupta anticorupție – prin această campanie politică de așa-zisă combatere a corupției asupra României s-a pus o etichetă de țară coruptă”.

 

Tăriceanu și Timmermans s-au întâlnit ultima data la București, pe data de 1 martie. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a văzut atunci cu președintele Iohannis, cu premierul Dăncilă și cu șefii celor două camere.

 

Această întâlnire poate avea foarte multe semnificații, dar în condițiile în care coaliția se află în plină luptă cu statul paralel, iar Uniunea Europeană a fost acuzată că se află printre finanțatorii acestuia, să soliciți o întâlnire cu dușmanul declarat este cel puțin ciudat. Normal ar fi fost ca Tăriceanu să ignore în continuare Bruxelles-ul și nici să nu le răspundă la telefon.

 

Dar ceva s-a întâmplat și brusc au devenit mult mai maleabili. Să sperăm că vor continua pe drumul cel bun.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22