Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Reacția SUA după anularea votului de la Chișinău: ingerințe politice în sistemul judiciar
Dora Vulcan - - - -
2018-06-26
International
0

Ambasada SUA din Republica Moldova a criticat hotărârea Curții Supreme, care a invalidat alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului, reprezentanța diplomatică acuzând faptul că decizia a ”întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar.”

 

 

 Comunicatul emis de Ambasada SUA la Chisinau:

 

"Ambasada SUA în Moldova a luat cunoştinţă de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a menţine hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chişinău.

 

Alegerile libere, corecte şi transparente sunt fundamentul oricărei democraţii şi trebuie să se conformeze normelor internaţionale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice, inclusiv voinţa poporului exprimată prin alegeri.

 

Independenţa judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepţia publică privind ingerinţele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova."

 

(sublinierile aparține redacției)

 

 

 

 Curtea Suprema de Justitie a menținut decizia Curtii de Apel care a invalidat rezultatul alegerilor locale pentru primăria Chișinăului

 

 

Joi, Curtea de Apel nu a validat mandatul primarului ales, Andrei Nastase. 

 

Pe 19 iunie, Judecatoria Chisinau a declarat nule alegerile locale de la Chisinau si a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Nastase. Princinpalul motiv din care alegerile au fost declarate nevalide este ca Andrei Nastase a facut agitatie electorala chiar in ziua alegerilor, pe 3 iunie. Mai exact, Nastase a facut un live pe facebook in care a indemnat oamenii sa iasa la vot. Judecatoarea scrie ca transmisiunea a fost urmarita de peste 250 de mii de utilizatori, iar asta este in masura sa influenteze rezultatul alegerilor, amintește protvmd.

 

Decizia judecatoriei de a declara nule alegerile din Chisinau a fost atacata la Curtea de Apel. Andrei Nastase sustine ca este o lovitura pusa la cale de democrati si socialisti. Purtatorul de cuvant al democratilor a spus ca aceste declaratii sunt politice.

 

In cazul in care Curtea de Apel va mentine decizia luata de prima instanta, avocatii edilului spun ca vor merge si la Curtea Suprema de Justitie. Anterior socialistii au depus doua contestatii impotriva lui Andrei Nastase.

 

In prima, care a fost respinsa, acesta era acuzat ca a fost sustinut intr-un mod deschis de primarii din Romania in timpul campaniei. In a doua contestatie a PSRM, Andrei Nastase era acuzat ca a facut agitatie electorala in ziua alegerilor, cand a indemnat oamenii sa iasa la vot.

 

In acesta caz, Curtea Suprema a lasat in vigoare decizia Curtii de Apel, care a stabilit ca Nastase a incalcat legea. Codul electoral spune ca in cazul declararii scrutinului nevalid, la carma capitalei ramane primarul interimar in functie, pana la alegerile noi de la anul.

TAGS : republica moldova chisinau invalidare alegeri andrei nastase ambasada sua ingerinta politica
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1867
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22