Ambasadorul SUA a criticat dur legea offshore adoptată „fără transparență și consultare”

Redactia | 22.07.2018

Legea offshore, care stabilește condițiile fiscale pentru companiile ce exploatează hidrocarburile din Marea Neagră a fost criticată de ambasadorul SUA, Hans Klemm, acesta referindu-se la modul în care coaliția PSD-ALDE a trecut prin Parlament legea în forma finală.

Pe aceeași temă

 

 

 

“Săptămâna trecută (…) Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Preşedintele nu a promulgat-o încă, aşa că trebuie să am grijă, dar acel proiect de lege a fost prima dată prezentat publicului (…) luni, 9 iulie, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. Da, este foarte rapid, le dau credit pentru eficienţă, dar încalcă toate principiile transparenţei şi consultării”, a declarat Klemm, prezent la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, potrivit Agerpres.

 

Legea la care s-a referit ambasadorul american reglementează cadrul fiscal și tipurile de avize necesare companiilor care exploatează gazele din Marea Neagră. Printre companiile care au concesionat perimetre se numără firmele americane ExxonMobil (în asociere cu OMV Petrom) și Black Sea Oil & Gas (deținută de gigantul american Carlyle).

 

Liviu Dragnea a modificat proiectul de lege față de varianta adoptată de Senat în chiar ziua votului final din Camera Deputaților. Pe 9 iulie, liderul PSD a prezentat într-o conferință de presă un proiect despre care nici unul dintre colegii săi din Comisia de industrii a Camerei nu știa nimic. Surpriza a fost totală când proiectul lui Dragnea a fost votat în aceeași seară. Proiectul prevede o creștere drastică a impozitării producției din Marea Neagră față de varianta propusă de guvern și votată de Senat.

 

Despre ce modificări a făcut Liviu Dragnea la offshore puteți citi pe larg aici.

 

De la început am îndemnat guvernul român să fie mai predictibil în politica economică, fie că e vorba de taxe, fie că e vorba de legislaţie, să fie mai (…) transparent în schimbările din politicile economice şi să consulte în mod autentic comunitatea de afaceri”, a mai spus Hans Klemm, potrivit Agerpres.

 

Aceasta este prima referire a unui oficial american la legea offshore după votarea ei în Parlament.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22