Pentru „Fără penali în funcții publice” s-au strâns peste 620.000 de semnături

Redactia | 09.08.2018

USR se apropie de finalul campaniei de strângeri de semnături pentru iniţiativa cetăţenească prin care cere Parlamentului să discute şi să adopte modificarea Constituţiei, pentru ca persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcții publice.

Pe aceeași temă

 

 

 

Mai mulți reprezentanți ai USR a declarat că în prezent s-a depășit numărul de 500.000 de semnături la nivel național, un prim criteriu ca inițiativa să fie introdusă în discuția Parlamentului. În acest moment, se dorește îndeplinirea celui de al doilea criteriu, să se strângă cel puțin 20.000 de semnături în jumătate de din județe, adică 21 de județe.

 

Potrivit datelor existente miercuri seară pe site-ul farapenali.ro, USR mai avea de strâns cel puţin 20.000 de semnături în Alba, Argeş, Bacău, Hunedoara, Neamţ, Maramureş, Mureş, Suceava, Tulcea şi Vaslui, adică în 10 judeţene din cele minim 21 de judeţe în care ar trbeui să strângă 20.000.

 

Aproape de acest prag se afla în Argeş, Hunedoara, Maramureş şi Neamţ, dar deputatul Cristian Seideler şi senatorul Mihai Goţiu susţin că în următoarele zile USR va reuşi să strângă semnăturile necesare, cu toate că situaţia diferă de la zi la zi, în ceea ce priveşte ritmul în care cerăţenii din România vin să semneze listelelor.

 

„20 august este termenul nostru, dar apoi trebuie să mergem cu datele la primării şi nu ştim cât mai durează acolo. Ne încadrăm în termenul de şase luni“, a declarat pentru „Adevărul“ deputatul Cristian Seideler. De altfel, potrivit legii, competenţa privind controlul listelor revine primarilor sau funcţionarilor împuterniciţi în acest sens.

 

Aceştia vor trebui să semneze la finalul fiecărui dosar că e în regulă.    Apoi, dosarele cu semnături vor merge să fie înregistrate la Parlament, iar preşedintele primei Camere sesizate  le va înainta Curţii Consitituţionale care are competenţa să verifice mai multe aspecte ale iniţiativei cetăţeneşti.

 

După ce CCR spune că iniţiativa respectă cerinţele legale, iniţiativa cetăţenească va fi pusă în circuitul parlamentar, ca orice alt proiect legislativ. Însă, spre deosebire de un proiect legislativ comun, această iniţiativă trebuie să treacă de fiecare Cameră printr-un vot favorabil a cel puţin 2/3 dintre aleşi.   

 

Ulterior, dacă trece de Parlament, are loc şi organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, unde pentru validare e necesară o prezenţă de minim 30% plus unul din oamenii aflaţi pe liste.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22