Grapini, reclamată la CNCD de USR Diaspora după ce a dat certificate de proști protestatarilor

Dora Vulcan | 09.08.2018

USR Diaspora a sesizat joi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la mesajul distribuit pe Facebook de europarlamentarul Maria Grapini din care reieșea că românii din diaspora care participă la mitingul de pe 10 august ar fi proști.

Pe aceeași temă

 

 

 Potrivit USR Diaspora, afirmațiile europarlamentarului ”au efectul de a umili şi demoraliza pe cei vizaţi” și jignesc o întreagă comunitate.

 

"Faptul că o persoană publică foloseşte exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunităţi, doar pe baza convingerilor politice, induce publicului că un comportament jignitor faţă de românii din diaspora este legitim şi justificabil din moment ce este susţinut de un funcţionar public de rang înalt", se arată în sesizarea USR Diaspora, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

 

Uniunea Salvaţi România consideră că insultarea comunităţii româneşti din afara ţării este un gest absolut incalificabil, indiferent de împrejurări, dar mai ales ţinând cont de standarde morale pe care le impune funcţia publică.

 

"În 1990, Ion Iliescu îi numea golani pe protestatarii din Piaţa Universităţii. Au trecut 28 de ani şi limbajul multor politicieni români nu s-a îmbunătăţit, mai ales atunci când sunt criticaţi. Reprezentanţii poporului într-o democraţie ar trebui să întruchipeze repere morale ale societăţii şi să pună interesele cetăţenilor mai presus de cele politice. Derapajele majore, precum cel al doamnei Maria Grapini, trebuie sancţionate pentru a ne asigura că societatea noastră evoluează", afirmă Emanuel Stoica, preşedintele USR Diaspora, citat în comunicat.

 

În context, USR Diaspora solicită CNCD să analizeze de urgenţă sesizarea şi să o sancţioneze pe Maria Grapini pentru discriminare şi hărţuire.

 

"Europarlamentari ca doamna Maria Grapini fac România constant de râs în Europa prin atitudinea şi ideile pe care le promovează. La alegerile din 2019, românii trebuie să trimită în Parlamentul European oameni profesionişti şi integri, care respectă valorile democratice europene", se mai arată în comunicatul USR.

 

Potrivit sesizării trimise către CNCD, în contextul organizării mitingului împotriva guvernării PSD - ALDE de către românii din diaspora, miercuri europarlamentarul Maria Grapini a publicat pe contul personal de Facebook următorul mesaj: "Informăm diasporenii că taxa de prost se plăteşte la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting". "Deşi textul era preluat de la o altă persoană, doamna Grapini l-a publicat ca atare, asumându-şi-l", mai spun cei de la Uniunea Salvaţi România.

 

 

 

Comunicatul integral al USR:  USR o reclamă pe Maria Grapini la CNCD pentru insultarea Diasporei

 

 

USR Diaspora a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la mesajul distribuit pe Facebook de europarlamentarul Maria Grapini care i-a jignit pe românii din Diaspora ce participă la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei.

 

"Afirmaţiile publice emise de Maria Grapini, o persoană cunoscută la nivel naţional şi internaţional şi care exercită puterea publică, au efectul de a umili şi demoraliza pe cei vizaţi. Mai mult, faptul că o persoană publică foloseşte exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunităţi, doar pe bază convingerilor politice, induce publicului că un comportamentul jignitor faţă de românii din diaspora este legitim şi justificabil din moment ce este susţinut de un funcţionar public de rang înalt", se arată în sesizarea USR Diaspora.

 

USR consideră că insultarea comunităţii româneşti din afara ţării este un gest absolut incalificabil indiferent de împrejurări, dar mai ales ţinând cont de standarde morale pe care le impune funcţia publică.

 

"În 1990, Ion Iliescu îi numea golani pe protestatarii din Piaţa Universităţii. Au trecut 28 de ani şi limbajul multor politicieni români nu s-a îmbunătăţit, mai ales atunci când sunt criticaţi. Reprezentanţii poporului într-o democraţie ar trebui să întruchipeze repere morale al societăţii şi să pună interesele cetăţenilor mai presus de cele politice.

 

Derapajele majore, precum cel al doamnei Maria Grapini, trebuie sancţionate pentru a ne asigura că societatea noastră evoluează", a declarat Emanuel Stoica, preşedintele USR Diaspora.

 

USR Diaspora solicită CNCD să analizeze de urgenţă sesizarea şi să o sancţioneze pe Maria Grapini pentru discriminare şi hărţuire. Europarlamentari ca doamna Maria Grapini fac România constant de râs în Europa prin atitudinea şi ideile pe care le promovează. La alegerile din 2019, românii trebuie să trimită în Parlamentul European oameni profesionişti şi integri, care respectă valorile democratice europene.

 

Vă redăm sesizarea integrală către CNCD

 

Data: 09.08.2018

 

Către CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

Piaţa Valter Mărăcineanu nr 1-3, sector 1, Bucureşti

 

Domnule Preşedinte,

 

Subscrisa Uniunea Salvaţi România - Filiala Diaspora, prin Emanuel Stoica - Preşedinte, cu sediul în Bucuresti, Sector 1, Bld Aviatorilor nr. 9, împreună cu Radu Mihail, senator şi Nicolae-Daniel Popescu, deputat în Parlamentul României, circumscripţia Diaspora,

 

În temeiul art. 19 al. 2 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare,

 

FORMULĂM PREZENTA SESIZARE

 

prin care vă solicităm respectuos să luaţi măsurile sancţionatorii care se impun împotriva doamnei Maria Grapini, membru al Parlamentului European, pentru următoarele motive:

 

I. ÎN FAPT

În data de 8 august 2018, în contextul organizării mitingului împotriva guvernării PSD-ALDE de către românii din diaspora, europarlamentarul Maria Grapini a publicat pe contul personal de facebook următorul mesaj : "Informăm diasporenii ca taxa de prost se plăteşte la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting." Deşi textul era preluat de la o altă persoană, doamna Grapini l-a publicat ca atare, asumându-şi-l.

 

Maria Grapini a folosit termenul jignitor "prost" făcând referire la participanţii la mitingul diasporei împotriva guvernării, exprimare umilitoare pentru orice persoană căreia îi este adresată. În acest caz, jignirea se adresează unei întregi categorii de persoane, respectiv românii din diaspora.

 

Mai mult, afirmaţia doamnei europarlamentar Grapini este motivată politic, domnia sa fiind afiliată la "Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor" şi sprijinind guvernarea PSD-ALDE.

 

Maria Grapini a publicat mesajul insultător pe un canal de comunicare publică - Facebook. Mesajul a fost preluat rapid de un mare număr de persoane, răspândindu-se datorită notorietăţii şi funcţiei doamnei Grapini. Afirmaţiile publice răspândite de Maria Grapini, o persoană cunoscută care exercită o funcţie publică la nivel internaţional, au efectul de a umili şi demoraliza pe cei vizaţi. Mai mult, acest comportament induce ideea că un comportament jignitor faţă de românii din diaspora este legitim şi justificabil.

 

Prin opţiunea conştientă de a folosi expresiile degradante, cunoscând faptul că se adresează publicului larg, fapta lăsată nesancţionată ar transmite un semnal greşit societăţii. Ar perpetua un climat de încurajare faţă de comportamentele jignitoare şi discriminatorii. Victimele devin posibile ţinte pentru persoane necunoscute, care ar urmă exemplul europarlamentarului Grapini doar pentru că se simt încurajaţi de aceasta.

 

Acţiunea Mariei Grapini constituie hărţuire conform art. 2 al. 5 din OG 137/2000, prin crearea unui climat de intimidare pe baza convingerilor politice şi a apartenenţei la o comunitate.

 

Din aceste motive, considerăm că fapta europarlamentarului Maria Grapini de a adresa public insulte comunităţii româneşti din afară ţării reprezintă un comportament care vizează atingerea demnităţii umane, şi constituie contravenţie în înţelesul prevederilor OG 137/2000.

 

II. ÎN DREPT, întemeiem prezenta sesizare pe:

OG 137/2000 privind prevenirea şi sanctionarea tuturor formelor de discriminare

 

Art. 2 al. 4 si 5:

 

"(4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale.

 

(5) Constituie hărţuire şi se sancţionează contravenţional orice comportament pe criteriu de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenenţă la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv."

 

Având în vedere descrierea faptelor prezentată mai sus, precum şi conţinutul textelor de lege aplicabile, va solicităm sa analizaţi de urgenţă prezenta plângere şi să dispuneţi sancţiunile ce se impun pentru încălcarea normelor legale de către doamna Maria Grapini, inclusiv obligaţia domniei sale de a publica în mass-media rezumatul hotărârii de sancţionare.

 

Cu stimă,

Emanuel Stoica, preşedinte al filialei Diaspora

Radu Mihail, senator USR Diaspora

Nicolae Daniel Popescu, deputat USR Diaspora

 

 

 

 

Maria Grapini: Fara certificat de prost nu poti participa la miting

 

 

"Informam diasporenii ca taxa de prost se plateste la sediul USR. Fara certificat de prost nu puteti participa la miting!" - este mesajul din postarea distribuita online de europarlamentar.

 

 

Ulterior, Grapini le-a urat noapte buna fanilor din social media, dar nu inainte de a le spune ca le multumeste romanilor care nu se lasa "atrasi in tot felul de diversiuni".

 

"Inainte de a va ura noapte buna, avand in vedere contextul, doresc sa multumesc romanilor din diaspora care muncesc cinstit si fac onoare Romaniei si care nu se lasa atrasi in tot felul de diversiuni. M-as bucura sa inteleaga si cei care doresc schimbarea guvernului prin violenta ca exista o cale democratica - votul!", a mai notat europarlamentarul pe Facebook.

 

La cateva ora dupa ce a distribuit postarea, Grapini a sters-o de pe Facebook, intrucat mai multi internauti i-au reprosat faptul ca jigneste romanii.

 

"Esti o mizerie umana ...atat...Rusine sa ti fie ca jignesti niste oameni pe care nu ai cunosti si care iti platesc tie salariul ...niste neuroni iti trebuiau nu imunitate..." sau "mai aveti obraz???? dupa ce jignesti 4-5 milioane de romani plecate din tara? la ce ei duamna 7000 de euro lunar? ca sa jignesti? in sec 2 ar trebui sa zbori de acolo!" - au fost doar cateva dintre reprosurile primite.

 

In urma cu putin timp, Maria Grapini a distribuit pe reteaua sociala un nou mesaj: "Pentru cei care cred ca ma jignesc, nu va mai obositi, sunt imuna".

 

Europarlamentarul Maria Grapini jigneste romanii care vin la protest: Fara certificat de prost nu puteti participa la miting

 

De altfel, nu e prima oara cand romanii din diaspora sunt jigniti pentru faptul ca se intorc in tara pentru a participa la un miting antiguvernamental.

 

Seful Inspectoratului de Stat in Constructii Vrancea, Cristian Prescornitoiu, a distribuit pe Facebook mai multe mesaje in care romanii din diaspora sunt jigniti intr-un mod incalificabil.

 

Prescornitoiu a distribuit diverse mesaje postate de alte persoane pe diverse grupuri. Unul dintre mesajele distribuite este "10 august, cea mai mare sarbatoare europeana. Se goleste Europa de cersetori, hoti si curve ca se duc la protest in Romania".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22