Procurorii militari cheama persoanele ranite in timpul violentelor sa dea informatii

Redactia | 12.08.2018

Parchetul Militar invită persoanele care au fost rănite, sau pot oferi informații relevante despre intervenția violentă a jandarmilor la protestul Diasporei din 10 august să depună plângeri penale, la sediul instituției din str. George Georgescu nr. 2 sau la orice secție de poliție, organ judiciar sau pe email.

Pe aceeași temă

 

 

 

Până duminică la prânz, au fost înregistrate 19 plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit brutal la mitingul Diasporei, informează G4Media.ro, citând surse oficiale din cadrul Parchetului militar teritorial București.

 

Potrivit surselor mai sus citate, plângerile au fost redirecționate de către Poliția sectorului 1 sau au fost trimise direct pe mail procurorilor militari.

 

Aceleași surse au precizat că orice persoană care se consideră lezată de intervenția jandarmilor poate formula plângere penală la sediul PMTB din strada George Georgescu 2 sau la orice secție de poliție, organ judiciar sau pe email.

 

În acest moment, ca urmare a autosesizării, s-a constituit un dosar penal în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte și urmează identificarea făptuitorilor.

 

Primi pași ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, apoi procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenția jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituțiile “publice și nepublice” care au avut competențe în zona Pieței Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.

 

De asemenea, procurorii militari au solicitat documente “de tipicitate” de la Jandarmerie, adică numele jandarmilor participanți la intervenție și a coordonatorilor lor, inclusiv rolul fiecăruia.

 

Urmează audierea reclamanților și apoi identificarea jandarmilor violenți și a celor care le-au dat comanda. Procurorii militari verifică toate abaterile de la legea Jandarmeriei și, foarte important, dacă au fost transmise legal toate avertismentele către protestatarii pașnici că urmează intervenția în forță pentru evacuarea pieței.

 

Mai mulți dintre manifestanții răniți în urma intervenției în forță a Jandarmeriei la protestul de vineri seara din Piața Victoriei au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obține certificatele medico-legale care dovedesc acțiunea brutală a forțelor de ordine, informează Hotnews.ro

 

Stiripesurse.ro, citează Antena 3, care a transmis că peste 50 de persoane, care au participat la protestul din 10 august, s-au prezentat până duminică la Institutul Național de Medicină Legală (INML) pentru a li se elibera certificate care să ateste că au fost răniți fără motiv de jandarmi.

 

"Procurorii militari ii invita pe toti care au participat la protestul Diasporei vineri si au fost raniti sau pot furniza informatii importante sa se prezinte la Parchetul Militar Bucuresti, maine si poimaine- Strada George Georgescu 2, sector 4", transmite Parchetul Militar, potrivit jurnalistei Ionela Arcanu, de la Realitatea TV.

 

Asociatia VeDem Just anunta ca impreuna cu Platforma Romania 100 si alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane si a jandarmilor care au participat la protest.

 

"Platforma Romania 100 si Asociatia VeDem Just impreuna cu alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane. De asemenea denuntul priveste si infractiunea de purtare abuziva a jandarmilor care au insultat, amenintat si vatamat protestatarii pasnici ce au participat in ziua de 10 August 2018 la mitingul din Piata Victoriei.

 

In acelasi timp asociatiile semnatare arata ca nu sustin persoanele care au incalcat legea agresand fortele de ordine. Insa interventia acestora din urma nu poate avea loc cu violarea regulamentelor militare si incalcarea drepturilor oamenilor", scrie VeDem Just, pe Facebook.

 

Hotnews.ro a prezentat cazurile câtorva protestatari care au fost atacați de jandarmi fără niciun motiv.

 

Anca, o tânără din București, a povestit pentru HotNews.ro că vineri seară, după intervenția în forță a Jandarmeriei, încerca să plece de pe Kiseleff, când „am fost atacați cu grenade” de jandarmi, iar una dintre acestea i-a explodat lângă picior.

 

„Am fractură la un deget și arsuri pe toată gamba. Îmi iau certificatul medico-legal și depun plângere la Parchet, la Poliție, unde trebuie”, spune Anca.

 

Cristi, un alt manifestant, povestește că vineri seara trecea prin fața Guvernului, spre metrou, când în jurul său s-au adunat „mai mulți instigatori”. „M-am asezat în fund ca să mă delimitez de orice acțiune a lor”, spune el, dar ”în 15 minute au intrat forțele de ordine, scutierii, în mulțime”.

 

Luat pe sus de jandarmi, Cristi acuză că aceștia i-au adus injurii și l-au bruscat, totul culminând cu momentul în care, deși a fost încătușat cu mâinile la spate, unul dintre membrii forțelor de ordine i-a „aplicat o lovitură în gât”.

 

Tânărul mai spune că le-a cerut acestora vreme de 45 de minute asistență medicală și abia după ce s-a întins pe jos a fost preluat de un echipaj SMURD.

 

A venit la IML pentru a urma procedurile „pentru a-l aduce pe ofițerul respectiv, care m-a lovit, (când eram) cu mâinile la spate, încătușat - pentru că nu reprezentam niciun pericol, am fost cooperant tot timpul - care a facut un exces de zel, vreau sa fie tras la răspundere de Parchetul Militar”, conchide Cristi.

 

Ioan Marian Fârdea spune că este ofițer în rezervă și că „de anul trecut, de la OUG 13, sunt activ în Piață la proteste, și de fiecare dată pașnic”. „Mă știu cu toți șefii de la Jandarmerie și toată lumea știa că sunt non-violent, n-am avut niciodată niciun conflict cu Jandarmeria”, subliniază el.

 

Fostul ofițer de poliție povestește că „aseară, în jurul orei 23.00, când am aflat că urmează să se intervină în forță după ce a fost adusă autospeciala cu apă, m-am deplasat în zona presei, stăteam printre cameramanii televiziunilor și fotoreporteri și pur și simplu filmam. Nu scandam, nu făceam absolut nimic, doar filmam”.

 

Când jandarmii s-au apropiat de el, Ioan Marian spune că i-a întrebat în mod repetat „cu ce arme se trage în manifestanți”, însă acest lucru a provocat o reacție violentă a acestora, care l-au dus cu forța la duba Jandarmeriei. „Am fost înfipt în dubă cu forța, umilit, batjocorit”, acuză el.

 

„Fiind lovit, plin de vânătăi, suferind un atac de panică și având hipertensiune și palpitații, am solicitat Ambulanței sprijin medical. Am fost luat cu ambulanța, dus la Spitalul Floreasca, mi s-au acordat îngrijirile medicale, s-a propus internarea mea, am refuzat internarea. Acum sunt la IML, vreau să-mi iau certificat medico-legal și luni dimineață voi depune plângere penală la Parchet pentru privare de libertate, pentru loviri și alte violențe, pentru purtare abuzivă din partea acestor jandarmi, pentru că m-au luat absout ilegal și fără niciun motiv”, spune Ioan Marian Fârdea.

 

Amintim că cel puțin 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul de vineri din Piața Victoriei, potrivit ISU București-Ilfov, care menționează că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22