Primele scuze din partea unui comandant al Jandarmeriei. Declarații contradictorii la vârf

Dora Vulcan | 16.08.2018

Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei de vinerea trecută și-a cerut scuze față de manifestanții pașnici care au avut de suferit în urma intervenției în forță a jandarmilor. „Îmi asum tot ceea s-a întâmplat în Piață (...) Îmi cer scuze față de toți care au suferit gratuit pe timpul intervenției noastre”, a spus el la TVR.

Pe aceeași temă

 

 

 Și Cazan, însă, la fel ca ministrul Carmen Dan, susține că responsabilitatea ”delimitării” de persoanele violente era a manifestanților, ca și cum nu Jandarmeria era cea însărcinată să acționeze pentru siguranța cetățenilor și a manifestației. El spune că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele.

 

 

 „Îmi asum tot ceea s-a întâmplat în Piață (...) Îmi cer scuze față de toți care au suferit gratuit pe timpul intervenției noastre”, a spus el, la TVR, citat de Hotnews.ro, precizând că în Piață au fost mobilizați aproape 1.000 de jandarmi. Laurențiu Cazan a declarat mitingul de vineri a avut anumite „particularități, că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piața Victoriei, ci individual, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței. Ele s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare.  „De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii.

 

 Cazan a evitat sa spuna, clar, de unde au fost aduse, din tara, efectivele suplimentare.

 

"Nu au fost doar din Bucuresti. Pe langa efectivele pe care le-a avut Directia Generala au mai fost efective de la Brigada speciala. Au fost efectivele Brigazii Speciale care sunt structuri specializate in ordine publica. (...) Ei au venit in sprijinul nostru", a afirmat Cazan.

 

Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00  „în majoritate erau persoane care au participat în Piața Victoriei”. „Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să resptabilesc ordinea publică și gânditi-vă ce tensiuni erau”, a spus el, precizând că în timpul întregii intervenții au fost extrase din Piață 20 de persoane violente.

 

 "Nimeni nu a actionat fara ordinul meu. Imi asum tot. (...) Niciun moment nu am scapat de sub control situatia ", a spus acesta, mentionand ca el este cel care a solicitat interventia lui Catalin Paraschiv, "colonelul in alb" care parea ca dirijeaza jandarmii.

 

"Consider ca am o datorie fata de oameni care au fost in Piata Victoriei si fata de jandarmii care au actionat acolo sa precizez adevarul, exact ce s-a intamplat, si sunt convinsi ca procurorii de ancheta vor scoate adevarul la lumina", a afirmat Laureantiu Cazan.

 

 

 

„Nu am folosit toată muniția pe care o aveam. Gazele nu prezintă niciun risc pentru populație”

 

 

El a precizat că în momentul acțiunii în forță „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (...)  Probabil că aveam jandarmi incendiați”. Laurențiu Cazan a susținut, totodată, că gazele folosite de jandarmi sunt omologate, folosite și în UE și achiziționate de la firme specializate. „Nu s-a folosit toată muniția pe care o aveam. (...) Această muniție nu e letală, nu prezintă niciun risc pentru populație. Nu ne-am dus acolo să facem rău oamenilor”, a spus el.

 

 

 

Despre incidentul cu turiștii israelieni: „O parte dintre cei care atacau forțele de ordine foloseau taxiuri să plece”

 

 

Laurențiu Cazan s-a referit și la momentul în care turiștii israelieni au fost dați jos din taxi și imobilizați de jandarmi.

 

El a susținut că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzești, „era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de ordine”.

 

Cazan a spus că jandarmii au observat că „o parte dintre ele foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă”, de aici și intervenția, în sensul de a verifica taxiurile. Nu e explicat Cazan de ce ”verificarea” s-a făcut cu bâtele, când era suficientă verificarea pașapoartelor, mai ales că turiștii și-au declinat identitatea și cetățenia. 

 

Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Cazan a răspuns: „Sunt aspecte care țin de mine. Mă gândesc la toate variantele”

 

 

 

Ordinul prefectului a fost semnat cu trei ore înainte de presupusele motive care au determinat intervenția

 

 

 Laurenţiu Cazan a dezvăluit și ceea ce Prefectura Capitalei evită să spună de aproape o săptămână: cum şi mai ales când s-a luat decizia de a emite un ordin de intervenţie în forţă.

 

Coordonatorul dispozitivelor de jandarmi spune că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost încă de la începutul mitingului în centrul de comandă de la Guvern. Mai mult, decizia de a emite ordinul s-a luat cu trei ore înainte de momentul în care Brigada Specială a invervenit în forţă şi a eliberat piaţa.

 

„În permanență am fost în contact cu toate autoritățile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost la fața locului încă de la ora 16:00. În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea crește, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degerana, dacă nu reușim să avem un moment când tensiunea aceasta, când atacurile forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru, am fost la fața locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba. Și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice... (Moderator: Ora 23:00?) Nu! Ce vă povesctesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica”, a dezvăluit maiorul Laurențiu Cazan, citat de Digi 24.

 

 

 

 Ce spune despre agresarea jurnalistilor

 

Intrebat de cei doi jurnalisti ai TVR, Adelin Petrisor si Emma Zeicescu, despre cum poate explica violentele contra jurnalistilor, maiorul a raspuns ca e preferabil ca jurnalistii sa stea, la interventii, in spatele cordonului de jandarmi.

 

"Din ce am inteles eu, probeleme au fost din momentul in care am inceput interventia pentru restabilirea ordinii publice. Sunt imagini la care avem cu totii acces. (...) Consider ca atunci cand avem acte de violenta, ar fi bine ca presa sa stea in spatele efectivelor de jandarmerie. Nu trebuie sa mergem acolo cu camera de luat vederi sa vedem cum jandarmul incatuseaza. Jandarmul se afla intr-o stare de pericol, el incearca sa elibereze perimetrul, sa se asigure ca nu are in jurul lui alte elemente ca sa il puna in pericol. Ar fi momentul sa intelegem ca aceste aspecte tin de siguranta noastra si a dumneavoastra. Noi nu vrem sa va obturam libertatea. Modul de interventie a fost oportun si consider ca daca restabiliraea ordinii nu se facea la acea ora, am fi avut mult mai multe victime",  a spus Cazan citat de Ziare.com. 

 

 

 

Despre femeia jandarm așa-zis agresata de protestatari, dar abandonata de colegi. De fapt, salvată de un protestatar

 

 

"Fata, colega noastra nu-si mai aduce aminte de ce a cazut, ea mi-a spus ca nu stie daca a fost lovita sau daca s-a impiedicat. (...) Ei au fost loviti in mod direct, s-a dezechilibrat, a cazut, el s-a dus sa o ridice. (...) Cand asupra lor se aruncau cu fel si fel de obiecte, era greu sa observe la momentul respectiv ca cineva din dispozitivul acela a fost atacat intr-un asemenea mod brutal", a explicat comandantul jandarmilor din Piata Victoriei, de la inteventia violenta de vineri seara.

 

 

 

Cum a explică Laurențiu Cazan prezența unui procuror militar in Piata Victoriei

 

"Incepand cu ora 17 mi-a fost prezentat procurorul militar, am interactionat in mod direct cu el la fata locului, mi s-a prezentat ca fiind procuror militar. Mi s-a spus ca e procuror militar, ca e de serviciu. A fost prezent la fata locului pana la terminarea misiunii, pana la 4 dimineata. A stat in zona Piata Victoriei, in zona unde au fost efectivele de jandarmerie. Din punctul meu de vedere, nu am avut nicio problema, am considerat ca e mai bine asa, sa fie un reprezentant al Parchetului Militar la fata locului, sa observe cu propriile simturi ce se intampla. Procurorul a fost un om de foarte buna credinta", a declarat Laurentiu Cazan. 

 

Ieri, prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a precizat ca sefii Ministerului de Interne au fost "oarecum" dezinformati referitor la prezenta procurorului Bogdan Pirlog in Piata Victoriei si la autosesizarea acestuia, mentionand ca acesta se afla in drum spre casa si ca nu a facut parte din centrul de comanda.

 

"Am ramas suprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane a facut o asociere oarecum eronata vizavi de prezenta lui acolo. Colegul nostru se afla in zona in drum spre domiciliu. El era de serviciu, fiind la permanenta si vazand ce s-a intamplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul verbal fiind inregistrat pe data de 11", a declarat Ionel Corbu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22