Pe aceeași temă
Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul Tribunalului Galați, a candidat şi în 2012 la conducerea DNA. Ea se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3. A fost studenta lui Tudorel Toader și apoi colegă cu acesta la Facultatea de Drept din Iași. Este vicepreședintele Asociației Magistraților, condusă cândva de Viorica Costiniu și apoi de Mona Pivniceru și care e condusă acum de abonata Antenelor, Gabriela Baltag. Precum actualul șef al DIICOT și ea se laudă cu dosare făcute la hectar. În iarnă îi închina lui Tudorel Toader niște ode de o obediență jenantă. Așadar, are toate șansele să îndeplinească ”exigențele” lui Tudorel pentru a prelua conducerea DNA. Sigur, pe cele de ”management” pe care nu le-au îndeplinit candidații anteriori, nu pe cele de slugărnicie și obediență.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat, miercuri, pentru News.ro că procurorul Paula Tănase şi-a depus candidatura pentru conducerea DNA, până acum fiind sigurul candidat.
Paula Tănase are 47 de ani şi este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, iar anterior, începând cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.
În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secţiei judiciar-penale din cadrul aceleiaşi instanţe, iar în perioada 2006 - 2007, procuror la Secţia Urmărire penală la aceeaşi instanţă. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Galaţi, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deşi au existat perioade în care a instrumentat şi o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” şi nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse”.
Ea a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA.
În 6 august, Ministerul Justiţiei a reluat procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA, după ce, la prima selecţie, ministrul Tudorel Toader nu a acceptat niciunul din cei patru candidaţi.
Candidaţii pot depune cererile de înscriere până la data de 24 august, inclusiv, la Direcţia Resurse Umane din cadrul Ministerului Justiţiei, iar în perioada 3-5 septembrie vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei. În 6 septembrie ar urma să fie anunţate rezultatele selecţiei.
La prima procedură de selecție, cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cine este Paula Tănase
Paula Tănase se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3, cunoscute pentru poziția lor față de DNA, scrie Hotnews.ro.
Titlu dat de Antena 3 în noiembrie 2017 la un material despre ea:”Un procuror incoruptibil rupe tăcerea: Numirile șefilor în justiție ar trebui făcute de CSM. Președintele României ar trebui exclus din această ecuație”.
Numele ai apare într-o serie de articole publicate pe luju.ro, cu titluri precum ”Magistrații onești vor răspundere”. Într-unul dintre ele se spune că ”Procurorul Paula Tanase a devenit tinta sistemului ticalosit din Ministerul Public”.
Ce spunea Paula Tănase în decembrie 2017: ”Ministrul Justiţiei a făcut primul pas, într-o reformă absolut necesară care ne priveşte şi care are efecte asupra întregii societăţi. Cred că nu e târziu pentru că toţi colegii practicieni ai dreptului, avocaţi, jurnalişti specializaţi, exponenţi ai societăţii civile, neîncolonaţi, cu curaj şi bună-credinţă să-şi spună opiniile în speranţa că poate cel puţin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care îşi cunosc şi respecta profesia, nu au motive de îngrijorare vis-a-vis de o schimbare atât de necesară.”
Ea a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept de la Iași, al cărei rector este Tudorel Toader. MInistrul justiției a fost, începând cu 1990, pe rând, asistent, lector, conferențiar și profesor universitar acolo.
Ce declara Tănase în 2012, când a candidat prima oară la șefia DNA: „Toate dosarele au fost importante. În cei 16 ani de activitate nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse. Pot să vă spun că am avut perioade în care am soluţionat peste 1.000 de dosare, cu stoc zero de la o săptămână la alta. Asta nu poate fi decât o dovadă de abnegaţie şi pasiune pentru meserie”, a precizat procuroarea.
Paula Tănase este vicepreședinte al Asociației Magistraților din România.