Toader laudă ”atitudinile morale” ale unor candidați la șefia DNA. Unii i-au închinat ode la Antene

Dora Vulcan | 27.08.2018

Ministrul Tudorel Toader spune că îi cunoaşte pe unii dintre candidaţii înscrişi în concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA și că le cunoaşte ”evoluţiile profesoinale”, dar şi ”atitudinile etice, morale”.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Îi ştiu pe unii, le cunosc evoluţiile profesionale, poate le cunosc şi atitudinile etice, morale. Suntem în perioada în care studiem dosarele, studiem programele manageriale, îi vom aştepta la interviu, îi vom evalua şi apoi dăm rezultatul”, a spus Tudorel Toader, citat de News.ro.

 

Toader nu a detaliat în ce anume constau ”atitudinile etice, morale” ale candidaților și nici cine sunt aceștia, dar singurele prestații prin care s-au remarcat unii dintre ei țin de prezența lor, în calitate de abonați, la Antene, unde au pozat în victime ale ”sistemului ticăloșit” sau unde au pledat pentru scoaterea președintelui țării din circuitul numirii șefilor de Parchete sau au lăudat reforma făcută de Tudorel Toader. Cum să nu fie aceasta o atitudine etică și morală, demnă de aprecierea ministrului Tudorel Toader?

 

Ministerul Justiţiei a publicat vineri lista finală celor șase candidați la șefia DNA: Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea,  Andrei Bodean, Adina Florea, Sorin Armeanu, transmite Mediafax. 

 

 

Gabriela Scutea  - secretar de stat în MJ în timpul OUG 13

 

A fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

 

Îîntre mai - august 2013  a fost  consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu.

 

În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

 

Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

 

 

Nicolae Lupulescu  - un procuror militar vintage

 

Are grad de generalul-maior Nicolae Lupulescu şi activează în cadrul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, însă din 14 martie 2016, a fost detaşat pentru o perioadă de trei ani la Ministerul Apărării.

 

 

 

Paula Tănase – procurorul care îndeplinește producția de dosare la hectar

 

Vine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. are 47 de ani şi a lucrat şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi mai mulţi ani. A absolvit Facultatea de Drept din Iaşi în 1996. A candidat şi în 2012 la conducerea DNA și se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3. A fost studenta lui Tudorel Toader și apoi colegă cu acesta la Facultatea de Drept din Iași. Este vicepreședintele Asociației Magistraților, condusă cândva de Viorica Costiniu și apoi de Mona Pivniceru și care e condusă acum de abonata Antenelor, Gabriela Baltag. Precum actualul șef al DIICOT și ea se laudă cu dosare făcute la hectar. Ce declara Tănase în 2012, când a candidat prima oară la șefia DNA: „Toate dosarele au fost importante. În cei 16 ani de activitate nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse. Pot să vă spun că am avut perioade în care am soluţionat peste 1.000 de dosare, cu stoc zero de la o săptămână la alta. Asta nu poate fi decât o dovadă de abnegaţie şi pasiune pentru meserie”, se lăuda singură Tănase. În iarnă îi închina lui Tudorel Toader ode de o obediență jenantă. Așadar, are toate șansele să îndeplinească ”exigențele” lui Tudorel pentru a prelua conducerea DNA. Sigur, pe cele de ”management” pe care nu le-au îndeplinit candidații anteriori, nu pe cele de slugărnicie și obediență.

 

Titlu dat de Antena 3 în noiembrie 2017 la un material despre ea:”Un procuror incoruptibil rupe tăcerea: Numirile șefilor în justiție ar trebui făcute de CSM. Președintele României ar trebui exclus din această ecuație”.  Numele ai apare într-o serie de articole publicate pe luju.ro, cu titluri precum ”Magistrații onești vor răspundere”. Într-unul dintre ele se spune că ”Procurorul Paula Tanase a devenit tinta sistemului ticalosit din Ministerul Public”.

 

Ce spunea Paula Tănase în decembrie 2017: ”Ministrul Justiţiei a făcut primul pas, într-o reformă absolut necesară care ne priveşte şi care are efecte asupra întregii societăţi. Cred că nu e târziu pentru că toţi colegii practicieni ai dreptului, avocaţi, jurnalişti specializaţi, exponenţi ai societăţii civile, neîncolonaţi, cu curaj şi bună-credinţă să-şi spună opiniile în speranţa că poate cel puţin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care îşi cunosc şi respecta profesia, nu au motive de îngrijorare vis-a-vis de o schimbare atât de necesară.”

 

  

 

 

Constanța dă doi candidați: Andrei Bodean  - i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și l-a anchetat pe Nicușor Constantinescu - și Adina Florea

 

Vine de la Constanţa. El este cunoscut şi pentru că, în 2017, a formulat o cerere de apărare a reputaţiei profesionale privind unele afirmaţii dintr-un articol de presă, unde scria că magistratul şi-ar fi îndeplinit atribuţiile cu rea credinţă privind urmărirea penală ce-l privea pe avocatul Sorin Calaigii, ulterior condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie.

 

CSM a admis cererea lui Andrei Bodean. El este şi cel care l-a trimis în judecată pe fostul edil Radu Mazăre şi l-a anchetat şi pe Nicuşor Constantinescu.

 

 

Sorin Armeanu  -  prim procuror al Tribunalului Vaslui

 

Aceştia urmează să susţină candidatura în faţa unei comisii prezidate de ministrul Tudorel Toader.

 

Este cea de-a doua campanie de selecţie demarată de instituţia condusă de Tudorel Toader pentru conducerea DNA, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi în prima rundă nu întruneşte condiţiile necesare. Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader au fost Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22