Meleșcanu s-a răzgândit. Nu-l mai convoacă pe ambasadorul George Maior pentru explicații

Redactia | 28.08.2018

​Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a umplut de penibil când a anunțat că-l convoacă pe George Maior pentru explicații după ce ambasadorul României la Washington a spus că scrisoarea lui Rudolph Giuliani este un urmarea unui lobby exercitat de politicieni cu probleme penale.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Ministrul de Externe nu-l va convoca pe ambasadorul George Maior, va avea loc o discutie intre ministrul de Externe Melescanu si ambasadorul Maior", au declarat, marți, pentru Ziare.com surse din MAE.

 

Sursele din MAE au mai declarat că, de fapt, reacția de luni a lui Meleșcanu, impus de Călin Popescu Tăriceanu, „a venit în întâmpinarea mesajului transmis de ambasada SUA la București”.

 

Precizăm că ambasada SUA a transmis marți că nu comentează afirmațiile unui cetățean american care n-are nicio funcție oficială și are dreptul de a se exprima liber, inclusiv prin transmiterea unor scrisori oficialilor români.

 

Luni, MAE a transmis un comunicat nervos și anunța convocarea la ordin a ambasadorului George Maior care a spus că scrisoarea avocatului american Rudolph Giuliani în care cerea încetarea „abuzurilor” din justiția românească și adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistierea și grațierea condamnaților pentru fapte de corupție este rezultatul unei „acțiuni de lobby a forțelor care îi apără pe cei care au probleme în justiție”.

 

În comunicatul războinic transmis de Meleșcanu se spunea că "Maior a avut o pozitie care nu a fost aprobata la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, si nu reprezinta pozitia MAE" si ca "rolul domniei sale este de a promova interesul national asa cum decurge el din consensul la nivel institutional si sa se abtina de la declaratii publice de natura sa afecteze negativ relatiile bilaterale cu alte state".

 

"Ii asiguram pe partenerii nostri internationali ca in Romania exista vointa politica necesara din partea Guvernului Romaniei si a Coalitiei de Guvernamant de a garanta functionarea corecta a statului de drept, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democratii si combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul coruptiei", se mai spunea in comunicat.

 

Dupa s-a asternut "tacerea institutionala". Singurul care a mai comunicat public a fost George Maior. Ambasadorul a spus ca n-a facut altceva decat sa apere reputatia tarii, pentru ca Giuliani nu reprezinta SUA si are puncte de vedere incorecte.

 

Marți, George Maior a dezvaluit ca pana marti la pranz nu primise niciun fel de convocare oficiala din partea MAE. De precizat si ca George Maior se afla in tara, unde a participa la evenimentele si intalnirile organizate in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

 

Totodata, Ambasada SUA a reafirmat ingrijorarile fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".

 

Luni seara, seful PSD Liviu Dragnea, condamnat la inchisoare cu executare in doua dosare, a dat si el un comunicat in care spunea ca scrisoarea trimisa de Rudolph Giuliani ar confirma problemele din sistemul romanesc de justitie, pe care promite sa le rezolve.

 

"Domnul Giuliani pune cu adevarat degetul pe rana - o rana care este inca deschisa si pe care Romania va trebui sa o trateze transant si cu mult curaj, daca mai vrem sa ramanem in familia statelor democratice din spatiul Nord-Atlantic", a sustinut Dragnea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22