Prima demisie din cabinetul Dăncilă: ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete

Dora Vulcan | 31.08.2018

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a demisionat din Guvern, a informat vineri un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Pe aceeași temă

 

 

Este prima demisie a unui ministru din Cabinetul Dăncilă. Anunțul ministrului vine în contextul evaluării pe care premierul Viorica Dăncilă o pregătește, în perioada următoare. 

 

„Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în această dimineaţă mi-am depus demisia la Cancelaria premierului. Demisia mea este irevocabilă şi cel puţin la acest moment nu va face subiectul unei conferinţe de presă”, precizează comunicatul oficial, postat vineri pe site-ul instituției.

 

 

 

 De când a fost numit ministru, Burnete a fost constant ținta criticilor din partea cercetătorilor, care l-au acuzat, printre altele, de tentative de politizare a domeniului, scrie G4Media.ro.

 

Astfel, pe 3 august, Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță despre care cercetătorii de top spun că va avea un impact negativ major asupra domeniului. Proiectul elimină din procesul de finanțare singurul organism (UEFISCDI) cu capacitate administrativă și centralizează decizia la Minister, o structură politizată și incapabilă să distribuie proiectele pe bază de merite.

 

Un alt conflict cu cercetătorii l-a avut ministrul Burnete la finalul lunii mai. Acesta le-a cerut evaluatorilor de proiecte depuse pentru finanțare din fondurile UE să facă muncă pro-bono. Cererea a fost depusă chiar pe site-ul ministerului, dar a fost și trimisă mai multor evaluatori, care sunt invitați să ”sprijine” gratis sesiunea de evaluare tehnico-financiară a propunerilor de proiecte. ”Când nu ești în stare, ca instituție, să-ți cheltui toți banii primiți de la bugetul central, mi se pare ridicol să ceri unor cercetători să facă muncă pro bono pentru tine”, a declarat pentru G4Media.ro cercetătorul Mihai Miclăuș.

 

La începutul lunii mai, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu au scris pe blogul lor comun un articol în care demitizează Salonul de Inventică de la Geneva, un eveniment promovat de Ministerul Cercetării şi Inovării. Cei trei cercetători demonstrează lipsa de substanţă a jurizării de la Geneva şi acuză cheltuirea inutilă a banului public.

 

În luna aprilie, G4Media.ro a scris cum Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării europene: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain. 25 de state membre UE au semnat marţi la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaraţia de Cooperare privind Inteligenţa Artificială. România, Cipru şi Croaţia sunt singurele ţări UE care nu au semnat declaraţia care deschide calea colaborării pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului la scară globală. Prognozele cercetătorilor arată că dezvoltarea proiectelor de Inteligenţă Artificială va avea un impact serios în economie, dar şi în societate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22