Pe aceeași temă
"I s-a cerut doamnei Dăncilă ca guvernul să adopte rapid o OUG prin care să anuleze protocoalele şi efectele acestor protocoale. Noi avem deja un proiect de lege depus în Parlament, se pot inspira de acolo. Este în continuare foarte multă nemulţumire generată de aceste protocoale", a declarat Dragnea.
Liderul PSD s-a referit şi la informaţia că există mii de magistraţi care au sau au avut dosar la DNA. "Faptul că două treimi dintre magistraţi au dosare ridică foarte multe semne de întrebare referitor la libertatea lor de a lua decizii", a mai declarat Dragnea.
Șeful PSD a evitat să dea detalii despre conținutul acestei OUG, spunând doar că ”a venit timpul ca protocoalele să fie anulate, probele din dosare anulate și efectele lor anulate”.
E de așteptat să urmeze firul narativ construit de PSD, ALDE și vectorii lor mediatici de doi ani: dacă protocoalele au fost ilegale, atunci dosarele constituite pe baza probelor furnizate de SRI sunt lovite de nulitate, ceea ce ar deschide o nouă cale de atac împotriva sentințelor definitive pronunțate în dosare - remarcă G4Media care se întreabă dacă demersul nu este, de fapt, o amnistie mascată.
”Au ieșit prea multe la iveală. Ăsta e guvernul României și trebuie să-și asume ceva, nu putem doar să ne văităm, nu poate rămâne așa”, a mai spus Dragnea. Întrebat dacă a dat un termen premierului pentru OUG, Dragnea a spus ”în viața asta. Cred că România are nevoie de un moment din care să se ocupe de problemele serioase. Noi în continuare stăm în această discuție, protocoale. Noi credem că suntem buricul pământului, nu, în jurul nostru se fac și desfac alianțe, se reașează lumea pe mulți ani”.
Întrebat dacă această OUG ar însemna redeschiderea dosarelor, Dragnea a confirmat: ”de la asta a plecat discuția. Cred că se poate găsi o soluție. Avem o problemă, vrem să stăm cu buboiul ăsta? Eu nu vreau”.
***
Ședința maraton a conducerii PSD și cea a grupurilor parlamentare s-a încheiat iar Dragnea a susținut la final o conferință de presă. El a anunțat că nu va candida la președinție, iar partidul l-ar putea susține pe candidatul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Dragnea și-a impus punctul de vedere în fața Gabrielei Firea care a cerut, fără succes, demiterea ministrului de interne Carmen Dan. Dragnea a anunțat că guvernul va introduce OUG pentru anularea protocoalelor și eliminarea avizelor din ministere, pentru că ”România nu mai poate sta prizonieră unor funcționari care blochează proiecte”.
Principalele declarații susținute de Liviu Dragnea (monitorizare Hotnews.ro):
- A fost o zi lungă cu două evenimente importante pentru noi- Cex și grupurile parlamentare. Am aprobat la Cex un document foarte important, actele normative din această toamnă. Toate acele măsuri sunt derivate din programul de guvernare. am adoptat o măsură la care lucrăm de ceva timp, un program de revitalizare a stațiunilor balneare, este vorba despre un fond care va fi creat și la care vor avea acces autoritățile locale și firmele din domeniu
- Am decis să prelungim existența voucherelor de vacanță cu cel puțn un an.
- Am discutat și despre măsurile care urmează să fie adoptate în ceea ce privește pesta porcina. Procedurile de despăgubire a gospodăriilor se vor desfășura rapid.
- Am mai vorbit despre referendum. Am dat un vot de asumare politică, de susținere a acestui obiectiv și am stabilit data pentru 7 octombrie. Mai trebuie dat votul în Senat.
- A fost o solicitare a dnei Firea de demitere a ministrului Carmen Dan, nu vreau să insist. A fost un singur vot pentru.
- S-a spus că vrem să eliminăm avizele din ministere. România nu mai poate sta prizonieră unor funcționari care blochează proiecte. Li s-a cerut miniștrilor să rezolve rapid această problemă
- S-a discutat despre situația protocoalelor. I s-a cerut premierului o OUG pentru anularea protocoalelor și a efectelor acestor protocoale.
Despre candidatura la președinție:
- Le-am spus colegilor că trebuie să avem un candidat comun, nu neapărat să nu fie de la PSD. Am discutat și Cu Tăriceanu. Încep discuțiile în partid.
- Nu am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidențiale. Nu cred că va apare un motiv care să mă convingă să candidez. Cel mai important este ca Iohannis să nu mai fie președinte. Încă 5 ani cu Iohannis este un dezastru pentru România.
Despre ambasadorul României în SUA, George Maior:
- Nu s-a discutat despre nemulțumiri legate de ministrul de externe Meleșcanu. Dar s-a discutat ca premierul că îi ceară ministrului să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului în SUA, George Maior.
- Cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicații de dat legat de protocoale. Pozițiile pe care le-a avut depășesc statutul unui ambasador.
Despre scrisoarea lui Giuliani și protocoale
- Am văzut că eu aș fi plătit scrisoarea lui Giuliani (...) Eu nu am de unde să știu asta și, vreți să vă spun ceva, nici nu mă interesează. Contează conținutul. Nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani? Vi se pare normal să existe protocol între SRI și Înalta Curte? Am auzit că există proctocol între DNA și TVR. Este foarte grav dacă există un asemenea protocol. Până la urmă o să spună televiziunile private că ”vrem și noi”.
- Eu cred că toate trebuie declasificate, publicate și anulate, protocoalele și efectele lor. Statul de drept nu înseamnă statul de drepți.
Despre conflictul cu Firea
- Eu nu am primit nicio critică de la Firea în ședința PSD. Acolo s-a votat fără ca eu să merg cu o susținere pentru Carmen Dan. Un vot în unanimitate nu mai poate pune problema că eu o susțin pe Carmen Dan.
- O înțeleg pe Firea. Din partea mea, nu o să mă auziți că o să o critic pe Gabi Firea, sper că va trece peste această supărare.
- Spun foarte clar, jandarmeria a acționat corect. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face un protest și 400 de oameni ar merge la Cotroceni și i-ar ruga pe jandarmi ”dați-vă la o parte că vrem să vizităm Palatul Cotroceni”
- Nu știam că Firea va veni azi cu solicitarea de demitere. Eu nu sunt consilierul lui Carmen Dan și nu stau să-i pregătesc intervențiile din Cex. Am convenit că avem lucruri de făcut. Sper că într-o perioadă rezonabilă vor fi depășite aceste supărări.
- M-am uitat în sală, la momentul votului din Cex, cum mă uit și acum. Am două perechi de ochelari, unii de aproape și unii de distanță. Iar unii stăteau cu spatele, că așa era așezată sala.
- Am tot citit și noi că sunt tensiuni în partid. Reporter: Au dispărut? Dragnea: Nu știu, veniți cu aparat de tensiune.
- Mai iau două întrebări că am jucat mult la nuntă, dar nu la aia cu diaspora.
- Despre suspendarea președintelui, dacă mai stă în picioare:
- Deocamdată este într-un picior... Nu am discutat astăzi despre subiect
Despre amnistie:
- Eu i-am cerut premierului să discute în guvern, să se consulte cu colegii din guvern, să vadă ce acte nromative trebuie adoptate pentru ca zecile, sutele de oameni care au fost condamnați pe bază de proceduri nelegale să nu fie nevoiți să ispășească sau să fie în continuare condamnați. Nu știu care este soluția, amnistie sau altceva...Guvernul trebuie să vină cu ceva. Lucrurile nu pot rămâne așa. I-am dat un termen rezonabil.
- În această perioadă se reașează lumea în jurul nostru și noi vrem să rămânem capitivi? Să mutăm atenția, prin proteste?
Despre evaluarea procurorului general:
- Cred că este total îndreptățită evaluarea procurorului general. O evaluare nu înseamnă că a greșit.
Despre gaze / legea off shore
- Indiferent ce se va întâmpla cu mine nu am de gând să cedez în privința resurselor României. Forma plecată la președinție nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări din anexe, dar chestiile importante privind impozitul nu vor fi modificate.
- am discutat cu domnul ambasador despre legea off shore dar nu foarte mult. Nu mi-a cerut nimic, m-a întrebat doar cum văd eu desfășurarea procedurii