Cum a ajuns condamnatul Darius Vâlcov unul dintre cei mai detestati politicieni

Iulia Mincu | 05.09.2018

Devenit unul dintre cele mai detestate personaje de pe scena politica, lui Vâlcov i se cere demisia la unison, chiar si de catre cei din coalitia PSD-ALDE, este reclamat la parchet, impotriva sa au luat pozitie inalti oficiali din Bundestag si comunitatile evreiesti, iar cazul sau a facut inconjurul presei straine. Cu toate acestea, Dragnea nici macar nu catadicseste sa se delimiteze de el, cu atit mai putin sa-l demita. La fel si premierul Dancila in a carui subordine directa se afla. Probabil cei doi inalti demnitari gindesc exact ca protejatul lor Vâlcov.

Pe aceeași temă

 

Deși condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în primă instanță, Darius Vâlcov a fost luat în brațe de Dragnea, pus să facă programul de guvernare și instalat consilier de stat in aparatul de lucru al premierului  Dancila.

 

Ca si cum nu ar fi fost suficienta imaginea sa negativa, Vâlcov a inceput de vreo trei luni sa se afiseze frecvent in public, sa dea declaratii care de care mai controversate si aiuritoare, culminind zilele acestea cu mesaje insultatoare- ”sandilau”- la adresa unui protestatar, caruia i-a publicat fisa medicala, si cu acuze grave de nazism la adresa presedintelui Iohannis.

 

 

 

  1.  Iohannis  e Hitler

 

 

Duminica, Darius Vâlcov a publicat pe pagina de Facebook un filmuleţ în care Forumul Democrat al Germanilor din România este acuzat că ar fi continuatorul mişcării Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare într-o poză trucată cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare lui Adolf Hitler.

 

 

 

Calomnia nu e noua, sub diferite formule a fost folosita de PSD in campania pentru alegerile prezidentiale, iar recent a fost repusa in ventilatorul cu  mizerii la adresa presedintelui.

  Image result for valcov iohannis hitler

 

 

De fapt, s-a transformat  intr-un veritabila campanie, iesirea lui Valcov fiind doar una dintr-un sir mai lung,  asa cum remarca g4media.ro.  Liviu Pop, a scris în urmă cu o săptămână, tot pe Facebook, că președintele Iohannis ar fi condus ”o organizație nazistă”. In 24 august, Lia Olguța Vasilescu, a făcut o aluzie jignitoare la adresa lui Iohannis in aceeasi retorica „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”.

 

Toate aceste  derapaje au primit  replici din partea opozitiei, a comunitatii evreiesti, a unor inalti  oficiali din Bundestag  si a opiniei publice, dar niciodata ele nu au fost atit de dure ca in cazul  Valcov.

 

Singurul care i-a luat apararea lui Valcov a fost, evident, Liviu Dragnea,  care considera ca nu se impune demisia, decizia fiind la Dancila, si spune ca nu comenteaza ”actiunile  private  ale unor colegi”. „Nu cred că trebuie să fie demis de acolo (Darius Vâcov n.r.). Este punctul meu de vedere și nu dezbat subiectul. În virtutea faptului că sunt un susținător recunoscut și cunoscut al organizațiilor evreiești eu cred că nu poate fi acuzat Darius Vâlcov de alte lucruri sau că a avut în vedere altceva”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

Nici premierul Dancila, alt ministru sau oficial român nu s-a delimitat de aceste  afirmatii, motiv pentru care guvernul este criticat in termeni duri.

 

Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a afirmat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că derapajele recente ale lui Darius Vâlcov și Liviu Pop sunt ”intolerabile”, iar faptul că guvernul nu s-a delimitat de ele arată că le acceptă. În opinia sa, președinția Consiliului UE pe care o va deține România anul viitor pare că "a eșuat înainte de a începe".

"Recentele derapaje reprezintă apogeul trist al unei dispute care a și-a pierdut simțul măsurii. Aceste persoane (Vâlcov și Pop - n.r.) au devenit intolerabile în funcțiile pe care le ocupă. Se poate observa că intensitatea atacurilor continuă să crească. Totodată, au fost depășite niște linii roșii de mai multe ori, inclusiv prin a critica Forumul German, care a fost prezentat ca fiind continuatorul Socialismului Naționalist. Trebuie notat faptul că folosirea svasticilor și altor simboluri anti-constituționale în Germania reprezintă infracțiuni. În același timp, un astfel de comportament arată o ignoranță șocantă privind istoria. Din moment ce Guvernul României nu s-a distanțat în mod clar de toate acestea, pare rezonabil să presupunem că acceptă în mod deliberat, dacă nu le și controlează," a spus Kirchbaum. 

 

Kirchbaum a mai spus ca aceste fapte afecteaza grav relatiile germano-române si ca pentru Ppresedintia Consiliul UE nu sunt semne bune:


"Pe lângă afectarea bunelor relații germano-române, acest lucru duce la o și mai mare pierdere de prestigiu pentru guvernul României la nivel internațional. În plus, din cauza evenimentelor prilejuite de revocarea Laurei Kovesi și a faptului că au fost modificate legile anti-corupție, România se află sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Astfel, pentru mine este foarte clar că MCV nu poate fi încheiat.  Pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene care urmează (în 2019 - n.r.), acestea nu sunt semne bune. Președinția pare a eșua chiar înainte să înceapă."

 

La rindul sau, imputernicitul guvernului federal german pentru chestiunile privind strămutații germani și minoritățile naționale, Bernd Fabritius, a declarat că ”minoritatea germană din România este calomniată în mass-media pro-guvernamentale și insultată în mod colectiv, cu scopul de a prejudicia imaginea președintelui Klaus Johannis, membru al acestei minorități. Faptul că atacurile sunt continuate de către înalți reprezentanți ai partidului de guvernământ, social-democrat, este inacceptabil și necesită o condamnare fermă! Am cerut Guvernului României un punct de vedere.”

 

 Demiterea lui Valcov este ceruta la unison, iar Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a precizat ca va sesiza institutiile din Germania, in baza Tratatului care prevede responsabilitatea comuna pentru "protectia drepturilor si a pastrarii identitatii minoritatii germane din Romania".

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România si Institutul ”Elie Wiesel” au criticat în termeni extrem de duri derapajele lui Vâlcov și spun că faptele sale intră sub incidența legii. Presedintele FCER Aurel Vainer  a afirmat ca ” Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe”. Si grupul minoritatilor nationale din parlament a cerut demiterea lui Valcov. 

Ambele scandaluri au ajuns in presa internationala, guvernul Romaniei fiind criticat dur.

 

 

2 Fisa medicala a unui ”sandilau” cu acte in regula

 

Fiind probabil in forma, in aceeasi zi in care a scris despre Iohannis asemuindu-l cu Hitler, Vâlcov a publicat pe contul sau de facebook fisa medicala a unuia dintre  protestatarii din 10 august, Sandu Matei, despre care scrie urmatoarele ”#sandynebunu #antifacontraromaniei #RezistesteAntifa". Alaturi apare fisa medicala a acestuia, care precizează, la rubrica "diagnostic clinic", "tulburare polimorfă de personalitate".

La scurt timp vine cu o noua insulta ”Postarea prin care aratam ca un lider #rezist este sandilau cu acte mi-a fost stearsa”.

 

Reacțiile nu au intirziat sa apara cu atit mai  mult cu cit Valcov  nu si-a cerut  scuze. Postarea insultatoare a fost condamnata in termeni duri de europarlamentarul ALDE, Renate Weber,  care a  cerut demiterea lui Valcov  si a  scris pe facebook: ”este un gest mizerabil din punct de vedere moral și un act ilegal, existând prevederi clare atât la nivel european, cât și în legislația noastră privind protecția datelor personale. Demisia, demiterea lui Darius Vâlcov sunt gesturi politice obligatorii. Ca și a celor care i-au permis accesul la un document medical. Dacă vrem “domnia legii”, atunci trebuie să înțelegem că legea este aceeași pentru toți, indiferent de simpatii sau antipatii politice. Încălcarea ei se sancționează”. 

 

 

 

Calin Popescu Tariceanu a luat o pozitie concilianta:  "Cred că în virtutea necesităţii apărării şi protejării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru nu este ceva normal".  Tariceanu a refuzat sa  comenteze  declaratia  Renatei Weber, spunind  ca acesta e ”in nume personal si ”nu angajeaza partidul”.

 

Opozitia- PNL, USR-  a cerut demiterea lui Valcov, iar USR a depus doua  plingeri impotriva acestuia la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Din PSD  nu a existat nicio delimitare sau condamnare a atitudinii lui Valcov, iar Liviu  Dragnea i-a  luat apararea, spunind ca acesta nu trebuie demis.

 

Mai  mult, Olguta Vasilescu, in  loc sa-si exprime regretul pentru iesirea colegului sau a demarat o ancheta prin Corpul de  Control al ministerului la adresa lui Sandu Matei, dupa ce acesta a scris pe facebook ca in 2006 si-a pierdut sotia si a trebuit sa fie ”tata si mama pentru doi copii  minori”. Corpul de  control al Olgutei Vasilescu va  verifica daca ”la vremea aceea a fost sesizată direcția de protecție a copilului și în ce mod au reacționat autoritățile pentru protejarea minorilor, dată fiind situația tatălui întreținător (sigur asta nu poate avea acum nicio repercusiune în sarcina domnului în cauza) și de ce beneficiază in continuare de pensie de invaliditate gradul 3 dacă diagnosticul s-a modificat și are capacitate de munca deplină, așa cum susține”.

Sandu Matei a depus plingere penala impotriva lui Valcov.

 

 

Atac la presa care a prezentat corect protestul din 10 august

 

In simbata  de dupa reprimarea protestului  din Piata  Victoriei, Darius Vâlcov a iesit la rampa, la Antena 3, acuzind Digi 24 și Realitatea TV de manipulare. Cele doua televiziuni au prezentat pe larg brutalitatile la care s-au dedat jandarmii impotriva unor oameni pasnici.

 

Despre Digi 24, Vâlcov a spus că este televiziunea prin care ”unitatea miliatara SRI isi transmite informatiile” si ca ar avea un comportament incorect pe piața de capital, iar despre Realitatea TV a insinuat că ar fi controlată prin intermediul unor presupuse dosare penale ale patronilor. L-aș întreba pe procurorul general, câți jurnaliști și patroni de presă au dosar deschise și neînchise, ținând cont că doar Realitatea Tv are 4 dosare deschise la acest moment?"

 

4. Amnistia si gratierea, un vis frumos

 

In plina dezbatere  despre iminenta unei Ordonante de urgenta pentru amnistie si gratiere, Darius Valcov nu a avut nicio reticenta in a o sustine, desi era evident ca se numara printre beneficiarii ei directi.

Moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat”.

 

5. Valcov in tara minunilor economice

 

In iulie, cind Comisia de Statistica dadea informatii despre cresterea deficitului bugetar si a inflatiei, Valcov a iesit la contraatac. In viziunea lui, curg riuri de lapte si miere, iar totul va si mai bine daca  se va da amnistia fiscala.

 

Economia tarii a crescut cu 24%. Am depasit Grecia, anul acesta vom depasi Cehia si Portugalia, in 2020 vom depasi Finlanda si vom ajunge pe locul 12. Acum suntem pe locul 16. In 2016, in decembrie, veniturile Romaniei erau de 50 de miliarde de euro. De cand PSD si ALDE au venit la guvernare, in bugetul statului au intrat in plus 12 miliarde de euro".

 

Mai mult, consilierul premierului sustine ca anul viitor nu vom mai avea deficit la bugetul de pensii.

" Prin transferul contributiilor si alte masuri s-a ajuns la un deficit de 667 de milioane de euro, anul viitor sa nu mai avem deficit la bugetul asigurarilor sociale", a promis Valcov.

Valcov sustine si ca, in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat, doar 42 de angajati din sistemul privat au suferit scaderi si situatiile ar fi fost rezolvate in urma controalelor de la Inspectia Muncii.

 

Toate aceste declaratii au produs un val de reactii din partea mediului de afaceri, care au aratat cu date ca deficitul la bgetul de pensii s-a marit ingrijorator si ca mii de angajati din mediul privat s-au ales cu slariile scazute dupa asa zisa  revolutie fiscala”.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22