Renate Weber, stupefiantă: Scutul antirachetă de la Deveselu ... e defensiv sau cum?

Redactia | 07.09.2018

Renate Weber, europarlamentar care de curând a trecut la ALDE, gafează într-un interviu acordat revistei QMagazine, susținând că amplasarea scutului american antirachetă de la Deveselu „i-a stârnit pe ruși” și se întreabă dacă este defensiv.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

În toate declarațiile oficiale, atât din partea SUA, României și NATO, se arată că rachetele instalate la Deveselu, parte a scutului antirachetă are doar capacități defensive și nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

 

Însă Renate Weber, cu sau fără voie, întărește discursul Moscovei, și pune sub semnul întrebării caracterul exclusiv defensiv al bazelor americane amplasate în România.

 

De asemenea, europarlamentarul ALDE mai declară și că România „dă în neștire bani pentru industria de armament americană”.

 

Principalele declarații ale lui Weber în interviul luat de Bogdan Duca pentru QMagazine:

 

”Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare”.

 

”Eu încă iubesc construcția europeană. Spun „încă” pentru că sunt conștientă că, fără să se reformeze profund și repede, UE va continua să existe din inerție, dar asta nu se va putea la nesfârșit, iar dispariția Uniunii ar fi o catastrofă”.

 

”Am avut noi vreodată o dezbatere publică sau măcar la nivel politic despre interesele noastre? Despre viitorul nostru? Cel mult, într-un limbaj de lemn auzim referiri la apartenența la UE și la NATO, dar nimic despre cum se schimbă și Alianța Nord Atlantică și Uniunea. Noi părem, sau chiar suntem, încremeniți într-un proiect de acum câteva decenii. Subiectul Rusia e utilizat într-o logică strâmbă: critici SUA, ești cu rușii. Ceea ce e o stupizenie totală”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22