Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Juncker: să spunem nu naţionaliştilor care caută vinovați. Nu negociem statul de drept
Dora Vulcan - - - -
2018-09-12
International
3

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, să se spună ''nu naţionaliştilor care îi detestă pe cei care sunt altfel, naţionaliştilor care caută doar ţapi ispăşitori în loc să caute soluţii care să ne permită să trăim mai bine împreună''.

 

 

  

 

În faţa ascensiunii formaţiunilor naţionaliste şi de extremă dreapta, liderul executivului comunitar a amintit că părinţii fondatori ai Uniunii Europene ''au cunoscut oroarea războiului'' şi că cel mai mare succes al proiectului european îl reprezintă pacea, transmite Agerpres.

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezent în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a rosti ultimul său discurs cu privire la Starea Uniunii, despre care a spus anterior că va fi un moment al bilanţurilor, nu ''un testament''.

 

 

Statul de drept nu se negociază

 

 Statul de drept în Uniunea Europeană nu se negociază. Asta le-a spus astăzi preşedintele Comisiei Europene parlamentarilor comunitari la Strasbourg. Jean Claude Juncker a promis că executivul de la Bruxelles va respinge orice atac la statul de drept, iar articolul 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot pentru o ţară membră, trebuie aplicat de fiecare dată când este nevoie.

 

Preşedintele Comisiei Europene a avut şi un îndemn în ultimul său discurs de acest gen - Uniunea Europeană are toate atuurile unui actor global. Trebuie să le şi folosească la adevăratul lor potenţial.

 

„Dacă Europa şi-ar da seama mai bine de forţa politică, economică şi militară a naţiunilor sale, am putea deveni un actor global. Suveranitatea europeană nu va fi folosită niciodată împotriva altora. Europa trebuie să rămână un continent al deschiderii şi toleranţei. Europa nu trebuie să devină o fortăreaţă care să întoarcă spatele lumii şi în special celor aflaţi în suferinţă. Europa trebuie să rămână multilaterală, pentru că planeta aparţine tuturor, nu doar unora. Comisia Europeană se va opune atacurilor asupra statului de drept. Continuăm să fim foarte îngrijoraţi de evoluţiile din unele state membre. Articolul 7 trebuie aplicat de fiecare dată când statul de drept este ameninţat”, a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Digi 24. 

 

 

 

Principalele declarații ale lui Juncker (monitorizare Hotnews.ro):

 

  • Până anul viitor, ar trebui să ne ocupăm și de chestiunea rolului internațional al euro. Trebuie să facem mai mult ca moneda noastră unică să joace un rol adevărat pe scena internațional. Euro trebuie să devină imaginea și instrumentul unei noi Europe, mai suverane. Pentru asta, mai întâi trebuie să facem ordine la noi acasă, prin întărirea Uniunii Economice și Monetare.
  • Comisia nu va sta degeaba când domnia legii este atacată. Articolul 7 (suspendarea unor drepturi ale unui stat membru) trebuie aplicat de fiecare dată când domnia legii este amenințată.
  • Respectăm decizia britanică de a părăsi Uniunea noastră. Dar, de asemenea, cerem guvernului britanic să înțeleagă că cineva care părăsește Uniunea nu poate să fie în aceeași poziție privilegiată ca un stat membru. Dacă părăsești Uniunea, bineînțeles că nu mai ești parte a pieței noastre unice, și - cu siguranță - nu în acele părți (ale pieței) pe care le alegi tu
  • Vrem să construim un nou parteneriat cu Africa. Astăzi propunem o nouă alianță între Europa și Africa, o alianță pentru investiții și locuri de muncă sustenabile. Va crea până la 10 milioane de locuri de muncă în Africa în cinci ani. Vrem să creăm un cadru pentru a aduce noi investiții în Africa.
  • În 1914, continentul a fost luat prin surprindere. Anul 1913 fusese un an însorit, calm și optimist. Nu sugerez că suntem în pragul unei catastrofe similare în Europa. Uniunea Europeană este un garant al păcii. Să fim fericiți că trăim pe un continent al păcii.
  • (despre migrație) Statele membre nu au ajuns încă la proporția corectă dintre responsabilitatea pentru suveranitatea lor și solidaritatea necesară între ele. Această solidaritate trebuie oferită de statele membre dacă vor ca zona Schengen, fără frontiere interne, să existe. Am fost și rămân împotriva frontierelor interne. Acolo unde există acum, trebuie desființate. Dacă ele rămân, ar fi un pas în spate inacceptabil
  • Uniunea trebuie să depășească puturile nord-sud, est-vest, înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019
  • UE trebuie să devină un actor mai independent pe scena globală, un jucător global mai important
  • Hai să arătăm Uniunii mai mult respect. Hai să nu-i mai terfelim numele și să începem să apărăm mai mult modul nostru de viață comun”
TAGS : ue ce juncker starea uniunii bilant final mandat
Comentarii
AC 2018-09-13
multă nesimțire și orbire la juncker. după ce au adus migrație de masă peste capul oamenilor, după ce au dizolvat practic frontierele UE pe care au fost plătiți să le apere, juncker cu merkel urlă că se intensifică naționalismul. păi sunt oameni normali din germania, anglia, franța care văd ddegradarea zilnică a calității vieții, a siguranței publice. sute de atentate, bătăi cu cuțitele pe stradă, violuri și hărțuieli sexuale - cam asta e viața cotidiană în europa care și-a pierdut pacea socială în cațiva ani. problema creată de birocrații ăștia nealeși și de merkel va costa miliarde de euro, convulsii sociale și declinul partidelor grase mainstream
emil 2018-09-12

Domnul Juncker are multa gargara in el.
lucid 2018-09-12
Vaaai, se poate? Sa uitati tocmai propunerea ca intr-o ora toate platformele internet sa stearga postarile "extremiste"? Cine le califica asa? Un minister al adevarului pe care-l vom conduce noi, admiratorii lui Marx - vezi aniversarea de la Trier.
Total 3 comments.
Mai multe din International
1183
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22