Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Rusia, acuzată că a spionat lideri UE cazați la Sofia în timpul președinției rotative
Dora Vulcan - - - -
2018-09-14
International
4

Guvernul de la Sofia este în centrul unui scandal uriaș, după ce s-a aflat că serviciile secrete ruse ar fi ascultat lideri ai țărilor UE care au vizitat Bulgaria în perioada ianuarie-iulie 2018, când ţara deţinea președinția rotativă a Consiliului UE.

 

 

 Proprietarul hotelului de cinci stele care i-a găzduit pe liderii europeni și microfoanele rusești este anchetat, notează The Insider. preluat de Deschide.md.

 

Este vorba despre hotelul „Marinela”, dintr-un cartier rezidențial al orașului Sofia. Proprietarul acestui edificiu este oligarhul bulgar Vetko Arabadjiev, proprietar al încă unui hotel și a unei fabrici de zahăr.

 

Primul care a vorbit despre scandalul de ascultare a fost jurnalistul bulgar Grigor Lilov: el a declarat la postul de televiziune bTV că perchezițiile în hotelul Marinela sunt legate de un scandal de interceptare.

 

Oligarhul este așteptat la procuratura bulgară, deoarece acesta se află în Franța cu soția, iar statul bulgar l-a  dat în urmărire prin Interpol.

 

Familia Arabadjiev are o faimă proastă în Bulgaria, fiul acesteia fiind arestat după ce, în același hotel, au fost depistate peste 5 milioane de euro în cutii și valize.

 

În ciuda tuturor scandalurilor cu implicarea acestei familii, Comisia de organizare a președinției rotative a Consiliului UE a acordat acestui hotel dreptul de a găzdui oficiali de rang înalt din UE și lucrări legate de președinția bulgară.

 

Procuratura de la Sofia nu confirmă că perchezițiile au fost legate de un scandal de interceptare și ascultare: oficial, cauza penală a fost pornită pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Doar că la percheziții a participat însuși adjunctul procurorului general al Bulgariei.

 

„Hotelul era ascultat din subsol și până la acoperiș. Aici apare întrebarea: se putea face asta fără ca proprietarul hotelului să știe despre asta? Vorbim despre aparatură foarte serioasă și vreau să subliniez că nu a fost vorba despre tehnica serviciilor secrete bulgare”, a subliniat jurnalistul Grigor Lilov.

 

Jurnalistul a menționat că oligarhul Vetko Arabadjiev avea dosar la serviciile secrete încă din perioada Bulgariei socialiste și că ar fi în strânse relații cu Partidul Socialist bulgar care, la rândul său, este susținut de Moscova. Lilov spune că Arabadjiev ar fi fost conectat la așa-numitele „valize roșii” care, la finele anilor '80, scoteau capitalul din țările socialiste.

 

Oligarhul Arabadjiev ar fi în relații apropiate și cu premierul Boiko Borisov, fiind parteneri în anii '90 în mai multe afaceri, ba chiar în structuri de crimă organizată, mai susține jurnalistul bulgar.

 

Un fost ofițer al serviciilor secrete bulgare a presupus că anume Rusia ar sta în spatele ascultării oficialilor europeni, deoarece, în timpul președinției bulgare la Consiliul UE, anume Moscova a demonstrat o activitate sporită atât în plan mediatic, cât și diplomatic.

 

„Serviciile secrete din țările NATO și UE au avertizat în repetate rânduri Bulgaria despre faptul că este obiectul unui război hibrid dus de Rusia împotriva sa. Mai mult decât atât, serviciile secrete străine au menționat că Moscova deține o vastă infrastructură cu care poate să realizeze asemenea obiective”, a adăugat fostul agent secret bulgar.

 

Ex-ofițerul a mai spus că acest hotel a fost unul preferatul rezidenților serviciilor secrete sovietice și rusești.

 

Anul trecut, și serviciile secrete din Macedonia au pornit o anchetă în care învinuiau serviciile ruse de ascultarea mai multor lideri politici de la Skopje.

 

 

TAGS : rusia vladimir putin bulgaria spionaj lideri ue presedintie rotativa consiliul ue
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-09-15
Acest mizerabil de Putin o s-o sfarseasca la fel ca Hitler si Stalin
mike 2018-09-14
Mda, au uitat baietii sa scoata microfoanele din pereti. Este ridicol sa acuzi Bulgaria de asa ceva, cand se stie ca de cand exista servicii secrete pe lumea asta, toate summit-urile si intalnirile la nivel inalt sunt monitorizate. Este la mintea cocosului. Astfel de lucruri se intampla pretutindeni in lume, insa nimeni nu spune nimic si nu mai acuza pe nimeni. Probabil ca cineva vrea sa loveasca in Bulgaria. Ma pun in locul lor si ma intreb daca asta se intampla in Romania ce am fi facut ? Stati sa vedeti la Sibiu la anul , in 2019 ce va fi, cand se va decide bugetul UE si viitorul UE. Mai bine s-ar intalni in padure, poate ar fi mai sigur.
emil 2018-09-15
Poate in buncarul lui Videanu, padurea s-a taiat.
emil 2018-09-14
Sa fie Rusia singura putere a lumii ce spioneaza mafia UE ?
Total 4 comments.
Mai multe din International
1318
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22