Pe aceeași temă
Decizia Colegiului de Conducere a ÎCCJ a fost luată cu o opinie separată, un judecător fiind de părere că noile norme sunt de imediată aplicare. Discuția a pornit de la reconfigurarea completelor de cinci judecători la „începutul fiecărui an”. Aceasta însemnă 1 ianuarie 2019 sau refacerea completelor la 1 septembrie? Dar ceea ce ar fi însemnat ca aceste complete să funcționeze doar 3 luni, nu un an așa cum prevede legea.
Pe data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare noua formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, din pachetul denumit generic "legile justiţiei". Printre cele mai importante modificări care se referă la instanţe se numără şi cele care generează reconfigurarea unor complete şi a unor săli de judecată. Vizate sunt şi completele de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Astfel, preşedintele/ vicepreşedintele ÎCCJ, precum şi preşedintele secţiei penale nu mai sunt membri de drept în complete, ci pot face parte din acestea doar prin tragere la sorţi. În prezent, judecătorii care ocupă respectivele funcţii fac parte din complete în baza Regulamentului ÎCCJ.
Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc "la începutul fiecărui an", Colegiul de Conducere al ÎCCJ a considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.
"Analizând dispoziţiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018, cu referire la activitatea Completelor de 5 Judecători, cu majoritate, constată că dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite 'la începutul fiecărui an' şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019.
Cu opinia separată a doamnei judecător Simona Neniţă în sensul că, dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediată aplicare", se arată în decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ.
Decizia este una controversară nu doar pentru că există o opinie separată, ci şi pentru că există mai multe Curţi de Apel care au decis, potrivit unor răspunsuri oficiale pentru STIRIPESURSE.RO, că modificările sunt de imediată aplicare.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată de un ONG pe această temă, în acest moment având loc verificările prealabile.
Consecinţele formării ilegale a unor complete sunt grave. Articolul 281 din Codul de Procedură Penală se referă la "Nulităţile absolute". "(1) Determină întotdeauna aplicarea nulităţii încălcarea dispoziţiilor privind: a) compunerea completului de judecată."