Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Şerban Nicolae cere guvernului OUG pe Legile justiţiei la 3 zile de la apariţia ultimei legi
Redacția - - - -
2018-10-11
Actualitate Interna
0

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae spune că este nevoie ca guvernul să modifice Legile justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă în maximum trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a modificărilor la legea privind Statutul magistraţilor.

 

 

 „De la data publicării în Monitorul Oficial, în trei zile intră în vigoare legea (Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor - n.r.) şi, din punctul meu de vedere, ca să nu fie soluţii juridice diferite sau de blocaj, să se dea ordonanţa în intervalul acesta de trei zile”, a declarat, joi, pentru Mediafax, liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, întrebat când ar trebui ca Guvernul să adopte Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legilor justiţiei.

 

Nicolae a spus că ar trebui modificate, prin OUG, prevederile referitoare la posibilitatea pensionării la cerere a magistraţilor cu o vechime de 20 de ani înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani.

 

„Din punctul meu de vedere sunt nişte modificări, de exemplu prevederea cu 20 de ani sau 25 de ani vechime. Cel mai simplu ar fi să se dea o ordonanţă care să nu amâne cu un an intrarea în vigoare a articolului, ci pur şi simplu articolul acesta să fie modificat în sensul în care să se iasă la 25 de ani vechime minim”, a declarat senatorul PSD.

 

Social-democratul a adăugat că OUG pe legile justiţiei ar trebui să se refere şi la simetria dintre numirea şi revocarea membrilor CSM.

 

„Eu am iniţiat o altă părere despre modul în care se revocă membrii CSM, principiul de la care porneam era acela al simetriei, anume cu condiţiile cu care eşti ales, cu aceleaşi condiţii eşti şi revocat”, a punctat Şerban Nicolae.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneţia în adoptarea OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, că orice lege poate fi modificată.

 

Comisia de la Veneţia a prezentat, pe 13 iulie, un aviz preliminar privind Legile justiţiei. Una din recomandările din raport se referă la reconsiderarea propunerii de înfiinţare a unui sediu/parchet al procuraturii ca structură separată pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori.

 

Guvernul va adopta, până pe 20 octombrie, o ordonanţă de urgenţă care va corela doardouă din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei, au spus surse politice, pe 4 octombrie, pentru MEDIAFAX. Observaţiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate pentru că "există riscul să depopuleze sistemul de justiţie", au adăugat sursele politice.

 

Curtea Constituţională a României a respins, pe 25 septembrie, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 

Potrivit Constituţiei, Preşedintele României este obligat să promulge lege „în cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

 

Potrivit art. 82 din legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

 

De pensia de serviciu beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi magistraţii cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte vechimea integrală în aceste funcţii.

 

Din pachetul celor trei Legi ale justiţiei, Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

TAGS : justitie tudorel toader legile justitiei serban nicolae oug
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
947
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22