Toader atacat de Iordache și Nicolicea: OUG pentru modificarea Legilor Justiției, inoportună

Redactia | 14.10.2018

Ministerul Justiției a trimis vineri la CSM, pentru aviz consultativ, proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției. Interesant că acest proiect de OUG este aspru criticat chiar de parlamentarii PSD, care sunt vârfurile de lance pentru acțiunile de subordonare a Justiției.

Pe aceeași temă

 

 

 

Principalele modificări vizează amânarea reducerii la 20 de ani a vechimii necesare pentru pensionare, reintroducerea ministrului Justiției ca titular al acțiunii disciplinare și modificarea răspunderii magistraților.

 

Proiectul de OUG nu este deloc agreat de deputatul Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale în care s-au dezbătut pachetul celor trei legi ale Justiției (303, 304 și 317 din 2004).

 

"Sper ca forma ordonanței să nu fie cea prezentată în proiectul acesta", a declarat Florin Iordache pentru Stiripesurse.ro.

 

Întrebat care sunt obiecțiile sale la proiectul Ministerului Justiției, președintele Comisiei speciale a răspuns: "Mai multe. Nu mă apuc să comentez. O să spun luni în grupul parlamentar."

 

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și până recent președinte al Comisiei juridice, afirmă că de vină pentru amânarea scăderii vechimii necesare pentru pensionarea magistraților sunt președintele și anumiți magistrați care au criticat modificarea, generând reacția Comisiei de la Veneția.

 

„Atâta s-a vehiculat ideea că se "decimează" (termenul a fost folosit de contestatari - Danileț, procurorii, președintele și alții) magistratura prin acordarea unui drept, acela a ieșirii la pensie anticipat, cu o anumită penalizare minimă, încât Comisia de la Veneția impune să nu mai existe acest drept. Acum se reglează prin OUG ce a recomandat Comisia de la Veneția, în urma solicitărilor făcute de președinte, procurori, Danileț, hashtagi și alți. Acest lucru, evident, nemulțumește pe cei care au rămas fără acest drept. Să le mulțumească președintelui, colegilor lor, în frunte cu Danileț, și altora” , a declarat fostul șef al Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, citat de Știripesurse.ro.

 

Amânarea până la 31 decembrie 2022 a posibilității pensionării magistraților după doar 20 de ani de vechime, față de 25 cât era până în prezent, a stârnit deja nemulțumirea magistraților care ar fi dobândit vocația pensionării, majoritatea de la tribunale și curți de apel, adică exact acei magistrați care nu și-au manifestat foarte vocal opoziția față de modificare legilor justiției

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22