Lazăr: Marile dosare aflate în curs de soluționare vor fi foarte dificil de finalizat

Redactia | 15.10.2018

Modificările aduse legilor justiției, care se referă la vechimea și gradul profesional vor afecta lucrul pentru instrumentarea marilor dosare aflate în lucru, precum cel al Revoluției, al Mineriadei și al reprimării brutale a protestelor din 10 august din Piața Victoriei, a dezvăluit G4Media.ro citând surse judiciare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, dosarul Jandarmeriei va fi instrumentat în continuare de un singur procuror, ceilalți doi urmând să părăsească Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, sau să nu mai lucreze la dosar, scrie G4Media.ro.

 

Este şi cazul colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul Jandarmeriei. El are vechime de 20 de ani, însă nu are grad profesional de PICCJ, ci de parchet de tribunal. De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

 

Aceste aspecte au fost confirmate de către procurorul general al României, Augustin Lazăr:

 

Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. Spre exemplu, în marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public, sunt foarte bine cunoscute acestea, spre exemplu, cele pe rolul Secţiei Parchetelor Militare, au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei, bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat la CSM procurorul general al României, Augustin Lazăr.

 

De precizat că CEDO a obligat România să instrumenteze dosarul Revoluţiei, nefinalizat după aproape 30 de ani.

 

Potrivit noilor reglementări, nu mai pot fi delegaţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurori care nu au grad profesional de PICCJ şi vechime de 18 ani în magistratură. Pe de altă parte, noul Statul al Magistraţilor prevede că procurorii se pot pensiona anticipat dacă au vechime de 20 de ani.

 

Parchetul general a semnalat încă de ieri că noile reglementări vor afecta colectivele de procurori care lucrează în marile dosare. Mai cu seamă că în noua OUG a lui Tudorel Toader de modificare a legilor de modificare a legilor Justiţiei se precizează clar că procurorii delegaţi care nu îndeplinesc noile condiţii trebuie să plece din PICCJ,

 

“Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

 

Arătăm că, atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T.”, se arată în comunicatul Parchetului general.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22