Mircea Badea și Antena 3 obligați să plătească daune morale de 25.000 de lei

Redactia | 16.10.2018

Vedeta Antenei 3 Mircea Badea, în solidar cu postul TV, este obligat de Tribunalul București să plătească daune morale de 25.000 lei scriitorului Florin Toma, potrivit sentinței definitive, care stabilește că prezentatorul TV l-a jignit pe scriitor fără a mai fi vorba de un pamflet.

Pe aceeași temă

 

 

Magistrații de la Tribunalul București au menținut decizia dată de Judecătoria Sectorului 1 și au respins apelul formulat de Mircea Badea ca nefondat.

 

Plângerea făcută de Florin Toma a fost făcută după ce în emisiunea de pe 1 februarie 2016, Mircea Badea l-a jignit în emisiunea „În gura presei”, scrie Ziare.com

 

Expresiile folosite au fost "...morsa incompetenta..., burdihan mare...opera de trei parale, la propriu...ochii inecati in osanza...Toma slutu' si uratu'... Toma grosu' si artagosu'...il sterge la fund cu limba de matase...cand scrii harnelile alea de le scrii...netalentat si prost...". Alte aprecieri au vizat denigrarea operei lui Florin Toma, calitatea sa de scriitor, finalmente fiind exprimate gesturi cu conotatie sexuala.

 

"Adevaratul scop al emisiunii a fost de denigrare, de efectuare a unui atac la persoana si lezarea imaginii", s-a plans scritorul.

 

Cererea lui Florin Toma adresata postului Antena3 de a primi scuze si de a beneficia de un drept la replica a fost respinsa.

 

Instanta care a dat prima decizie, Judecatoria Sectorului 1, arata ca Mircea Badea, in calitatea sa de realizator TV, trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale oricarei persoane, printre care si dreptul lui Florin Toma la imagine, respectarea demnitatii si onoarei acestuia, "iar afirmatiile au fost facute in mod deliberat, deci cu intentie".

 

Potrivit motivarii, instanta a apreciat ca in acest caz este indeplinita si cerinta existentei prejudiciului moral - constand in lezarea imaginii ori a onoarei unei persoane.

 

"In cazul de fata este vorba de un prejudiciu moral constand in suferinta psihica ce a fost cauzata reclamantului (Florin Toma- n.red) de fapta paratului (Mircea Badea- n.red), precum si de consecintele negative asupra reputatiei profesionale a reclamantului (Florin Toma- n.red), in sensul discreditarii acestuia", mai arata magistratii.

 

"De asemenea, s-au creat premisele unei situatii de inferioritate a reclamantului, prin trimiterile facute la aspectul sau fizic, cu depasirea caracterului de pamflet al demersului jurnalistic", au concluzionat judecatorii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22