Comisia Europeană: MCV-ul din 13 noiembrie va ține cont de raportul Comisiei Veneția

Redactia | 22.10.2018

Comisia Europeană a transmis că va prezenta o analiză detaliată în raportul MCV pe data de 13 noiembrie despre modificarea legislației în domeniul justiției și va ține cont și de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale.

Pe aceeași temă

 

Comisia Europeană le recomandă autorităților de la București să nu ignorea raportul Comisiei Veneția:

 

”Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări>", precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în răspunsul transmis la solicitarea Mediafax.

 

De asemenea "Comisia va prezenta în mod detaliat propria analiză în raportul MCV din 13 noiembrie", a adăugat sursa citată.

 

Anunțul Comisiei Europene vine după ce Comisia de la Veneţia recomandă României, în avizul publicat luni pe site-ul instituției, să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

 

În raportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi "abandonarea definitivă" a schemei de retragere anticipată din activitate, "dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului".

 

Raportul Comisiei de la Veneția se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiție au fost contestate de același for și în luna iulie, în raportul preliminar.

 

În avizul adoptat vineri, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare și faţă de proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România. Instituția arată că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22