A murit Constantin Ticu Dumitrescu

A Consemnat: Bernard Noghiu | 05.12.2008

Pe aceeași temă

Constantin Ticu Dumitrescu a murit in cursul diminetii de vineri dupa o lunga suferinta.

S-a nascut in 1928, judetul Prahova. A fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic la ani grei de inchisoare. Dupa eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul invatamantului, intr-o comunicare oficiala, ii respinge solicitarea, motivand ca "se mentine eliminarea din toate universitatile din tara pentru activitate antidemocrata"


A urmat destinul familiei sale in lupta impotriva comunismului, fiind arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista pe cand era elev sau student (1945-1948). Dupa eliminarea din facultate, urmarit de Securitate, devine fugar, pentru ca in 1949 sa fie arestat si apoi condamnat ca detinut politic. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, este rearestat si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. A supravietuit detentiei din inchisorile si lagarele de exterminare comuniste, fiind eliberat in 1964, odata cu gratierea tuturor detinutilor politici din Romania.


Pentru a-si castiga existenta si totodata ca masura de autoizolare, a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei. A prestat diferite munci (sef echipa, muncitor, functionar tehnic). Dupa 1970 a devenit seful unui mic santier de constructii forestiere din Vrancea, care a fost timp de 17 ani consecutiv printre cele mai eficiente si rentabile santiere din cadrul Ministerului Economiei Forestiere si de aici, venind de la sine, diplome si medalii, pe care insa nu le-a cerut si nu le-a dorit niciodata.


La 22 Decembrie 1989 a patruns cu ceilalti oameni de curaj in sediul Comitetului Central, participand la evenimentele respective. De atunci s-a implicat in lupta pentru edificarea democratiei in Romania, iar ca parlamentar a initiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista, DL 118 etc.


|n 1990 este membru al C.P.U.N., senator in doua legislaturi (1992-2000), presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania - A.F.D.P.R. -, din 1990 Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999) si membru al Colegiului CNSAS.


Ca om politic s-a afirmat in activitatea P.N.T.C.D. fiind prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. Dupa 2003 se retrage din activitatea politica, nefiind de acord cu compromisurile si linia spre care se indrepta P.N.T.C.D.


Constantin Ticu Dumitrescu fusese diagnosticat cu cancer. Dupa doua saptamani de internare la Spitalul de Urgenta Floreasca, a cerut sa fie externat, murind in cursul diminetii de vineri.


Apropiati ai familiei lui Ticu Dumitrescu au declarat ca inmormantarea ar putea avea loc duminica. Trupul presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici va fi expus, conform solicitarii sale, la actualul sediu al Ministeriului de Interne, in holul central. De altfel aceasta cladire este locul unde a fost incarcerat si anchetat de regimul comunist, iar apoi locul unde Constantin Ticu Dumitrescu si-a desfasurat activitatea de senator al P.N.T.C.D. si a pus in dezbatere Legea Ticu, in urma careia a fost infiintat CNSAS si a inceput procesul de desecretizare a dosarelor Securitatii, informeaza NewsIn.

Articole similare:

CNSAS infrant in ziua mortii lui Constantin Ticu Dumitrescu

Ultimele sfidari securiste la adresa lui Constantin Ticu Dumitrescu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22