10 motive pentru care PNL trebuie sa-l retraga pe Marian Munteanu

Andreea Pora | 20.04.2016

Intrebarea acestor zile este daca PNL il va retrage sau nu din cursa pe Marian Munteanu. Va prezentam citeva motive pentru care liberalii ar trebui sa renunte la candidatura acestuia.

Pe aceeași temă

 

 

Informatiile despre o posibila decizie a PNL de retragere a lui Marian Munteanu din cursa pentru  primaria generala au tinut marti seara capul de afis. Totul pe fondul nemultumirilor din partid si al contestarii vehemente venite dintr-o parte a societatii civile a acestei candidaturi. La PNL au avut loc mai multe sedinte separate in care diverse surse sustin ca s-ar fi discutat aceasta posibilitate. Nici Gorghiu, nici Blaga, nu au confirmat insa aceste informatii. Miercuri au loc alte sedinte la PNL, urmind ca la ora 18.00 liderii partidului sa anunte o decizie finala. Ramine insa de vazut daca acest anunt chiar va avea loc, daca ne gindim ca PNL a cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa verifice dosarul lui Marian Munteanu, lucru care se va intimpla joi, in regim de urgenta. O solicitare asemanatoare a facut si Romania Curata, prin Alina Mungiu Pippidi, din considerentul ca M. Munteanu a refuzat sa semneze declaratia de integritate, care contine un punct referitor la colaboarea cu fosta  Securitate.

 

Tensiunile in PNL au atins apogeul si dupa ce mai multi candidati la sectoarele din Bucuresti au spus ca nu vor sa fie legati de campania lui Munteanu. Interviul programat pentru miercuri la Adevarul a fost si el aminat, semn ca lucrurile sunt in miscare.

Intrebarea acestor zile este daca PNL il va retrage sau nu din cursa pe Marian Munteanu. Va prezentam citeva motive pentru care liberalii ar trebui sa renunte la candidatura acestuia.

 

 

  1. Lui Marian Munteanu i se aduc acuze grave de legionarism, ultranationalism, fundamentalim ortodoxist, antioccidentalism si antisemitism, toate contrare doctrinei de PNL. Aceste acuze se fundamenteaza pe apartenenta lui Munteanu la diverse oganizatii- cum ar fi Miscarea pentru Romania- care a sustinut fatis legionarismul, pe declaratii in acelasi sens facute de Munteanu de-a lungul timpului. Chiar si Proclamatia  Aliantei Noastre- din martie 2016- contine multe elemente antioccidentale si ortodoxiste. Au luat pozitie fata de pozitionari antisemite  si legionare ( mai  vechi) inclusiv Institutul Elie Weisel si Jerusalem Post.

 

  1. Marian Munteanu a fost contestat inca din primul moment de o buna parte a societatii civile, in special ONG-uri care se revendica a fi de dreapta si care au sustinut  constant liberalismul, producindu-se astfel o falie intre partid si aceste ONG-uri, fapt care ar putea avea consecinte pe termen lung.

 

 

  1. Munteanu nu are niciun proiect pentru Bucuresti, parind preocupat mai  mult de aspecte ideologice si de un ”proiect national” decit de problemele orasului al carui primar vrea sa devina.

 

 

  1. Trecutul sau in ce priveste o posibila colaborare cu Securitatea este neclar, iar Munteanu nu da dovada de transparenta in aceasta chestiune, refuzind sa semneze declaratia de integritate a Romaniei Curate. Colaborarea cu Securitatea contravine si Codului etic al PNL. Partidul ar fi pus intr-o situatie imposibila daca ar reiesi ca Munteanu a fost colaborator al Securitatii si a avut un angajament, asa cum a scris  presa anilor 90.

 

 

  1. Munteanu nu-si clarifica in mod  credibil nici relatia cu Virgil Magureanu si Ilie Badescu (impreuna cu care a avut o firma ale carei actiuni le-ar fi achizitionat in 2007) si nici nu face publice numele societatilor in care este implicat.

 

  1. PNL, ca al doilea partid al tarii, este pus intr-o lumina proasta din cauza faptului ca nu are propriul candidat. Acest lucru a generat nemultumiri in partid si poate demobiliza activul.

 

  1. Prin aceasta numire PNL si-a ostilizat o buna parte a presei de dreapta si a  pierdut facebook-ul.

 

 

  1. Propunerea lui Marian Munteanu nu a avut la baza studii, sondaje si analize, care sa arate exact care ar fi sansele  sale reale. Aruncarea sa in cursa peste noapte a da nastere speculatiilor si a lasat imaginea unui partid dezorientat, lipsit de lideri si solutii.

 

 

  1. Aceasta numire  da consistenta acuzelor ca PNL face  jocurile PSD, intre cele doua partide fiind un blat. De altfel, pozitionarea lui Munteanu, in saptamina trecuta de la nominalizarea sa, fata de PSD si Gabriela Firea a fost prietenoasa.

 

 

  1. In actualul context european, pe  fondul valului de refugiati, ascensiunea unui lider ultranationalist si cu potentiale accente extremiste este periculos pentru Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22