13 cazuri similare cu cel al familiei Bodnariu, inregistrate in ultimii 5 ani, in Norvegia

Tudor Despina | 13.01.2016

In ultimii cinci ani, au fost inregistrate 13 cazuri asemanatoare cu cel al familiei Bodnariu. Potrivit Ministerului roman al Afacerilor Externe, in aceasta situatie au fost implicati 26 de copii.

Pe aceeași temă

 

MAE roman are in vedere, la acest moment, sapte cazuri cu 16 copii preluati de autoritatile norvegiene. La acestia se adauga alti zece copii implicati in alte sase cazuri de-a lungul ultimilor cinci ani. “Ministerul Afacerilor Externe a avut in mod prioritar in atentie situatiile tuturor acestor familii si a facut demersuri complexe pentru solutionarea cazurilor in interesul cetatenilor romani”, transmite ministerul. 

 

Cazul a intrat recent in atentia publica si a antrenat reactii inclusiv de la cabinetul premierului Ciolos si de la Administratia Prezidentiala. In mai multe orase de pe glob au avut loc manifestatii de sustinere pentru familia Bodnariu.

 

Intalnire cu autoritatile norvegiene, amanata timp de doua luni

 

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat marti că ambasadorul Romaniei in Norvegia, Adrian Davidoiu, se va intalni cu ministrul norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, la doua luni dupa ce a solicitat intrevederea, pentru a discuta situatia familiei Bodnariu. "Salutam ca in sfarsit ca partea norvegiana a acceptat acest demers", a spus marti purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu, care a precizat ca intalnirea a fost solicitata inca din noiembrie.
 

Suciu a precizat ca premierul Ciolos "si-a manifestat interesul deosebit in legatura cu cazul Bodnariu in contextul relatiilor excelente" dintre Romania si Norvegia. "Interesul premierul este justificat de faptul ca vorbim de cetateni romani care acum se indreapta tot mai mult spre ambasada Romaniei si solicita tot mai mult implicarea autoritatilor romane", a afirmat Dan Suciu.

 

Ambasadorul Romaniei in Norvegia urmeaza a se intalni, la Oslo, cu familia Bodnariu si cu noul avocat desemnat din oficiu, "pentru a vedea care sunt pasii urmatori pentru clarificarea situatiei", a continuat purtatorul de cuvant al guvernului.
 

Suciu a precizat ca partea romana intelege ca sunt anchete in curs de derulare si respecta "pe deplin acest demers", sperand totodata "sa fie informata cat mai rapid in legatura cu mersul acestor anchete". Acesta a subliniat ca"intregul caz va fi urmarit cu cea mai mare atentie" de catre autoritatile de la Bucuresti iar "Romania va avea un rol activ de acum incolo".
 

Premierul Dacian Ciolos a facut apel la autoritatile norvegiene "sa perceapa dimensiunea sensibila a subiectului la nivelul opiniei publice romanesti si internationale", a aratat Suciu, care a mentionat ca spera la o "clarificare rapida a situatiei care sa tina cont de interesul copiilor, fara sa se ajunga la alte demersuri si fara inflamarea in continuare a situatiei".

 

Cazul familiei Bodnariu atrage si atentia Palatului Cotroceni. Presedinte Iohannis cere respectarea drepturilor omului pentru cetatenii romani, indiferent de locul in care se afla.Urmăresc cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei”, arata seful statului intr-o postare pe Facebook.

 

Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a luat cei cinci copii ai familiei Bodnariu, deoarece cei doi parinti i-ar fi batut. Serviciul local de Protectie a Copilului este total autonom fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in deciziile acestuia.

 

Manifestatii de solidaritate

 

Mii de romani din diaspora si din tara au demonstrat duminica in fata ambasadelor Norvegiei din mai multe tari, pentru a protesta fata de autoritatea care a luat copiii familiei Bodnariu pentru ca ar fi fost tratati violent, desi nu a fost vorba, potrivit parintilor, decat de niste “palme la fund”.

 

Mii de persoane au participat la protestul international organizat duminica de romanii din intreaga lume, dupa ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu si ar fi deschis procedura adoptiei internationale pentru ei, au avut loc manifestatii de protest in fata ambasadelor din Romania, Italia, Canada, SUA, Danemarca, Marea Britanie, Spania, Irlanda si Republica Moldova. 

 

Participantii la protestul din Washington au inmanat oficialilor de la ambasada o petitie semnata de peste 7.000 de credinciosi americani, care cere Guvernului norvegian sa reuneasca familia. In online, o petitie cu solicitare adresata autoritatilor norvegiene carora li se solciita sa returneze cei cinci copii familiei a fost deja semnata de peste 50.000 de persoane.

 

Marius Reikeras, activist norvegian si avocat pentru drepturile omului crede ca norvegienii vor ceda si ii vor reda pe micuti familiei: "Cred ca vor observa ce se intampla aici. Cred ca acest caz se va rezolva si Norvegia va trebui sa cedeze la presiunea internationala".

 

Reikeras, citat de Hotnews, spune ca s-a confruntat cu mai multe cazuri asemanatoare celui al familiei Bodnariu si ca serviciul norvegian pentru protectia copilului are un istoric in ceea ce priveste separarea familiilor, apreciind ca circa 70.000 de copii se afla in prezent in sistemul Barnevernet. Guvernul norvegian a fost gasit vinovat de patru ori de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru incalcarea procedurilor si a "prezumtiei de nevinovatie".

 

Cazul Bodnariu

 

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiance Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România. “S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau  în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns”, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22