19 milioane de români sunt așteptați duminică la singurele alegeri care le influențează direct viața

Redactia | 26.09.2020

Deși sunt singurele alegeri care ne influențează direct viața, alegerile locale sunt cel mai puțin frecventate, preferate fiind cele prezidențiale. 19 milioane de români sunt așteptați duminică la vot.

Pe aceeași temă

Rezultatul alegerilor locale ne influențează direct viața personală și pe a urbei. Cu toate acestea, ele nu ating nici pe departe interesul stârnit de cele prezidențiale.

De primar şi de echipa lui depinde toată marea infrastructură – şoselele, şcolile şi spitalele. De noi depinde cum vom trăi în următorii 4 ani.

Dacă nu vei merge să votezi, s-ar putea, implicit, să îl favorizezi chiar pe candidatul care îţi displace cel mai mult şi pe care nu doreşti să îl vezi primar pentru 4 ani.

Alegerile se desfăşoară într-un singur tur şi fiecare vot contează, orice diferenţă, cât de mică, intre câştigător şi cei de pe următoarele locuri.

Prin votul la alegerile locale decizi cui îi vei încredința sănătatea urbei, administrarea spațiului din cartier, din sector, din oraș, furnizarea apei calde, orientarea banilor din taxe și impozite către statui sau către spitale și construirea de spitale, funcționarea școlilor și construirea sau nu a lor, a grădinițelor.

Alegerile locale sunt cruciale, pentru că oamenii și partidele pe care le votăm acum decid la modul cel mai concret cum va arăta viața noastră zi de zi, în momentele limită sau obișnuite.

Câți români votează și ce

19 milioane de români sunt înregistrați în registrul electoral, iar votarea are loc în aproape 19.000 de secții de votare, din cele 41 de județe, plus municipiul București.

Se votează doar unde avem reședința: permanentă sau cu viză de flotant.

Primarii și președinții de consilii județene sunt aleși uninominal, adică individual, după nume, iar consiliile locale și județene sunt alese pe lista de partid.

În țară, alegătorul va primi 4 buletine pentru:

  • primar,

  • consiliul local,

  • consiliul județean

  • președintele consiliului județean.

În București, cei care vin la vot primesc tot 4 buletine, pentru:

  • primarul general,

  • primarul de sector,

  • Consiliul General al Capitalei

  • consiliul local de sector.

Cum se votează, unde și la ce oră se deschid urnele de vot. Cum afli la ce secție ești arondat

La ce oră se deschid mâine secțiile de vot. În toată țara sunt 18.794 de secții de vot, care se deschid duminică la ora 7 dimineaţa şi se închid la ora 21. Nu există secţii de votare în afara ţării, fiind vorba de alegeri locale.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotarea şi sediile secţiilor de votare la alegerile locale din 2020. Astfel, 18.794 de secţii de votare sunt la dispoziția alegătorilor la scrutinul din 27 septembrie.

Pentru a afla la ce secție ești arondat și poți să votezi duminică, trebuie să completezi formularul de pe site-ul Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri: CNP - codul numeric personal,numele de familie, codul de verificare pe care îl vedeți pe site.

La alegerile locale se poate vota doar la secția la care alegătorul este înscris pe lista permanentă ori la cea unde asta arondată adresa de pe buletin.

În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 28 septembrie 2020, are loc numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale şi întocmirea dosarelor cu rezultatele votării. Dosarele cuprinzând rezultatele votării se predau către biroul electoral de circumscripţie. Transportul se face sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Tot până la 28 septembrie, competitorii electorali pot formula cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripţie electorală.

După primirea dosarelor conţinând procesele verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor formulate, birourile electorale totalizează voturile exprimate şi atribuie mandatele.

După primirea proceselor-verbale întocmite de birourile electorale de circumscripţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti şi soluţionarea sesizărilor privitoare la fraude electorale, Biroul Electoral Central totalizează voturile la nivel naţional şi asigură publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Cine poate solicita urna mobilă

Bolnavii de COVID-19 vor putea solicita urna mobilă la alegerile locale. Potrivit AEP, se poate cere urna mobilă în baza următoarelor documente: biletul de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de DSP; rezultatul pozitiv al testării efectuate în ultimele 14 zile.

De asemenea, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea “VOTAT” şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Condițiile în care poți intra cu un însoțitor în cabina de vot

Anul acesta, persoana care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singură are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a o ajuta, un însoţitor ales de ea.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Primele alegeri în pandemie. Măsuri de protecție

Alegerile locale de duminică reprezintă primul scrutin organizat în România de la declanșarea epidemiei de COVID-19, astfel că pentru a vota trebuie respectate mai multe măsuri de protecție sanitară.

Cele mai importante sunt:

  • păstrarea distanței de cel puțin un metru față de alte persoane,

  • purtarea măștii de protecție,

  • dezinfectarea mâinilor. Î

Alegătorii vor fi cei care manevrează actul de identitate, buletinele de vot și își lipsesc autocolantul cu mențiunea „Votat” pe cartea de identitate.

Persoanele care nu pot merge la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă, printr-o cerere care trebuie depusă la secția de votare sâmbătă seara, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, scrie G4Media.

Potrivit Ghidului pentru alegeri publicat de Autoritatea Electorală Permanentă și a ordinului emis de ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta.

Dacă este aglomerație la intrare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum un metru între persoane.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant.

Alegătorii vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact. Persoanele care nu au febră își vor dezinfecta mâinile și vor intra în secția de votare, cu masca de protecție care să acopere gura și nasul și păstrând o distanță de un metru față de alte persoane.

În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot. După exprimarea votului, alegătorii vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate.

Dacă un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot, astfel:

  • alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare;

  • se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;

  • în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia;

  • alegătorul își va dezinfecta mâinile și va fi condus de către un membru al personalului tehnic până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane;

  • după îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrare. După votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare

  • cabina de vot va fi dezinfectată, iar acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii;

  • alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz;

  • în cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alți alegători sau cu alte persoane, și va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical.

Alegătorii vor intra în secție eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane.

În sala de vot, fiecare votant va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care își va dezinfecta mâinile.

Pentru a fi identificat, alegătorul își va îndepărta pentru scurt timp masca, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii secției de votare.

După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu sau de reședință, după caz, numai în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
• cartea de identitate;
• cartea electronică de identitate;
• cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate;
• paşaportul diplomatic;
• paşaportul diplomatic electronic;
• paşaportul de serviciu;
• paşaportul de serviciu electronic;
• carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020 își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

După identificare, fiecare votant se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul secției care îi va prelua semnătura în lista electorală. Alegătorul va pune actul de identitate pe biroul sau banca respectivă, astfel încât să nu fie necesară atingerea acestuia de altă persoană și va semna în lista electorală. Pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât aceștia să le poată prelua singuri.

Apoi alegătorul va lua singur buletinele de vot şi ştampila cu mențiunea „VOTAT”, va merge singur în cabina închisă, unde va aplica ştampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Pentru alegerea consiliului local, a consiliului județean, a primarului, a președintelui consiliului județean, precum și a primarului general și a consiliului general al municipiului București, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. Votul este secret.

Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

După ce votează, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor secției de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu mențiunea „VOTAT” pe actul de identitate.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului secției de votare, nu poate să voteze singur,


are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor secției de votare sau al candidaților.

Votarea cu urna specială:

În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Membrii biroului secției de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate la părăsirea fiecărei incinte.

Echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă. Apoi urna specială va ajunge la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate.

Cei care merg cu urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum 1 metru.

În unitățile sanitare, cămine de bătrâni, centre sociale, accesul urnei speciale se va face conform normelor de protecție sanitară aplicabile acestora. Echipamentul de protecție pentru cei care însoțesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale și celelalte persoane vor purta obligatoriu mască.

Alegătorul cu drept de vot care nu se poate deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, dacă are domiciliul sau reședința în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare, poate solicita urna sepcială. Acesta trebuie să formuleze o cerere scrisă, tehnoredactată sau întocmită olograf, să o dateze și semneze. Cererea va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, seria și numărul actului de identitate al alegătorului. Cererea va fi însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate.

Cererea se depune numai la secția de votare la care este arondat imobilul unde alegătorul solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18.00 și 20.00, cu excepția situațiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior. Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane.

Urna mobilă mai poate fi solicitată pentru persoanele internate, cele din cămine de bătrâni, centre sociale, penitenciare.

Ce facem dacă ajungem la secția de votare și nu avem mască

Premierul Ludovic Orban a făcut precizări în acest sens în urmă cu câteva zile.

Vor primi mască. Noi am prevăzut în reglementări și în planul de pregătire, am prevăzut pentru fiecare seție de votare existența unui stoc de măști care să fie pus la dispoziția cetățenilor care vin la vot și care vin fără mască”, a spus Orban.

Care a fost prezența la vot la alegerile locale din 2016

În 2016, alegerile locale s-au desfăşurat la data de 5 iunie, tot într-un singur tur de scrutin.

Prezența la vot în 2016 a fost într-o uşoară scădere faţă de scrutinul local precedent.

Astfel, au votat 8.874.432 de persoane, reprezentând 48,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, conform BEC.

În Capitală, prezenţa la vot la alegerile locale din 2016 a fost de 33,31%, cea mai mică rată de prezenţă din ţară.

În schimb, cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat acum patru ani în judeţele Giurgiu, Teleorman şi Olt, care au depăşit 60%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22