20 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Octavian Manea | 17.03.2009

Pe aceeași temă

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat vineri, 13 martie, o dezbatere cu tema 1989, un an crucial pentru Europa pentru a marca 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si prabusirea Cortinei de Fier. La eveniment au participat ambasadori ai statelor membre, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti. Principalii vorbitori au fost: comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, si redactorul sef adjunct al revistei 22, Armand Gosu. Invitatii au reflectat la importanta si efectele pe care anul 1989 le-a avut pentru statele din Estul Europei.
Leonard Orban a punctat faptul ca anul 1989 a reprezentat inceputul unui proces istoric care a permis transformarea statelor foste comuniste prin exportul democratiei si al economiei de piata. De-altfel, tranzitia Estului de la societatea inchisa la statul de drept nu s-ar fi putut niciodata realiza fara sprijinul statelor din Vest. Astazi, la o distanta de 20 de ani, diviziunile artificiale ale Razboiului Rece au disparut, rezultatul fiind o Europa reunificata, o zona de stabilitate si pace in care razboiul si granitele au devenit istorie. Dincolo de consecintele politice, Leonard Orban a trecut in revista si beneficiile economice ale extinderii UE: venitul mediu, intre 1999–2008, a crescut in noile state membre de la 40% la 52%, in conditiile in care PIB-ul vechilor state membre s-a marit cu 24%; in acelasi timp, valoarea exporturilor din „Vechea Europa“ spre „Noua Europa“ a crescut de la 98 de miliarde de euro in 1999 la 259 miliarde de euro in 2008, in contextul in care 60% din exporturile statelor din Est mergeau spre vechile state membre. Pe fond, insa, valurile succesive de extinderi au transformat UE in cea mai mare zona economica integrata, responsabila de generarea a 30% din PIB-ul global.
Roland Lohkamp, ambasadorul Germaniei in Romania, a rememorat incertitudinile geopolitice create in principalele capitale europene de reunificarea Germaniei, una dintre primele consecinte majore ale prabusirii Zidului Berlinului. In cele din urma, insa, ancorarea profunda a Germaniei reunificate in NATO si UE a
indepartat teama si neincrederea Europei (in special a statelor din Europa Centrala) fata de intentiile Berlinului. Germania anilor ‘90 nu avea cum sa fie un „al 4-lea Reich“. La doua decenii dupa reunificarea Germaniei, Europa este o lume a pacii, prosperitatii si stabilitatii. In plus, Germania a devenit o parte extrem de importanta a motorului constructiei si a consolidarii comunitare.
Istoricul Armand Gosu a vorbit despre rolul crucial pe care Mihail Gorbaciov l-a avut in prabusirea Cortinei de Fier. 1989 nu ar fi fost posibil fara „glasnost“ si „perestroika“. Intr-un fel, retroactiv, putem spune ca „prabusirea controlata“ a comunismului in Est a fost consecinta transferului principiilor glasnostului in geopolitica Europei Centrale si de Est. Gorbaciov si-a dat seama ca sistemul se epuizase si ca tentativa sa de a-l reforma esuase. Razboiul din Afganistan, cursa
inarmarilor, incapacitatea elitei gerontocratice de la Moscova de a oferi un nou contract social cetateanului sovietic, prabusirea pretului petrolului – toatea acestea au grabit prabusirea unui „imperiu“ supraextins, care nu-si mai permitea costul economic al mentinerii controlului asupra Europei de Est.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22