Pe aceeași temă
Directorul Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, David Ciceo a explicat la Digi24 că oamenii au fost aduși de dimineață de către firma de recrutare cu mai multe autocare care au staționat în parcarea din fața aeroportului care se află în administrarea Consiliului Județean.
Ca răspuns la acuzațiile aduse de directorul aeroportului, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan, spus că nu a fost nicio instituții cu atribuții în domeniu, Prefectură, Poliție, Jabdarmerie, Consiliu Județean, că joi sunt așteptate 13 curse charter care să-i ducă pe oameni la muncă în Germania și nici planurile de zbor ale avioanelor. El a adăugat că pentru situația creată pe aeroport și proasta gestiune a situației în timpul pandemiei, directorul aeroportului, David Ciceo, ar trebui să fie demis.
Potrivit unui martor, regulile de distanţare socială nu sunt respectate, iar oamenii stau „la grămadă” în parcarea aeroportului din Cluj-Napoca.
O parte dintre aceştia au venit chiar din judeţul Suceava, unde se află cel mai mare focar de coronavirus din România.
„Organizarea aparține firmelor private care s-au ocupat și de contractele lor de muncă.
Am trimis acolo jandarmi pentru a asigura ordinea publică. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj va face verificarea respectării măsurilor care trebuiau luate de organizatori”, a declarat pentru cluju.ro, prefectul Mircea Abrudean. Din imagini rezultă că oamenii nu respectă nici o regulă de distanțare socială și puțini poartă măști de protecție.
Germania și alte țări au exercitat presiuni asupra autorităților române pentru a permite unor contingente de muncitori sezonieri să vină la cules, cele două țări fiind dependente de muncitorii din Estul Europei pentru a nu-și compromite recoltele sezoniere de sparanghel, căpșuni etc.
România a adoptat pe data de 4 aprilie ordonanța militară nr 7, care prevede următoarele la articolul 10: (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.
Deja primele avioane au aterizat în Germania
Primul avion cu lucrători sezonieri români care vor ajuta la strângerea recoltelor de primăvară din Germania a aterizat joi pe aeroportul Schonefeld din Berlin, informează dpa.
Încă două zboruri de acest fel sunt prevăzute în cursul zilei, numărul total de lucrători aşteptaţi până joi seara ajungând la 530, potrivit unei purtătoare de cuvânt a aeroportului berlinez.
Lucrătorii vor fi supuşi unui control medical la aeroport pentru depistarea eventualelor simptome ale infecţiei cu noul coronavirus.
Alte două avioane cu lucrători sezonieri din România urmează să aterizeze pe aeroportul din Dusseldorf (vestul Germaniei) joi după-amiază.
Zborurile charter au fost plătite de companii agricole şi au ca scop transportul lucrătorilor agricoli pentru strângerea recoltei de primăvară, în special pentru culturile de sparanghel.