21% din școli fără aviz ISU. Ghidul INSP pentru deschiderea școlilor va fi adoptat prin ordin comun

Redactia | 12.08.2020

Școlile și inspectoratele școlare nu au nici cu o lună înainte de începerea anului școlar 2020-2021 ghidul sanitar cu principalele norme pe care să le aplice în fiecare sală de clasă.

Pe aceeași temă

Toate școlile derulează în această perioadă analize de risc și simulează cele 3 scenarii de redeschidere a cursurilor, iar ministerul se pregătește să încheie protocol cu Google România și Microsoft România pentru softuri educaționale gratuite în școli.

Executivul anunță că a organizat un grup de lucru constuit din Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, care nu poate face însă nimic concret pentru „a identifica soluții pentru pregătirea unităților de învățământ” pentru că Ministerul Sănătății nu le-a pus la dispoziție regulile de aplicat în fiecare școală pentru a putea ține cursurile. „Grupul va formula propuneri după ce va avea la dispoziție forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătății”, se arată în document.

„În această perioadă, este în derulare realizarea analizelor de risc de la nivelul fiecărei unități de învățământ. Aceasta înseamnă modelarea scenariilor 1 și 2 (verde și galben), prin simularea condițiilor de distanțare fizică – realizarea oglinzilor sălilor de clasă, prin respectarea distanței de minimum 1 metru între elevi”, se arată în Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 și detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor – document realizat de Guvern și obținut de G4Media.ro.

Din analiza informațiilor deținute de Ministerul Educației și Cercetării privind asigurarea cu personal medical, autorizații sanitare și avize ISU din sistemul de învățământ, au rezultat următoarele situații:


• există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici și 3.036 asistenți, iar la acestea sunt arondate 2.770 unități de învățământ.
• 80,2% din unitățile de învățământ au autorizații sanitare de funcționare, 2,3% sunt în curs de autorizare, iar 17,4% nu au.
• 21% din unitățile de învățământ au autorizații ISU, 14% sunt în curs de obținere, 19% nu au, iar 46% nu necesită.”

„Sunt în curs de redactare formele finale ale materialelor de suport pentru profesori, ca răspuns la nevoia generată de suspendarea cursurilor în spațiul școlilor începând cu 11 martie 2020. Acestea au scopul de a recomanda modalități prin care profesorii pot realiza, în anul școlar 2020–2021, reducerea decalajelor între curriculumul scris (materializat în programe școlare) și cel implementat (aplicarea propriu-zisă a programelor școlare), având în vedere consecințele directe ale acestor decalaje asupra curriculumului realizat (achizițiile elevilor)”, spun specialiștii ministerului.

Guvernul promite că pe 15 august va prezenta forma finală a reperelor metodologice pentru 16 discipline, „la care se va adauga câte un material suport pentru învățământul primar și unul pentru învățământul preșcolar”.

Executivul precizează că „a fost creat un grup de lucru tehnic alcătuit din experți din cadrul Ministerului sănătății (Direcția de asistență medicală și sănătate publică, Comisia de medicină școlară), INSP și Ministerului Educației, cu scopul elaborării unui ghid cu MĂSURI DE FUNCȚIONARE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PE PERIOADA PANDEMIEI COVID-19. Acest ghid este aproape finalizat, fiind în faza stabilirii ultimelor detalii și urmează a fi transpus într-un Ordin Comun MS-MEC, ce va fi publicat în transparență decizională conform Legii”.

„Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2 în instituțiile de învățământ. Prin acest ghid, ne dorim să oferim încredere părinților în a-și trimite copiii la școală și profesorilor în a se întoarce la catedră, în contextul pandemiei”, se arată în document.

„S-a discutat despre începerea școlii și tunurile principale au fost puse pe reprezentanții Ministerului Educației fiindcă așteptăm ghidul de la INSP (Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, ai cărui experți redactează în prezent celebrul ghid sanitar). Nu știu de ce întârzie atât de mult, avem doar o variantă inițială nefinalizată și urma să ne întâlnim pentru varianta actualizată, însă lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Nu înțeleg de ce este atât de secret totul, de ce nu desecretizează acest ghid. Înțeleg că ori săptămâna aceasta, ori săptămâna viitoare s-ar putea să-l pună în dezbatere publică, unde va trebui să stea câteva zile, deci îl vom avea în varianta lui finală abia la începutul lui septembrie. Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze, e târziu”, a declarat pentru Edupedu.ro Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22