Pe aceeași temă
Criticii suveranului i-au reproşat că nu şi-a asumat moartea, în loc să semneze trecerea României de la monarhie la statutul de republică bolşevizată. Dar obiectul şantajului nu a fost viaţa Regelui şi a mamei sale. Viaţa Regelui Mihai a fost oricum în pericol şi după semnarea actului de abdicare. Însă premierul procomunist Petru Groza şi şeful Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, viitorul dictator, îl ameninţaseră pe rege că dacă nu abdică, 1.000 de tineri dintre cei arestaţi la o manifestație pro-regală vor fi ucişi. Comuniştii l-au şantajat pe rege cu uciderea altora.
Astfel, în România, dictatura comunistă a început formal prin abdicarea forţată a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 și proclamarea Republicii. Numai că regimul democratic era deja distrus de cei trei ani de ocupaţie sovietică.
Contextul istoric
În seara zilei de 9 octombrie 1944 premierul britanic Winston Churchill îl întâlnea pe liderul sovietic Iosif Stalin la Kremlin. Germania nazistă nu era încă învinsă, dar primise lovituri mortale, atât în Vest, cât și în Est. Viitorii învingători ai războiului discută despre împărțirea prăzii. Este ziua în care soarta României este pecetluită fără voia și fără știrea ei. Churchill îi propune lui Stalin să ia România, Bulgaria și jumătate din Ungaria și Iugoslavia, în schimbul Greciei. Stalin este de acord. Pentru România este începutul sfârșitului monahiei și al democrației.
În octombrie 1944, România era deja ocupată de Armata Roșie, care intrase în București în ziua de 30 august. După jumătate de an, în ziua de 6 martie 1945, la București se instala primul guvern comunist, condus de Petru Groza.
Greva regală
Regele era tot mai mult izolat pe plan politic. În august 1945, îi cere demisia premierului Petru Groza, dar acesta refuză. În semn de protest, Mihai I declanșează greva regală: refuză să mai semneze orice act al Guvernului sau să mai primească în audiență miniștri. Populația și partidele istorice își manifestă simpatia față de tânărul monarh și organizează un mare miting de susținere în noiembrie 1945.
articolul integral pe Digi 24