Şeful ANI, Horia Georgescu: Cei trei miniştri acuzaţi de incompatibilitate au tergiversat răspunsurile la investigaţiile ANI ca sa se intre in campania electorala

Fara Autor | 15.11.2012

Pe aceeași temă

"Mesajul politic transmis a fost unul voit. ANI a primit apărările celor trei miniştri cu două, respectiv trei zile înainte de emiterea comunicatului de presă. Aceste persoane ştiau de două, trei săptămâni că există o problemă, pentru că fuseseră informaţi prin scrisoare recomandată,conform prevede legea. Nu întâmplător au împins transmiterea documentelor justificative către ANI în aşa fel încât să se ajungă cât mai aproape de termenul lansării campaniei electorale şi asocierii într-un fel a unei legături între acest eveniment şi investigaţiile ANI. (...) Dumnealor ştiau de ceva timp, puteau săexprime aceste apărări mai repede, iar noi, în momentul în care aveam toate datele le făceam publice, putea să fie cu o săptămână în urmă sau mai tîrziu. De aceea fac o legătură directă în acestă situaţie", a spus Georgescu la Gândul live.

 

Mai exact, miniştrii incompatibili fuseseră informaţi de acuzaţiile ANI în urmă cu două, trei săptămâni, însă apărările lor au venit, nu întâmplător, cu două - trei zile înainte de începerea campaniei, când ANI a emis comunicatul, a explicat Horia Georgescu, potrivit Mediafax.

Preşedintele ANI a mai spus că după ce demnitarii şi-au exprimat opiniile, instituţia a mai primit şi de la alte instituţii ale statului câteva documente relevante care au adus lămuriri.

"Aceste documente ne-au parvenit în 8 noiembrie şi, potrivit procedurii, se emite un raport şi apoi facem comunicatul", a relatat Horia Georgescu, precizând că investigaţiile au fost începute cu "ceva săptămâni în urmă".

Preşedintele ANI a adăugat că investigaţiile ANI au pornit în urma unor sesizări din oficiu, dar şi după ce au fost făcute sesizări.

"Nu ştiu pe care cazuri am fost sesizaţi, nu sunt date relevante. Noi urmărim toate cazurile, în special din media", a menţionat acesta.

Georgescu a mai precizat că instituţiile au transmis răspunsul în termen legal însă, cu două zile înainte, ANI a trebuit să ceară date suplimentare.

"Eu trag nişte concluzii în funcţie de declaraţiile lor de după aflarea comunicatului de presă şi nu pot să nu fac o legătură între aceste elemente. Dumnealor ştiau de ceva timp, puteau să exprime aceste apărări mai repede, iar în momentul în care aveam toate datele le făceam publice", a mai spus Georgescu, menţionând şi că ultimul document a fost primit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe data de 8 noiembrie.

Georgescu a mai declarat că unul dintre miniştrii verificaţi, Eduard Hellvig, deşi a declarat că nu ştie nimic despre societatea în legătură cu care era acuzat, că nu are cunoştinţă să aibă vreo funcţie, a reziliat contractul de muncă cu o săptămână înainte de transmiterea punctului de vedere, respectiv 31 octombrie.

"Argumentele lui nu stau în picioare. A fost un gest voit să rezilieze acel contract cu o săptămână în urmă. A făcut acest demers după ce a aflat de investigaţia ANI", a mai spus Georgescu.

Nu avem prieteni in clasa politica

Întrebat despre relaţia pe care ar avea-o cu preşedintele Traian Băsescu, Georgescu a subliniat că nu are niciun fel de comunicare cu Administraţia prezidenţială şi că nu a vorbit cu şeful statului decât pe probleme instituţionale. El a adus în discuţie o întâlnire la Cotroceni privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în 2009. "Am vorbit atunci cu preşedintele câteva minute şi-atâta tot", a spus Georgescu.

Şeful ANI a mai declarat că agenţia a gestionat foarte multe cazuri, în general din partide aflate la putere.

"Nu cred că avem prieteni în clasa politică", a ţinut să sublinieze Georgescu, adăugând că "discursul devine din ce în ce mai agresiv, se doreşte schimbarea Legii ANI pentru că au început să apară consecinţe - parlamentari care îşi pierd mandatul din cauza incompatibilităţii".

ANI a anunţat vineri, 9 noiembrie, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către miniştrii Eduard Raul Hellvig, Ovidiu Silaghi şi Liviu Pop şi de către secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22