36 muncitori din Sri Lanka concediați și abandonați pe aeroportul Otopeni, după ce-au fost legați

Redactia | 25.05.2020

Trei săptămâni au stat srilankezii în carantină, înainte ca autoritățile botoșănene să scape de ei, mințind că vor fi repatriați, în timp ce i-au abandonat în fața Aeroportului Otopeni.

Pe aceeași temă

Două echipe Libertatea, una în satul Baisa, comuna Mihai Eminescu, Botoșani, cealaltă la Otopeni, au urmărit cum aproape 40 de persoane sunt făcute mingi de ping-pong după ce au fost băgate cu forța în carantină, iar cinci au fost încătușate cu șoricei de plastic de bodyguarzii trimiși de foștii angajatori.

Pe Otopeni au primit vizita ministrului muncii, Violeta Alexandru, care a anunțat la final că aceștia “vor fi cazați aici, în București, până aflăm toate informațiile”.

Au ajuns în grija statului după ce au fost îngrămădiți în dormitoare alături de colegii suspecți de coronavirus și mai apoi concediați de patronii italieni ai fabricii de confecții GT Company, una dintre cele mai mari companii exportatoare din județul Botoșani.

Libertatea a urmărit cazul de la început, de pe 5 mai, și a scris în exclusivitate despre cum 43 de srilankezi au fost agresați de bodyguarzii trimiși de patronii fabricii și încătușați cu șoricei de plastic. GT Company s-a oferit să-i reangajeze pe străini, însă doar patru dintre ei s-au întors. Trei sunt încă internați în spital.

Alți 36 au refuzat să mai muncească pentru patronii care le-au pus în mod voit sănătatea în pericol și le-au îmbolnăvit zeci de colegi de COVID-19.

Aeroportul de acasă e închis Pe rând, în parcare se adună autorități și apropiați ai firului local al poveștii.

Cu excepția unui polițist calm și calculat, mulți dintre cei prezenți sunt contra srilankezilor.

Apar și reprezentanții unei firme de transport, cu două autocare pe care scrie Otopeni, ambele antamate de Prefectura Botoșani.

Din aproape în aproape, asiaticii din parcare află că vor fi trimiși la aeroport, deși mai au permise de ședere valabile până-n august.

Ministrul român al Muncii Violeta Alexandru a intervenit. Le-a fost găsită cazare, au fost lăsați să se odihneacă urmând ca luni să se găsească soluții în raport și de ceea ce își doresc și ei: să continue să lucreze în România sau să ajungă acasă.

articolul integral în Libertatea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22