Pe aceeași temă
Două echipe Libertatea, una în satul Baisa, comuna Mihai Eminescu, Botoșani, cealaltă la Otopeni, au urmărit cum aproape 40 de persoane sunt făcute mingi de ping-pong după ce au fost băgate cu forța în carantină, iar cinci au fost încătușate cu șoricei de plastic de bodyguarzii trimiși de foștii angajatori.
Pe Otopeni au primit vizita ministrului muncii, Violeta Alexandru, care a anunțat la final că aceștia “vor fi cazați aici, în București, până aflăm toate informațiile”.
Au ajuns în grija statului după ce au fost îngrămădiți în dormitoare alături de colegii suspecți de coronavirus și mai apoi concediați de patronii italieni ai fabricii de confecții GT Company, una dintre cele mai mari companii exportatoare din județul Botoșani.
Libertatea a urmărit cazul de la început, de pe 5 mai, și a scris în exclusivitate despre cum 43 de srilankezi au fost agresați de bodyguarzii trimiși de patronii fabricii și încătușați cu șoricei de plastic. GT Company s-a oferit să-i reangajeze pe străini, însă doar patru dintre ei s-au întors. Trei sunt încă internați în spital.
Alți 36 au refuzat să mai muncească pentru patronii care le-au pus în mod voit sănătatea în pericol și le-au îmbolnăvit zeci de colegi de COVID-19.
Aeroportul de acasă e închis Pe rând, în parcare se adună autorități și apropiați ai firului local al poveștii.
Cu excepția unui polițist calm și calculat, mulți dintre cei prezenți sunt contra srilankezilor.
Apar și reprezentanții unei firme de transport, cu două autocare pe care scrie Otopeni, ambele antamate de Prefectura Botoșani.
Din aproape în aproape, asiaticii din parcare află că vor fi trimiși la aeroport, deși mai au permise de ședere valabile până-n august.
Ministrul român al Muncii Violeta Alexandru a intervenit. Le-a fost găsită cazare, au fost lăsați să se odihneacă urmând ca luni să se găsească soluții în raport și de ceea ce își doresc și ei: să continue să lucreze în România sau să ajungă acasă.
articolul integral în Libertatea