54 de ONG-uri ii scriu o scrisoare deschisa ministrului Darius VALCOV in semn de PROTEST fata de modificarile aduse de noul cod fiscal

P.c. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Reprezentantii a 54 de ONG-uri i-au adresat o scrisoare deschisa lui Darius Vlacov, ministrului Finantelor, in care critica modificarile din noul Cod Fiscal, legate de sponsorizarea ONG-urilor.  In scrisoare se precizeaza ca masurile adoptate prin noul Cod Fiscal vor avea un impact negativ asupra vietii sociale si economice a Romaniei, relateaza Hotnews.

 
CITITI scrisoarea deschisa trimisa ministrului Darius Vlacov:
 
 
Am luat la cunostinta, cu profunda ingrijorare, despre initiativa de modificare a Codului Fiscal care prevede inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate (prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale) cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila (transformarea lor in cheltuieli deductibile) si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 Euro.
 

Aceasta modificare are un impact negativ major asupra a doi actori sociali extrem de importanti pentru viata sociala si economica a Romaniei: 
 

1. Ar penaliza marile companii, care realizeaza profit si care fac sponsorizari de care beneficiaza preponderent organizatii neguvernamentale si institutii publice din domenii ca sanatate, educatie, protectie sociala, arta si cultura. O analiza a numai sapte mari companii din Romania indica ca s-ar pierde aproape 6 milioane de Euro care sunt investiti de aceste companii in comunitati din Romania. 
 

Initiativa propusa nu numai ca ar penaliza cele mai profitabile companii, dar ar transmite un mesaj demoralizator privind implicarea sociala si responsabilitatea sociala a acestor companii, in contradictie cu recomandarile si directivele europene privind raportarea non-financiara a implicarii sociale si cu initiativele strategice ale Natiunilor Unite prin programul Global Compact. 
 

2. Ar afecta dramatic veniturile a mii de organizatii neguvernamentale, spitale, universitati, scoli, muzee din toate domeniile de activitate. Sponsorizarile reprezinta pentru acestea o sursa semnificativa de venituri nu numai pentru servicii de baza dar si pentru programe inovatoare, de avangarda. 


Organizatii care schimba in bine fata Romaniei ar fi nevoite sa isi limiteze sau chiar sa inchida anumite servicii sociale pe care le ofera. Cele 7 mari companii mentionate anterior afecteaza pozitiv, prin sponsorizarile oferite, peste 250.000 de beneficiari. 
 

Majoritatea resurselor provenite din sponsorizarile marilor companii, cele mai afectate, sunt indreptate catre domenii ca sanatate, protectie sociala, educatie, protectia mediului, domenii in care statul face oricum eforturi de a acoperi nevoile esentiale. 

 

CITITI SI: Darius Valcov isi promoveaza Codul Fiscal: Daca salariile nu sunt ca in Germania, nici taxele nu trebuie sa fie ca in Occident

 

In concluzie, propunem mentinerea actualului sistem de credit fiscal care ofera beneficii firmelor bine administrate, care genereaza profit si implicit contributii majore la bugetul de stat. 

Va stam la dispozitie pentru orice fel de informatii suplimentare privind impactul negativ al modificarii actualului sistem de facilitati fiscale acordate pentru sponsorizari.
 

Cititi scrisoare si lista integrala a semnatarilor pe Hotnews.ro

 

Context

 

Guvernul a adoptat proiectul noului Cod Fiscal, acesta intrand in dezbatere publica inainte de a fi trimis in Parlament pentru aprobare. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele prevederi ale noului Cod Fiscal. Concret, este vorba despre TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi tot din 2016, scaderea cotei unice la 14% din 2019 si obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice.

 

CITITI SI: Executivul vine cu un nou proiect de COD FISCAL: TVA redus, cota unica mai mica, impozitare diferentiata pentru microintreprinderi. Citeste principalele prevederi ale proiectului

 

Astfel, toate reducerile de taxe preconizate vor avea un impact bugetar negativ brut de 16,2 miliarde de lei in 2016 si un impact net de 6,8 miliarde de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22