55% dintre votanții lui Dăncilă sunt pensionari. Barna, cei mai mulți votanți cu studii superioare

Dora Vulcan | 11.11.2019

Primul tur al prezidențialelor de duminică i-a clasat pe primele trei locuri pe Klausi Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna. IRES arată, într-o cercetare de piață ce profil au votanții celor trei.

Pe aceeași temă

Cu excepția statutului ocupațional, profilurile candidaților lui Klaus Iohannis se apropie foarte mult de cel al votanților Vioricăi Dăncilă. Iar izvorul de inspirație se află în apartenența la partidul care-i susține, a cărui forță pare a da notă de reușita candidatului. Ce anume l-a plasat pe Barna pe locul trei arată un studiu care identifică profilul votanților la ieșirea de la urne, făcut de IRES: pe zone, nivel de instruire, gen, ocupație etc.


Unul dintre reperele studiului IRES este momentul luării deciziei.

În cazul candidaților Iohannis și Dăncilă prevalează cei care au luat decizia votării sale cu mult înainte de momentul votului și chiar de campania electorală. 60% pentru Iohannis și 62% pentru Viorica Dăncilă. Doar 42% dintre votanții lui Barna s-au decis înainte de campanie. În cazul său, crește procentul celor care s-au decis în ultima săptămână și al celor care au refuzat să-și localizeze decizia.

Pentru 67% dintre votanții lui Klaus Iohannis, criteriul principal ar fi fost ”calitățile candidatului”, precum și pentru 52% dintre votanții lui Dan Barna. În timp ce pentru 57% dintre votanții Vioricăi Dăncilă, președintele PSD, a contat partidul din care provine. Așadar, nu calități, nu persoana, ci doar partidul.

Cât privește împărțirea pe genuri, adepții acestei împărțiri pot fi liniștiți. Lupta de gen a ieșit la egalitate în primul tur pentru candidații clasați pe primele trei locuri. În cazul lui Iohannis, victoria de gen e perfectă: 50 la 50, în procente. Votanții lui Barna sunt cu un procent preponderent feminin, iar cei ai Vioricăi Dăncilă sunt în ton cu cei ai lui Iohannis. Dovadă că nu contează decât partidul pentru opțiunile exprimate în cazul primilor doi clasați.

39% dintre votanții lui Klaus Iohannis au între 45-64 de ani, 20% între 35 și 44 de ani, 16% între 25-34 de ani, în timp ce Dan Barna are sprijinul a 28% între votanții de 25-34 de ani și de doar 26% între 45-64 de ani. Viorica Dăncilă are, în schimb sprijinul a 43% dintre votanții de peste 65 de ani, de care Barna s-a bucurat doar în proporție de 4% iar Iohannis de 16% dintre ei.

Cât privește școlaritatea, adică gradul de instruire al votanților, lucrurile sunt ceva mai dramatice, cu mici paradoxuri care-i apropie din nou pe Iohannis și Dăncilă.

Astfel, doar 27% dintre votanții lui Iohannis au studii superioare, marea masă a lor fiind dată de cei cu studii medii: 58%. Foarte aproape se află și Viorica Dăncilă, pe care au votat-o 14% cu studii superioare și 55% cu studii medii, la doar 3 procente distanță de masa votantă a lui Iohannis, în timp ce 52% dintre votanții lui Dan Barna au studii superioare și 45% cu studii medii, doar 3% dintre votanții săi având studii elementare, spre deosebire de cei 31% dintre votanții lui Dăncilă care vin din zona studiilor ”elementare”, doar 14% dintre votanții cu studii superioare votând pentru ea. Doar 15% dintre cei cu studii elementare ar fi votat pentru Iohannis, spune studiul IRES.

Cât priveste statutul ocupațional, se poate observa, din datele studiului, o mai mare apropiere între votanții lui Iohannis de cei ai lui Barna, decât ai lui Dăncilă. Astfel, 53% dintre votanții angajați sunt ai lui Iohannis, iar 66% ai lui Barna. Diferă raportul între cei fără serviciu, inclusiv casnice: 23% pentru Iohannis și 9% pentru Barna. Doar 27% dintre votanții lui Dăncilă sunt angajați, 55% dintre ei sunt pensionari și 12% sunt fără ocupație.

Cât privește mediul de rezidență, raportul este unul previzibil, cu o relativă egalitate între medii pentru Iohannis și Dăncilă: 56% dintre votanții lui Iohannis sunt de la oraș și 44% sunt din mediul rural, 49% dintre votanții lui Dăncilă sunt de la oraș și 51% sunt de la țară, în timp ce 72% dintre votanții lui Barna sunt de la oraș și doar 28% din mediul rural.

Pe regiuni, lucrurile sunt limpezi: Iohannis are cea mai mare susținere în zona Transilvania-Banat, 36% votând pentru el, urmat îndeaproape de Barna, cu 33% și doar 23% la sută au votat pentru Dăncilă. Care are, în schimb, o susținere de 58% în regiunea Sud+București+Dobrogea, unde Barna are o susținere de 47% iar Iohannis de 45%. În Moldova, paradoxal, Barna și Dăncilă sunt la egalitate, cu 20% din voturi iar Iohannis îi urmează cu 19%.

Studiul are ca populație de referință pe cea națională, cu drept de vot, opțiunile neacoperind zona diasporei, cu o intervievare a 23.003 oameni, după metoda față în față, la ieșirea de la urne, cu o eroare de 2%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22