6 demnitari acuzaţi de ANI: Stolojan (PDL), Iohannis (PNL), Vanghelie (PSD), Căncescu (PNL),Fl. Popescu (PDL), Constantinescu (PDL)

Fara Autor | 24.04.2013

Pe aceeași temă

ANI îi acuză pe Theodor Stolojan de fals în declaraţii, pe Marian Vanghelie pentru diferenţe între venituri şi avere, pe Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu şi pe Nicuşor Constantinescu de incompatibilitate, iar pe Florin Popescu de conflict de interese.

 

 

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de INCOMPATIBILITATE

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul a două societăţi comerciale.

 

 

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", se arată într-un comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012 şi 2012 - prezent).

Prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu iar începând cu data de 5 august 2010, deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

ANI menţionează ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Johannis a trimis un raspuns catre ANI

 Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat că primarul Klaus Iohannis "a luat la cunoştinţă comunicatul ANI".

"Domnia sa consideră nefondate acuzaţiile şi a formulat deja un răspuns către ANI", a declarat Mirela Gligore.
 

ANI l-a mai declarat incompatibil pe Johannis şi în anul 2009

Atunci, inspectorii ANI au susţinut că primarul Sibiului s-a aflat în incompatibilitate între 2003 - 2004, perioadă în care a fost atât primar, cât şi administrator al firmei Parcuri Industriale Şura Mică. Johannis a respins acuzaţiile ANI, pe care le-a catalogat drept "nefondate" şi a dat în judecată Agenţia.

În 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că primarul Sibiului nu a fost în stare de incompatibilitate, după ce a respins recursul ANI împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, care anulase actul de constatare emis în cazul edilului.

 

Stolojan, acuzat de FALS ÎN DECLARAŢII.

Europarlamentarul Theodor Stolojan, membru PDL, este acuzat de ANI de fals în declaraţii pentru că nu şi-a trecut în declaraţiile de avere şi de interese completate la data de 25 mai 2012 acţiunile detunute la Transgaz Mediaş, in valoare de 94.000 euro. ANI a  sesizat Parchetul ICCJ.

 


 "Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, de către Theodor Dumitru Stolojan, deputat în Parlamentul European", informează ANI într-un comunicat.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Conform, Agenţiei, în urma evaluărilor, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, de către Theodor Dumitru Stolojan, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate la data de 25.05.2012, acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "TRANSGAZ" S.A. Mediaş, a căror valoare la data completării declaraţiilor era de aproximativ 94.000 euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal.

ANI afirmă că Stolojan a fost informat la 21.02.2013 despre declanşarea procedurii de evaluare în cazul său.

"De asemenea, începând cu 13.04.2012, Theodor Dumitru Stolojan deţine calitatea de acţionar în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Mediaş. La data de 14.05.2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan deţinea un număr de 2.356 acţiuni pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net în valoare de 58.896,23 lei", precizează ANI, anunţând că a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a face verificări cu privire la o posibilă încălcare de către Stolojan a dispoziţiilor art. 292 din Codul penal.

 

Stolojan răspunde acuzaţiilor: E absurd să nu declari toate acţiunile. Voi verifica declaraţia

El afirmă că nu a fost înştiinţat de ANI cu privire la acuzaţiile că nu şi-a trecut în declaraţia de avere acţiunile cumpărate la Transgaz Mediaş, precizând că nu a omis în mod intenţionat să-şi completeze respectivul document.

"O să verific declaraţia de avere depusă în mai 2012. În aprilie 2012 am cumpărat acţiuni Transgaz. Dacă am omis acest lucru, a fost neintenţionat şi pot demonstra oricând veniturile dincare am achiziţionat acele acţiuni. Am vândut acţiuni la SIF Transilvania şi am cumpărat acţiuni Transgaz. Rămâne să verific declaraţia când mă întorc în Bucureşti. N-am fost informat sub nicio formă de ANI. Azi am aflat din presă. Voi verifica declaraţia mea de avere depusă în 2012, am convingerea că am declarat absolut toate acţiunile. E absurd să nu le declari. Am completat-o personal şi de aceea mă mir că există această problemă. E o ipoteză să-mi fi scăpat mie. Pot demonstra oricui provenienţa sumelor pentru că trasferurile se fac prin bănci. Nu am primit nicio înştiinţare din partea ANI", a declarat, Theodor Stolojan, la România TV.

 

Vanghelie, diferenţă de 180.000 de euro între venituri şi avere

ANI a constatat o diferenţă de peste 180.000 de euro între veniturile realizate de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie şi averea dobândită de acesta, astfel încât a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a începe un control în acest caz.

 



 "Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 787.246, 55 Lei (aprox. 180.300,59 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Marian Daniel Vanghelie, primar al Sectorului 5, Bucureşti", anunţă ANI într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Vanghelie, vicepreşedinte PSD, se află la al patrulea mandat succesiv de primar al sctorului 5 al Capitalei.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Conform ANI, în perioada evaluată, respectiv 2008-2011, Marian Vanghelien a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 Lei, iar "modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246, 45 Lei (aprox. 180.300,59 Euro)".

 În consecinţă, Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Vanghelie în perioada exercitării funcţiei de primar al Sectorului 5.

ANI mai menţionează că, sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Vanghelie fiind informat la 25.03.2011, 16.11.2012 şi 14.01.2013 despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Marian Vanghelie nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Informaţiile privind verificarea averii lui Marian Vanghelie au apărut în decembrie 2012. La acel moment, au circulat şi informaţii despre transferul unor sume de bani din conturile primarului în cele ale Oanei Niculescu Mizil, aflată şi ea în vizorul ANI. Atunci, primarul sectorului 5 afirma că aşteaptă scuze de la preşedintele ANI, Horia Georgescu, privind informaţiile vehiculate cu privire la verificările despre existenţa unor conturi ale sale.

"Acum am un mesaj pentru domnul director sau preşedinte Georgescu de la ANI: Dacă se găseşte un singur cont de al meu, oriunde pe planeta asta, eu plec şi din partid, plec şi din Primărie şi mă ascund, fug şi din România. Dacă nu, rugămintea mea este, nu vreau decât un telefon să îşi ceară scuze. Atât. Dacă a fost informat din partea unor instituţii greşit, ar trebui să aibă grijă pe viitor că nu vreau să cred că a fost de rea credinţă", spunea Vanghelie.

În martie, la conferinţa de alegeri a PSD Sector 2, Marian Vanghelie susţinea că preşedintele ANI, Horia Georgescu, pe care l-a numit "băiatul ăsta", face "tot felul de jocuri de glezne", el arătând că, din portocaliu ar vrea să devină roşu-cenuşiu spre galben.

"M-am regăsit că am trimis şase milioane de euro în Liban. Eu am spus în felul următor: îl rog pe domnul Georgescu, băiatul ăsta, Georgescu, care este la ANI, care văd că din portocaliu vrea să devină roşu-cenuşiu spre galben; nu ştiu ce vrea să devină, dar face tot felul de jocuri de gleznă. Eu am spus în felul următor: dacă mie mi se dovedeşte un singur leu că am eu vreun cont în străinătate, indiferent cum se numeşte, răspund din punct de vedere juridic şi plec din viaţa politică şi din administraţia locală şi de peste tot", a spus Vanghelie.
 

Marian Vanghelie: Il dau in judecata pe Georgescu. De unde sa fie bani in plus?

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ca in ultimele sase luni a primit NUP de la Parchet dupa ce i s-a verificat averea, el aratand totodata ca intentioneaza sa il dea in judecata pe seful ANI, Horia Georgescu.

"Il voi da in judecata pe Horia Georgescu, nu m-a chemat nimeni sa dau vreo declaratie si nici nu m-au informat. Normal era sa ma cheme cineva sau sa mi se comunice la Primarie", a spus Vanghelie pentru Gandul.

 

Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, este acuzat de INCOMPATIBILITATE

Inspectorii de integritate au constatat presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD), s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 - 23.03.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Presesedinte al Consiliului Judetean Constanta, cat si calitatea de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta, incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.

 



De asemenea, Nicusor Constantinescu a detinut functia de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta in perioada 27.03.2007 - 23.03.2009. La data de 20.06.2008, acesta a fost validat in functia de Presedinte al Consiliului Judetean Constanta pentru mandatul 2008 - 2012.

"Astfel, au fost identificate elemente în sensul încãlcãrii legislației privind regimul juridic al incompatibilitãților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „Funcţia de (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, se precizeaza in comunicatul ANI.

 

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

 

NICUȘOR CONSTANTINESCU exercită, în prezent, al treilea mandat consecutiv de Președinte al Consiliului Județean Constanța (2004 – 2008, 2008 – 2012, 2012 – prezent).

Presedintele CJ Constanta a fost instiintat la 04.01.2011 si 07.03.2013 despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

El are la dispozitie 15 zile pentru a contesta decizia in instanta, iar daca va pierde va fi decazut din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani si nu va mai putea ocupa functia in care a fost ales timp de 3 ani.

 

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, în INCOMPATIBILITATE

Preşedintele CJ Braşov Aristotel Căncescu se află în stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, deţinând simultan şi şefia Consiliului Judeţean şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu, informează Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

 




 În comunicatul privind constatarea stării de incompatibilitate în cazul lui Aristotel Adrian Căncescu, ANI precizează că în urma evaluărilor, s-a constatat că acesta se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29.05.2009, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov cât şi calitatea de reprezentant al Judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu, "încălcând astfel, dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".


"Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, ARISTOTEL ADRIAN CÃNCESCU fiind informat, la 04.03.2013, 07.03.2013 și 26.03.2013, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 12.04.2013, ARISTOTEL ADRIAN CÃNCESCU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere", se precizeaza in comunicatul ANI. .

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Aristotel Căncescu (PNL) exercită în prezent al doilea mandat consecutiv de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, primul fiind cel din perioada 2008 – 2012.

 

Deputatul PDL Florin Popescu, acuzat de CONFLICT DE INTERESE. A fost sesizat PARCHETUL

Deputatul PDL Florin Popescu s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a exercitat funcţia de şef al CJ Dâmboviţa, întrucât a semnat contracte şi acte adiţionale între Consiliul Judeţean şi firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizând Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

 



 Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, de către Florin Aurelian Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în prezent, deputat.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese de către FLORIN AURELIAN POPESCU, întrucât, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contractul de proiectare şi execuţie lucrări nr. 436/20.10.2010, precum şi şapte acte adiţionale la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, încheiate între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi S.C. PROCOR S.A., societate unde acesta a deşinut calitatea de asociat până în luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obţinut fiind în cuantum de 1.003.509,37 Lei (aprox. 228.070 Euro)", precizează ANI într-un comunicat de presa.

 

VEZI AICI COMUNICATUL ANI


Florin Aurelian Popescu a fost validat în funcția de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița la data de 18.06.2008 pentru mandatul 2008 - 2012.


De asemenea, Florin Aurelian Popescu a deținut în cadrul S.C. PROCOR S.A. calitatea de asociat (în perioada 17.06.1991 – 14.07.2008) și funcția de administrator, membru în consiliul de administrație (în perioada 28.06.1999 – 08.07.2003).

"În  exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, FLORIN AURELIAN POPESCU, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a semnat un număr de șapte acte adiționale intervenite la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, prin care a fost modificat, în principal, prețul contractului de lucrări, aducând, astfel, un beneficiu material societății comerciale PROCOR S.A., la care acesta a deținut calitatea de asociat până la data de 14.07.2008. De asemenea, FLORIN AURELIAN POPESCU, a semnat, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, și contractul de lucrări nr. 436/20.10.2010, în valoare de 201.541,37 Lei, între Consiliul Județean Dâmbovița și S.C. PROCOR S.A.
Florin Aurelian Popescu a fost validat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa la data de 18.06.2008 pentru mandatul 2008 - 2012",
se spune in comunicatul ANI..

ANI a sesizat Parchetul de pe linga Curtea de Apel Ploiesti pentru conflict de interese.

Florin Popescu este un apropiat al Elenei Udrea, fiind printre cei mai activi sustinatori ai motiunii depuse de aceasta la Congresul PDL.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22