600 de români și moldoveni, la muncă în Spania, exploatați ca sclavi în agricultură - FOTO/VIDEO

Dora Vulcan | 05.10.2019

Sute de oameni, în special români şi moldoveni, cărora li s-au promis locuri de muncă bine plătite în Spania, în agricultură, au ajus sclavi în fermele din sudul-vestul Peninsulei Iberice.

Pe aceeași temă

O organizația criminală care se ocupa cu sclavia și căreia i-au căzut victime 600 de români și moldoveni a fost destructurată de garda civilă spaniolă. Organizația criminală lucra cu oameni de afaceri din diferite provincii spaniole care profitau ilegal de munca prestată de sclavii români și moldoveni, transmite Garda Civilă Spaniolă într-un comunicat remis presei vineri.

Poliţia spaniolă a arestat 16 persoane acuzate că i-au explotat prin munca pe romani şi pe moldoveni și acuzate de trafic de persoane pentru exploatare prin muncă (sclavie), spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie infracţională. Cinci sunt oameni de afaceri spanioli.

Organizaţia criminală ar fi câştigat câte 1 milion de euro în fiecare lună.

În urma descidenderilor, 18 români şi moldoveni au fost eliberaţi din fermele spanionilor şi primesc acum asistență din partea unor organizaţii non-guvernamentale.

Organizaţia se ocupa cu recrutarea, prin internet, de persoane din Europa de Est, din România şi Republica Moldova în principal pentru muncă în Spania, cu promisiunea unor câștiguri atractive, pentru ca apoi să fie folosiți ca sclavi în campaniile agricole de recoltare a diferitelor culturi.

“Membrii organizaţiei i-au asigurat pe muncitori ca, odată ajunşi în Spania, vor avea parte de condiţii decente de muncă şi de locuit, lucru care a fost ulterior încălcat. Victimele erau ţinute în condiţii de semi-sclavie şi mizerie extremă şi au existat situaţii când nu primit mâncare câteva zile la rând”, a transmis Guardia Civil într-un comunicat.

De-a lungul timpului, peste 600 de oameni ar fi căzut victime ale organizaţiei care îi exploata, susţine poliţia spaniolă. Când au avut loc descinderile, erau la lucru 145.

După ce erau aduși în Spania, oamenilor li se confiscau actele, erau cazați în încăperi insalubre sau în corturi improvizate şi, uneori, nu primeau mâncare cu zilele. Alteori, li se dădea hrană pentru câini şi erau obligaţi să îşi facă nevoile la lighean.

Mai mult decât atât, cei care aveau curajul să se revolte erau bătuţi şi le erau ameninţate familiile din ţară.

Românii şi moldovenii erau folosiţi - aproape ca nişte sclavi - la ferme din provinciile Jaen, Cordoba, Badajos şi Huelva dar există informaţii că unii dintre ei ar fi ajuns şi în Portugalia. Munceau - în special - la cules de măsline, struguri şi căpşuni.

Cotidianul spaniol ″El Pais″⁣ a descris într-un articol condiţiile dure de muncă din aceste ferme.

“Fiecare grup de 15 muncitori era monitorizat atent, pe parcursul zilei, de un câte un membru al organizaţiei numit caporal. Controlul era atât de strict încât, la un moment dat, unui muncitor i s-a interzis să meargă în ţară la înmormântarea tatălui. O tânără a raportat şi o agresiune sexuală,” a scris El Pais

Imaginile filmate de poliţia spaniolă în tabăra în care erau cazaţi muncitorii români şi moldoveni stârnesc revoltă.

Oamenii erau nevoiţi să doarmă pe saltele murdare, aşezate direct pe pardoseală, în încăperi insalubre ori în paturi improvizate. Tot acolo îşi pregăteau şi mâncarea.

În timpul descinderilor, anchetatorii au văzut mai mulţi şobolani care au ieşit de sub o canapea şi au spus că în camere era un miros insuportabil.

În altă parte, românii şi moldovenii dormeau în corturi improvizate din bare de metal şi folii din plastic, iar grupurile sanitare erau un focar de infecţie.

Cristina Vasilescu, președinte Asociația Femeilor Române din Cordoba:

“Le dădeau mâncare ce normal se dă la câini, dormeau 15 în cameră, făceau pipi în lighean, se spălau o dată pe săptămână.”

“Se plăteşte 40 euro pe zi, din care la ei în buzunar nu ajung nici 10 euro pe zi”.

Gabriela Stan, Federația Asociațiilor de Români din Andalucia:

“Au fost cazaţi pe câmp, în corturi lângă un râu, să aibă apa să se spele.”

“Am avut români care şi-au cerut drepturile la o fermă în Huelva şi au fost bătuţi, daţi afară pe stradă în miezul nopţii, li s-au oprit actele. Ce povestesc româncele e teribil, încearcă se se profite de ele, nu sunt plătite exact cum ar trebui.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22