​Dupa Merkel si Cameron, Sarkozy proclama esecul modelului multicultural. "Nu ne dorim o societate in care comunitatile coexista una alaturi de cealalta"

Fara Autor | 11.02.2011

Pe aceeași temă

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat, joi seara, pe canalul TF1, ca modelul multicultural este un "esec" in Europa, alaturandu-se pozitiilor similare exprimate anterior de cancelarul german Angela Merkel si de premierul britanic David Cameron, relateaza AFP.



"Da, este un esc. Adevarul este ca in toate democratiile noastre ne preocupam de cel care vine si nu ne preocupam suficient de identitatea tarii care il gazduieste", a afirmat presedintele francez, intrebat despre problema multiculturalismului pe canalul de televiziune TF1.



"Compatriotii nostri musulmani trebuie sa poata trai si practica religia lor, ca orice alt compatriot", a comentat Sarkozy, "dar nu pot actiona decat ca un islam al Frantei si nu ca un islam in Franta", a avertizat el.



"Nu ne dorim in Franta rugaciuni de maniera ostentativa in strada" dar este "normal" sa existe moschei, a adaugat seful statului Francez.



"Comunitatea nationala franceza nu doreste sa-si schimbe modul sau de viata, stilul sau de viata, egalitatea dintre barbati si femei (...), libertatea fetitelor de a merge la soala", a mai spus Nicolas Sarkozy.



"Nu ne dorim o societate in care comunitatile coexista una alaturi de cealalta. Daca vii in Franta, accepti sa te contopesti intr-o singura comunitate, comunitatea nationala. Daca nu accepti asta, nu vii in Franta", a subliniat el.



Prin aceste declaratii el se alatura cancelarului Angela Merkel, care afirmase in 16 octombrie ca modelul unei Germanii multiculturale, unde coexista armonios diferite culturi, a "esuat total".




Merkel: Efortul de a crea o societate multiculturala in Germania a esuat. Imigrantii trebuie sa invete limba germana




"Incercarile de a construi o societate multiculturala in Germania au esuat complet", a declarat sambata cancelarul Angela Merkel, citata de BBC. Ea a declarat la Potsdam ca asa-numitul concept "multikulti" - potrivit caruia oamenii vor trai fericiti unul langa altul - nu a functionat, iar imigrantii trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a se integra, inclusiv sa invete limba germana.



"La inceputul anilor 60, tara noastra i-a chemat pe muncitorii straini sa vina in Germania, iar acum ei locuiesc aici. Ne-am mintit o vreme, spunandu-ne ca nu vor sta, ca la un moment dat vor pleca. Insa nu aceasta e realitatea".



"Si, bineinteles, incercarea de a construi o societate multiculturala si de a trai unul langa altul... a esuat, a esuat complet", a spus Merkel.



Merkel s-a referit in special la comentariile recente facute de presedintele german Christian Wulff, care a spus ca Islamul este "parte a Germaniei", asa cum sunt sunt Crestinismul si Iudaismul.



BBC scrie ca declaratiile lui Merkel au fost facute in contextul in care sentimentele anti-imigratie sunt in crestere in Germania si ca este presata de cei din CDU si de partenerii politici sa adopte o atitudine mai transanta fata de imigranti si sa le ceara acestora sa faca mai multe pentru a se integra in societatea germana.



La inceputul saptamanii trecute, liderul CSU, Horst Seehofer, a declarat ca "este evident ca imigrantilor din culturi diferite, precum Turcia si tarile arabe, le este mai greu sa se integreze". "Multikulti a murit", a spus Seehofer.




David Cameron: Avem nevoie mult mai putinade aceasta toleranta pasiva




Premierul britanic David Cameron spusese si el, in 5 februarie, la Munchen, ca "doctrina multiculturalismului de stat", care incurajeaza "diferitele culturi sa traiasca separat una de alta" a esuat.



"Sincer, avem nevoie mult mai putin de aceasta toleranta pasiva din ultimii ani", afirmase el, stabilind o legatura intre acest esec si cresterea extremismului islamic.



Aceste luari de pozitii din partea celor trei principali lideri europeni vin in momentul in care imigratia se impune ca un subiect major in cea mai mare parte a tarilor europene, antrenand adeseori o resuscitare a dreptei extremiste.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22