Pe aceeași temă
“#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017” este albumul prin care Curtea Veche Publishing, cu sprijinul oferit de numeroși fotografi din țară și din străinătate, de importanți jurnaliști, analiști și oameni de cultură, documentează cel mai amplu protest din istoria postdecembristă, scrie Curtea Veche în comunicatul de prezentare a albumului
Textele cuprinse în carte sunt semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oișteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca. În aproape 200 de pagini și 150 de fotografii, cartea documentează protestele care au avut loc atât în România, la București, Sibiu, Iași sau la Cluj, cât și în diaspora. Mesajele din timpul protestelor, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie. Adunate într-o carte, ele devin niște instantanee din 2017, care le arată scepticilor că o nouă generație de cetățeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate și chiar cu ură, la începutul anilor 1990, scrie editorul.
Fotografii care au contribuit la această carte sunt Călin Ardeleanu, Vitalie Brega, Dragoș Bucurenci, Adi Bulboacă, Alexandra Marta/Améliegraphie, Eli Driu, Andrei Dăscălescu, Dacian Foldi, Cătălin Georgescu, Dora Marian, Dragoș Ștefan Măntoiu, Ilie Micuț-Istrate, Anda Ignat, Ovidiu Moisin, Barna Némethi, Cristian Panțuș, Cristian Păun, Alexandru Socol, Cristian Tudose, Alexandru Urdaș, Cristian Vasile. De asemenea, Agenția Națională de Presă Agerpres a sprijinit realizarea acestui volum punând la dispoziție fotografii realizate de Adrian Cuba, Constantin Duma, Silviu Matei, Simion Mechno, Alex Micsik, Cristian Nistor, Isabela Paulescu, Grigore Popescu, Radu Tuță, anunță editura.
Fiind un demers civic, profitul rezultat din vânzarea cărții va fi donat de Curtea Veche Publishing organizației nonguvernamentale Funky Citizens, care desfășoară proiectul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gândirea critică, anunță editura.
Foto Cristian Panuș
Foto Cătălin Georgescu
Foto Dragoș Bucurenci
foto Anda Timiș