A doua moțiune simplă împotriva ministrului de Finanțe a fost adoptată de Camera Deputaților

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2020

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 166 de voturi „pentru”, 94 „împotriva” și 28 de abțineri.

Pe aceeași temă

Solicitările făcute pentru reluarea votului în anumite cazuri au fost respinse de președintele ședinței, Florin Iordache. Astfel, liderul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian a solicitat fără succes reluarea votului pentru doi deputați care au greșit votul. La fel s-a întâmplat și cu cererea de reluare a votului pentru deputații care au votat de pe tabletă, însă fără niciun rezultat.

Context: În moțiunea inițiată de PSD „Virusul Cîțu a infectat economia națională” se susține că România trebuie salvată de „virusul Vasile Cîțu ” care a amanetat finanțele țării și care trebuie să plece.

În moțiune social-democrații scriu că în cele șase luni de guvernare și peste 50 de zile de la instituirea stării de urgență nu s-au luat nicio măsură pentru „evitarea dezastrului”.

Dezbaterea moțiunii care a avut loc luni a prilejuit un schimb acid de replici între ministrul Cîțu și deputații PNL și deputații PSD.

Ministrul de Finante s-a aparat cu cifre si date statistice, laudand masurile adoptate de Guvernul Orban si amplificand efectele lor. In schimb, PSD a lansat pe mai multe voci atacuri la adresa lui si a guvernarii PNL, negand rezultatele pozitive care s-ar fi inregistrat la nivelul economiei romanesti.

Totodata, Florin Citu a declarat ca semnatarii motiunii sunt "criminali", sustinand ca acestia "s-au folosit de acest virus nenorocit pentru a-si promova motiunea si agenda politica".

"Sunt aici pentru ca romanii trebuie sa stie ca in timp ce eu si PNL gestionam cu succes aceasta criza semnatarii motiunii incearca sa ne opreasca. As vrea sa va reamintesc cine sunt semnatarii acestei motiuni. Sunt aceia care in 10 august au gazat si au batut romani nevinovati. A doua zi au dat vina tot pe aceiasi romani ca venisera sa dea jos Guvernul. Era lovitura de stat.

Semnatarii acestei motiuni sunt criminali, in opinia mea. Pentru ca si-au permis sa santajeze acest Guvern amenintand cu respingerea in Parlament a prelungirii starii de urgenta, in opinia mea, au jucat poker cu sanatatea romanilor incercand sa il santajeze chiar si pe presedintele Romaniei.

Timp de doua luni in care am implementat masuri pentru relansarea economiei, au modificat in Parlament, intr-un mod criminal si populist, toate aceste masuri. Spun criminali pentru ca, daca propunerile acestor iresponsabili ar fi trecut, ar fi aruncat Romania in haos economic.

Dar cel mai josnic lucru pe care l-au facut in aceasta motiune este ca, fara niciun fel de respect pentru romani, pentru cei afectati de aceasta criza, au folosit acest virus nenorocit, care a generat victime si in Romania si peste tot in lume, pentru a-si promova motiunea si agenda politica", a afirmat Citu.

Cum schimburile de replici au fost extrem de dure, mai multi deputati au tinut sa sublinieze de la microfon calitatea scazuta a discursurilor si lipsa de respect intre combatanti.

Motiunea a fost sustinuta de 70 de parlamentari. Potrivit Constitutiei, o motiune simpla este doar o atentionare si nu duce automat la demiterea ministrului impotriva caruia este depusa, existand cateva precedente in ultimii ani.

Un exemplu recent este cel din 9 decembrie 2019, cand Senatul a adoptat o motiune simpla impotriva chiar tot a ministrului Florin Citu, tot la propunerea PSD, dar premierul Orban s-a aratat "foarte multumit" de activitatea ministrului de Finante si a subliniat atunci ca nu are de gand, "sub nicio forma", sa ia vreo decizie de demitere a acestuia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22