Pe aceeași temă
Negocierile PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare s-au blocat la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice. Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice pentru News.ro.
Până acum, PNL și PSD au bătut palma în ceea ce privește Sănătatea, Fondurile Europene, Apărarea, Internele și Externele, conform surselor politice consultate de G4Media.
Neînțelegeri au apărut în cazul Justiției, Finanțelor, Agriculturii și Muncii, acolo unde echipele de negociere liberală și social-democrată urmează să mai aibă discuții.
Pentru depășirea divergențelor, liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică.
În paralel, echipele de negociere politice vor finaliza elementele din programul de guvernare la care nu s-a ajuns la un acord, urmând a se lua o decizie politică. Liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg pe majorările de salarii, pensii şi alocaţii şi nici pe intenţia PSD de introducere a impozitului pe marile averi.
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, că liberalii doresc ”exclusiv” un premier din acest partid şi a subliniat că nu va fi blocată constituirea unui guvern într-un nume.
De asemenea, Rareş Bogdan a declarat că impactul bugetar al tuturor măsurilor propuse de PSD este în jur de 26 de miliarde de lei şi că aceşti bani nu există, dar se poate opta spre o indexare a pensiilor cu 10-11%.
De cealaltă parte, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că partidul său vrea introducerea cotei progresive de impozitare: „Trebuie să revenim la impozitarea marilor averi, statul trebuie să intervină, este o discrepanță imensă bogați și săraci”.
Cea mai importantă decizie este, însă, propunerea de premier, în funcţie de această decizie urmând să se contureze şi viitorul Guvern.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a afiramt joi că premierul trebuie dat de PNL şi trebuie să fie membru PNL, iar liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici a unui premier PSD şi nici a unui premier UDMR. De altfel, Rareş Bogdan arăta că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL.
Sursele spun că PNL şi PSD vor ca cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului.