Pe aceeași temă
Dan Barna s-a declarat cu votul membrilor USR și a precizat la Realitatea Plus că va demisiona de la conducerea partidului dacă majoritatea va decide că trebuie să plece.
„Făcându-ne speranțe mai mari a fost cumva o dezamăgire pe care am experimentat-o și eu și colegii mei. Din perspectiva aceasta, decizia pe care eu am luat-o este aceea de a face o consultare. Vom avea începând de mâine (vineri -n.r.) 5 zile în care membrii vor putea să voteze o întrebare foarte simplă, dacă ei consideră sau nu să-mi dau demisia”, a spus Dan Barna.
„Dacă ei consideră că e necesară o schimbare, voi face acest lucru fără nicio problemă, nu mă agăț de funcții sau ceva, însă nu mi-am dat eu demisia de onoare pentru că urmează o perioadă importantă, locale, apoi alegerile naționale'', a adăugat liderul USR.
Întrebarea la care sunt invitați să răspundă online membrii partidului este: „Considerați ca Dan Barna ar trebui să își dea demisia de la conducerea USR?”
Consultarea se realizează prin intermediul aceleiași platforme care a fost folosită în trecut pentru alegerea presedintelui USR sau a candidatilor USR la alegerile europarlamentare, iar votul se va incheia miercuri, 20 noiembrie, tot la ora 13:00.
Deputatul Ionuț Moșteanu, membru al Biroului Național, a spus că se așteaptă ca aproximativ 9-10.000 de voturi, asemenea votului când a fost ales președinte Dan Barna
„Baza de la care plecam sunt cei aproximativ 10.000 care au votat la începutul lui septembrie alegerea lui Dan Barna ca președinte”, a adăugat acesta.
Consultarea nu are nicio valoare statutară sau juridică, însă din punct de vedere politic, „în funcție de rezultat, dan va decide dacă își depune mandatul sau nu”, a mai adăugat deputatul USR.
Ionuț Moșteanu a explicat pentru Ziare.com, că Dan Barna n-a demisionat de la conducerea partidului deoarece urmează o perioadă agitată și nevoie de responsabilitate:
„Trebuie sa navigam bine in perioada asta, pentru ca eu cred ca va fi bine pentru toti cu un partid nou pe propriile picioare. Ca va fi vorba despre unul rezultat dintr-o fuziune cu PLUS, ca va fi un USR solid, oricum ar fi, eu cred ca are locul lui in democratie. USR a fost bun pentru democratia ultimilor ani.
Acum e o fierbere in USR si multe forte din toate partidele ne vor dusi. Si-au dat seama ca ii incurcam pe toti si unii dintre ei sunt chiar speriati ca la un moment dat vor trebui sa colaboreze cu noi, iar noi avem o anumita intransigenta pe anumite directii ce tin de transparenta si integritatea functiei publice”, a declarat Moșteanu.
*****
Reamintim ca, in data de 13 iulie, presedintele USR Dan Barna a fost ales, in cadrul celui de-al 4-lea Congres National, candidatul la alegerile prezidentiale din partea USR. Dan Barna a obtinut atunci 324 voturi, din 466 exprimate, castigand in fata contracanditatilor sai Mihai Gotiu (votat de 134 membri), Dumitru Stanca (votat de 5 membri) si Dragos Dinulescu (votat de 3 membri).
Peste cateva zile, cele doua echipe de negociere ale USR si PLUS, membre ale Aliantei 2020, au convenit ca USR sa dea candidatul la Presedintia Romaniei, iar PLUS sa dea premierul intr-un viitor guvern.
„Dan Barna, dupa ce a fost desemnat candidat din partea USR, este candidatul USR-PLUS, iar functia de prim-ministru potential i-a revenit presedintelui PLUS, Dacian Ciolos”, declara atunci deputatul USR Cristian Seidler pentru Digi24.