A murit actrița Valeria Seciu

L. G. | 06.09.2022

Actrița Valeria Seciu a murit marți, 6 septembrie, la vârsta de 83 de ani. Anunțul decesului a fost publicat pe Facebook, pe pagina Teatrul Românesc.

Pe aceeași temă

"Actrița Valeria Seciu, o mare doamnă a scenei românești, a plecat dintre noi și ne-a lăsat mai săraci și mai triști pentru că nu am putut să-i dăm înapoi cât ne-a oferit într-o viață dedicată artei și oamenilor, spectatorilor și telespectatorii săi...

Mergi cu îngerii, spirit înalt, suflet mare!

Dumnezeu să te odihnească și să îți dea liniștea binemeritată!

Condoleanțe familiei și tuturor celor care au iubit-o!", a scris pe pagina de Facebook Teatrul românesc

 

Cariera artistică a actriței

Născută pe 2 august 1939, Valeria Seciu a urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț. Printre colegii săi de promoție s-au numărat: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dora Cherteș, Cătălina Pintilie, Mircea Andreescu.

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle.

În același an și-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuți la Cluj, unde a interpretat două roluri, în ”Androcle și leul” de G.B. Shaw și ”Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Național din București (memorabilă rămâne prezența ei în Cordelia din ”Regele Lear” în regia lui Radu Penciulescu), pe care, cu excepția câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978, când s-a alăturat trupei Teatrului Mic.

Aici, sub directoratul scriitorului Dinu Săraru, s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu și în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ștefan Iordache și Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum „Să îmbrăcăm pe cei goi”, „Maestrul și Margareta”, „Niște țărani”, „Cerul înstelat deasupra noastră”, „Doamna cu camelii”.

La începutul anilor 1990 a înființat și condus Teatrul Levant, una dintre primele instituții independente de gen apărute după căderea regimului comunist, continuând însă să joace și la Teatrul Mic, cu realizări notabile: recitalul „Arta iubirii” sau rolul Arkadina, din Pescărușul de Cehov, ambele în regia Cătălinei Buzoianu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22