A murit doctorul Alexandru Oproiu, creatorul școlii moderne de gastroenterologie din România

Redactia | 17.11.2020

O personalitate a lumii medicale din România, a cărui profesie l-a făcut stimat în multe ţări de pe glob, s-a stins din viaţă luni, 16 noiembrie.

Pe aceeași temă

Anunţul a fost făcut de un coleg de breaslă, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, Viorel Jinga.

Cine a fost Alexandru Oproiu

Medicul Alexandru Oproiu a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie şi avea competenţe în endoscopia digestivă superioară, inferioară şi videocapsula endoscopică. Medicul ar fi urmat să împlinească 90 de ani peste doar două săptămâni.

Era preşedinte de onoare al Societăţii Române de Gastroenterologie şi membru in Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă şi în Societatea italiană de Endoscopie digestivă, se arată pe pagina de Wikipedia dedicată fostului mare medic român.

Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut pe 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana din județul Vâlcea.

Sute de mii de români cu probleme grave gastroenterologice au trecut prin mâna sa.

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București în 1956, Alexandru Oproiu a fost, în perioada 1957-1960, preparator prin concurs la Catedra de Fiziologie şi preparator prin concurs la Catedra de Semiologie din Spitalul Brâncovenesc.

În perioada 1968-1974, a fost șef lucrări de Medicină Internă la Catedra de Medicină Internă din Spitalul Griviţa.

Între 1974 și 1976 a fost șef de lucrări Catedra de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Fundeni și s-a ocupat de organizarea primei catedre de specialitate din România.

Apoi, în perioada 1976-1990, a fost conferenţiar prin concurs la Catedra de Gastroenterologie din Spitalul Clinic Fundeni, iar din 1990 a fost profesor prin concurs, şef de catedră de Gastroenterologie şi Hepatologie, la Spitalul Clinic Fundeni, potrivit biografiei publicate pe site-ul Medicover.

A publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română şi 38 în străinătate.

Potrivit Institutului Clinic Fundeni, Alexandru Oproiu avea o experiență de peste 60 de ani în medicină și a condus Spitalul Fundeni timp de 21 ani.

În anii 80 Institutul Fundeni a funcționat cu două secții conduse fiecare de Alexandru Oproiu și Benedict Ghiorghiescu. În acel deceniu, Spitalul Fundeni “și-a consolidat rolul de formare și perfecționare a cadrelor medicale în domeniul gastroenterologiei”, se arată pe site-ul instituției. În 2001, profesorul Alexandru Oproiu s-a pensionat.

Mesajul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

”O nouă mare pierdere pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și pentru medicina românească. Considerat creatorul școlii moderne de gastroenterologie din România, reputatul Prof. Dr. Alexandru Oproiu a încetat din viață, cu doar două săptămâni înaintea împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani.

Prin întreaga sa carieră profesională de peste șase decenii și prin vasta sa operă științifică, Președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru al multor societăți medicale internaționale de renume, Prof. Dr. Alexandru Oproiu lasă medicinei românești și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București o moștenire inestimabilă, pentru care întreaga comunitate academică îi va fi etern recunoscătoare.

Mulțumindu-i în reverență și marcați de emoția profundă a pierderii, îi aducem un pios omagiu colegului, medicului și prietenului nostru, Prof. Dr. Alexandru Oproiu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a UMF „Carol Davila” din București”

“Profesorul doctor Alexandru Oproiu a reprezentat pentru generații întregi un mentor, atât pentru studenții și rezidenții pe care i-a pregătit cu dedicare, cât și pentru cei care i-au fost pacienți”, arată Colegiul Medicilor din România.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22