A murit Ion Vianu - unul dintre atât de puținii Ireproșabili ai culturii noastre

Radu Vancu | 20.06.2024

Toată viața lui a fost un exercițiu de demnitate ireproșabilă.

Pe aceeași temă

A semnat apelul lui Paul Goma - și și-a menținut semnătura. A protestat împotriva utilizării psihiatriei ca armă politică în comunism &, după ce a emigrat a fost una dintre cele mai active voci pe plan mondial pe acest subiect. A fost implicat în tot ce a însemnat construcția unei Românii europene. De atunci, din comunism - și până în anii din urmă, ai protestelor pro-europene din România. A fost alături de ele, a semnat petiții (o dată l-am rugat și eu să semneze una - a făcut-o în secunda următoare, fără ezitare), a scris articole, a dat interviuri, a reacționat pe rețele. O vitalitate morală exemplară.

 După ce am aflat că a murit, am recitit cele câteva e-mailuri pe care le-am schimbat. Mereu la inițiativa lui - mi-era teamă să nu-l deranjez. Mereu foarte calde, întotdeauna motivate de o reacție etică. Mi-a scris, de exemplu, acum doi ani ca să apere pe cineva de o nedreptate care i se făcea. Nu îl privea cu nimic în mod direct situația - și nici pe mine, în fond. Dar, de fapt, tocmai asta era marea lecție a lui Ion Vianu: orice nedreptate te privește direct. Iar dacă îți stă în putință să repari ceva, oricât de puțin, ești obligat s-o faci.

 Scrisorile lui cu Matei Călinescu sunt extraordinare, unul dintre marile epistolare în limba română dintotdeauna. ”Amor intellectualis” e cel mai bun roman asupra formării pe care-l avem. Eseurile & proza lui sunt mereu admirabile.

 Iar umanitatea lui... Există capodopere ale umanului, așa cum există capodopere ale literarului. La fel de rare - și la fel de prețioase.

 Lui Ion Vianu îi reușiseră amândouă. Acolo unde umanul & literarul se ating cel mai decisiv - adică în genurile biograficului.

 Drum bun în lumină, domnule Ion Vianu. Mulțumim pentru toată lumina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22