A murit Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii

Dora Vulcan | 30.09.2017

Fostul sef al Securitatii lui Nicolae Ceausescu, Iulian Vlad, a murit sambata, la varsta de 86 de ani. Nascut in 23 februarie 1931, Iulian Vlad a fost ultimul sef al Securitatii comuniste inainte de evenimentele din 1989.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dupa caderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat si condamnat la 25 ani de inchisoare, ca urmare a implicariii sale in represiunile care au avut loc la Timisoara si la Bucuresti in decembrie 1989, dar a executat din pedeapsa doar patru ani.

 

 

In martie anul acesta, Andrei Ursu, fiul disidentului Georghe Ursu, a declarat pentru HotNews.ro ca a depus o plangere penala la sectia parchetelor militare de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva lui Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii, pe care il acuza de “instigare la persecuţii pe motive politice, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, supunerea la rele tratamente si torturare a tatalui meu”. „E foarte trist ca poate cel mai mare criminal din istoria Securitatii din acea perioada a ajuns azi onorabil”.

 

In octombrie anul trecut, Iulian Vlad a fost primit cu osanale in Ramnicu Valcea, la lansarea unei carti scrisa de seful sau de cabinet, de catre vicepresedintele Consiliului Judetean Adrian Busu. Busu a afirmat ca pentru judetul sau "este o onoare deosebita sa ii avem in mijlocul nostru pe oamenii care au faurit, la un moment dat, Romania moderna" si a spus ca are "un cult" pentru Vlad. 

"Ingretosator", a reactionat atunci, pe Contributors.ro, Vladimir Tismaneanu: "La zece ani de la condamnarea, in decembrie 2006, de către şeful statului, in numele statului român, a dictaturii comuniste drept ilegitimă si criminală, cultul ultimului şef al celei mai represive instituții, “scutul si sabia” acelei tiranii descreierate, este de-a dreptul obscen!  (...) A-l ridica in slăvi pe Iulian Vlad echivalează cu o pălmuire a tot ceea ce inseamnă istoria rezistenței democratice din România comunizată. Generalul de securitate Iulian Vlad a fost direct implicat in reprimarea miscării de protest anti-totalitar de la Braşov din noiembrie 1987. La fel, in timpul cand el era şeful suprem al Securitătii, a fost ucis inginerul Gheorghe Ursu. Lista fărădelegilor sale este fără capăt… "

 

 

 

Iulian Vlad a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 pana in 1951 a ocupat mai multe functii, de la cea de secretar de plasa si de judet, pana la cea de sef de sectie al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.

 

 

In perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist in invatamant militar, iar din 1974 pana in 1977 a fost comandantul Scolii Militare de Ofiteri.

 

 

A ramas in continuare in Ministerul de Interne, unde din 1977 pana in 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, pana in 1987, cand a preluat functiile de ministru secretar de stat si sef al Departamentului Securitatii Statului, pana in 6 ianuarie 1990, cand a fost trecut in rezerva.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22