A treia motiune simpla depusa de PNL. Se cere demisia ministrului Sanatatii

M: B. | 27.05.2015

Pe aceeași temă

PNL a depus la Senat o nouă moţiune simplă, a treia din această sesiune, prin care se solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunță un comunicatal partidului.

 

În moțiunea intitulată “SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile!”, liberalii acuză Guvernul din cauza subfinanțării sistemului de sănătate, a lipsei materialelor sanitare și a medicamentelor, și pentru că nu a reușit să stopeze plecarea în străinătate a cadrelor din acest domeniu.

 

De asemenea, liberalii îl consideră vinovat pe ministrul Bănicioiu că nu a reușit să rezolve situația Institutului Cantacuzino, producătorul autohton de vaccinuri.

 

“Cum pot, oare, cei aflați la cârma Ministerului Sănătății să vorbească despre demnitate și drepturi ale cetățeanului, când, în anul de grație 2015, sistemului sanitar i s-a alocat  un procent de 4 la sută din PIB?! 

          Cum putem vorbi despre reformă, standarde înalte, performanță,  în condițiile în care media europeană a procentului din  PIB destinat sănătății este de 8-9  la sută pentru țările din Vest și de 6 la sută pentru cele din Estul  Europei?! În privința investițiilor publice în Sănătate, în România acestea sunt cele mai mici din UE,  statul alocând anual circa 536 euro pe locuitor, față de media UE de 1620 euro (conform EUROSTAT).

          Cum îi respectăm pe medici, asistenți medicali și, în egală măsură pe pacienți, atâta vreme cât – se cunoaște foarte bine situația – eșecurile reformei, tergiversările și, îndeosebi, subfinanțarea sistemului sanitar au avut un impact negativ atât asupra calității actului medical, cât și asupra nivelului de trai al personalului – medici și asistenți.  Ca să nu mai vorbim despre faptul că românul, în calitate de pacient, a fost în mod direct afectat”, spun liberalii în textul moțiunii.

 

Moțiunea fost depusă miercuri, de către senatorul Dorin Dobra, viceliderul Grupului PNL.

 

Celelalte două moțiuni simple, care au picat la vot, cereau demisiile miniştrilor muncii şi agriculturii.

 

Moțiunea PNL privind demisia ministrului Agriculturii a fost respinsă de senatori marți, 26 mai, cu 43 de voturi "pentru", 84, "împotrivă" și 4 "abțineri". Votul a fost secret și electronic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22