Pe aceeași temă
PNL a depus la Senat o nouă moţiune simplă, a treia din această sesiune, prin care se solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunță un comunicatal partidului.
În moțiunea intitulată “SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile!”, liberalii acuză Guvernul din cauza subfinanțării sistemului de sănătate, a lipsei materialelor sanitare și a medicamentelor, și pentru că nu a reușit să stopeze plecarea în străinătate a cadrelor din acest domeniu.
De asemenea, liberalii îl consideră vinovat pe ministrul Bănicioiu că nu a reușit să rezolve situația Institutului Cantacuzino, producătorul autohton de vaccinuri.
“Cum pot, oare, cei aflați la cârma Ministerului Sănătății să vorbească despre demnitate și drepturi ale cetățeanului, când, în anul de grație 2015, sistemului sanitar i s-a alocat un procent de 4 la sută din PIB?!
Cum putem vorbi despre reformă, standarde înalte, performanță, în condițiile în care media europeană a procentului din PIB destinat sănătății este de 8-9 la sută pentru țările din Vest și de 6 la sută pentru cele din Estul Europei?! În privința investițiilor publice în Sănătate, în România acestea sunt cele mai mici din UE, statul alocând anual circa 536 euro pe locuitor, față de media UE de 1620 euro (conform EUROSTAT).
Cum îi respectăm pe medici, asistenți medicali și, în egală măsură pe pacienți, atâta vreme cât – se cunoaște foarte bine situația – eșecurile reformei, tergiversările și, îndeosebi, subfinanțarea sistemului sanitar au avut un impact negativ atât asupra calității actului medical, cât și asupra nivelului de trai al personalului – medici și asistenți. Ca să nu mai vorbim despre faptul că românul, în calitate de pacient, a fost în mod direct afectat”, spun liberalii în textul moțiunii.
Moțiunea fost depusă miercuri, de către senatorul Dorin Dobra, viceliderul Grupului PNL.
Celelalte două moțiuni simple, care au picat la vot, cereau demisiile miniştrilor muncii şi agriculturii.
Moțiunea PNL privind demisia ministrului Agriculturii a fost respinsă de senatori marți, 26 mai, cu 43 de voturi "pentru", 84, "împotrivă" și 4 "abțineri". Votul a fost secret și electronic.