Pe aceeași temă
Procurorul-șef european este numit de comun acord de către Parlament și Consiliu pentru un mandat de șapte ani care nu poate fi reînnoit.
Cu o zi înainte de aceste negocieri, Laura Codruța Kovesi a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție revocarea măsurii controlului judiciar impusă de Adina Florea de la Secția specială pentru anchetarea magistraților, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.
„A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată. Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar. ”Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, a adăugat ea.
Tot miercuri, preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, a solicitat autorităţilor române să oprească obstacolele puse în faţa candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. În numele Parlamentului European, el şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că Laura Codruţa Kovesi continuă să aibă sprijinul Parlamentului UE.
Comisia Europeană a luat şi ea poziţie miercuri în favoarea candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura, pentru ca instituţiile europene să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.
În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord joi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.