Abuzul in serviciu la mina CCR. Decizia a fost aminata pentru 15 iunie

Vlad Toma | 24.05.2016

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, marti, sa amane pentru data de 15 iunie discutarea exceptiei de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu, exceptie ridicata in mai multe dosare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE: Augustin Zegrean a explicat ca amanarea unei decizii in cazul exceptiei de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu a fost luata pentru a obtine cat mai multe date legate de dosarele pe aceasta tema, toate propunerile formulate de procurori de-a lungul timpului si deciziile instantelor. Astfel, CCR a solicitat parchetelor statistici legate de dosarele in domeniu. Intre aceste exceptii se numara cele care o vizeaza pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica, pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si pe fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu.

Pe rolul CCR s-au aflat, marti, 68 de dosare privind exceptii ridicate in instanta. Pe lista de sedinta s-au aflat 8 spete referitoare la abuzul in serviciu, in 6 dintre ele fiind invocate exceptii de neconstitutionalitate privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

 

UPDATE: Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat astazi ca "Incriminarea sau dezincriminarea este atributul exclusiv al legiuitorului. Uitati-va in Constitutie, cine stabileste legea", a spus Zegrean, conform Hotnews.

 

Una dintre exceptiile de neconstitutionalitate a fost ridicata de Alina Bica, fosta sefa a DIICOT. Bica a facut aceasta sesizare in unul dintre dosarele legate de restituirea proprietatilor in care este cercetata, acuzand faptul ca acest articol este definit prea vag. Sesizari in privinta neconstitutionalitatii acestui articol au mai facut Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al CJ Constanta si Bunea Stancu, fost presedinte al CJ Braila, ambii cercetatii in dosare ale DNA.

 

Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste cu pana la 15 ani de inchisoare.

 

Daca CCR decide ca articolul care defineste infracţiunea de abuz în serviciu este neconstitutional multe dosare ale DNA vor ramane fara obiect, abuzul in serviciu fiind principala acuzatie pe care DNA a formulat-o impotriva multor demnitari ai statului roman, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Neculai Onţanu etc
 

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat acum 2 saptamani ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, vor fi inchise peste 800 de dosare ale directiei privind achizitii publice cu fraude de milioane de euro.

 

Kovesi a aratat ca, daca infractiunea de baza este anulata, atunci si complicitatea la abuz va avea aceeasi soarta: "In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga", a afirmat sefa DNA.

 

In ultima perioada, au existat multe critici la adresa articolului din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, multe venind din partea Elenei Udrea, a lui Traian Basescu si a altor oameni politici romani.

 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat recent ca abuzul in serviciu ar trebui scos din Codul Penal:"Ne arata toata Europa cu degetul. In Romania, coruptia e un fenomen grav, dar nu trebuie sa o transformam in cea mai corupta tara din lume. Multa vreme va trebui sa muncim sa nu mai avem aceasta imagine", a spus Tariceanu, aseara, la Antena 3.

 

Elena Udrea a declarat in mod repetat ca infractiunea de abuz in serviciu trebuie scoasa din Codul penal deoarece nu este vorba de o fapta de coruptie, in alte state UE astfel de actiuni fiind pedepsite cu sanctiuni administrative: "... fapta de abuz în serviciu... nu e reglementată nicăieri în Europa. Am studiat situația pentru că am și eu un interes... E vorba despre zecile de mii de primari, consilieri, funcționari publici, persoane din mediul privat care se pot face vinovate de abuz în serviciu pentru că își fac atribuțiile în mod defectuos. Nu există nicăieri în Europa reglementată această chestiune, această faptă de abuz în serviciu. Cine greșește să fie sancționat administrativ, de serviciu, la locul de muncă. Dacă se cauzează o pagubă, e pus să recupereze prejudiciul", a spus Udrea, in februarie, citata de B1 tv.

 

Traian Băsescu, fostul președinte al Romaniei, a declarat si el ca doar legea din România pedepseste cu închisoarea abuzul in serviciu: 'Nicăieri în UE nu există sancțiune penală pentru abuzul în serviciu, pentru că orice funcționar, orice demnitar poate să ia decizii greșite. Se iau măsuri administrative, cu obligația să plătești dauna produsă și te zboară și din funcție', a declarat Traian Băsescu la România TV, conform reporterntv.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22