Pe aceeași temă
Propunerea apare in Strategia de Dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 20 de ani, un document de aproape 1000 de pagini, publicat marti, in care Academia Romana face o diagnoza a situatiei Romaniei in fiecare domeniu strategic, scrie Economica.net.
"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate, sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala", se arata in strategia de dezvoltare a sistemului de educatie romanesc in urmatorii 20 de ani, publicata de Academia Romana.
In document, academicienii mai propun trasee posibile si borne pentru a apropia tara noastra de statele europene dezvoltate. "Programul de actiune propus are in vedere: pe termen scurt - stoparea fenomenelor negative din economie si societate; pe termen mediu - situarea Romaniei pe o pozitie medie din punct de vedere al nivelului de trai al tarilor din zona Visegrad si pe termen lung - situarea Romaniei pe o pozitie medie a tarilor dezvoltate din UE corespunzatoare din punct de vedere al resurselor de care dispune pe plan uman, al resurselor naturale, economic, geo-politic in cadrul UE", arata presedintele Academiei in prefata documentului.
articolul integral, AICI
Comentarii 4
lucid - 02-23-2017
O idee tembel-ceausistoida. Asta nu inseamna ca problema fugii creierelor nu e reala, dar ea se rezolva ca in tzarile civilizate: un contract semnat in anul I intre sutednt si universitate in care se trec ce primeste si ce trebuie sa "returneze" studentul - fie prestatie ocupationala, fie in bani daca alege sa presteze in alta tzara. Totul legal, cu drepturi si obligatii concrete si pentru student si pentru universitate (stat). Desigur trebuie sa se tina seama de la caz la caz si de impozitele platite de parintii studentului in perioada de scolarizare. Astazi individul parasutat la noul minister al cercetarii, a carui unica performanta stiintifica este conducerea filialei arges a pesedeului (vezi penibilul ultim miting), un no-name numit (totusi!) valeca, debiteaza o idiotenie mult mai mare: olimpicii liceeni vor primi 3500 euro ANUAL daca vor studia in universitati romanesti si vor lucra apoi ZECE ANI intr-o institutie de cercetare sau de INOVARE (??!) din Romania. Din nou ma intreb: de unde ii scoate dragnea pe toti imbecilii astia? Macar lili mincu-loterie e furnizoare de glume bune - a "absolvit" ca dactilografa spre 40 de ani celebra sorbonica a lui Bondrea, asa ca are o legatura clara cu marele Spiru Haret incat sa devina secretar de stat in ministerul condus acum mai bine de o suta de ani de astronomul-organizator de exceptie cu statuie la Universitate. Amarata tzara cu asemenea gunoaie la guvernare!
RăspundeDinu - 02-23-2017
In "Jardin d'Epicur", Anatole France spune (citez aproximativ):"indigenii din marile Oceaniei isi lasa batranii la marginea padurii. Noi sunem mult mai umani:Am inventat academiile. Probabil ca "nemuritorii" nostri nu au auzit de libera circulatie a fortei de munca in UE. Dupa acel Apel, scris intr-o veritabila limba de lemn, Academia isi da din nou in petec cu aceasta "propunere " pe care a abandonat-o chiar si Ceausescu. Se pare ca acest personaj sinistru-Ecaterina Andronescu- are o contributie esentiala in elaborarea aceste enormitati.
RăspundeCamelian Propinatiu - 02-22-2017
Educaţia e un drept, ca şi pensia. Riscul e ca, nesuportând neoiobăgia de inspiraţie ceauşistă, liceenii performanţi să aleagă din start Universităţi occidentale, inclusiv CEU Budapest !!! Alta e soluţia: 8.3 % din pib la EduCultura, Capitala interogându-se dacă densitatea Infrastructurii Intelectuale dincolo de Centru e în postromânism cam ca a Băraganului, 6 municipii mai mari ca Timişoara. Bogaţii noştri deştepţi tb sa importe de la euroatlantici filantropia, cu progrese în reconstituire TVR Cultural, iniţiere TVR Didactic în slujba Diasporii, Arte TV preluat în RO, 6 filarmonici şi pinacoteci, Muzeu de Istorie funcţional, noul Muzeu al Literaturii, plus biblioteci de cartier şi de parc bine dotate, ca şi pt românii plecaţi, unde sunt mai mulţi.
Răspundeion - 02-22-2017
o prostie elementara! liberticida, numai academicienii romanii sunt in stare de asemenea idei
Răspunde