Pe aceeași temă
Demersul Academiei Naționale de Informații a SRI vine după ce, anul trecut, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora, potrivit pressone.ro, care citează un răspuns al Biroului de presă al SRI.
În total, 32 de acțiuni pentru tot atâtea cazuri de plagiat confirmate în 2019 și 2020 de CNATDCU la Academia SRI prin decizii de retragere a titlului de doctor.
Printre cei în cazul cărora CNATDCU a emis verdict de plagiat și, acum, ANI a SRI cere în instanță anularea diplomelor de doctor sunt:
Demersul juridic reprezintă o noutate absolută și vine după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale a fost modificat în data de 21 iulie 2019 astfel încât, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.
Totuși, după intrarea în vigoare a prevederii la 21 iulie 2019 și până în prezent, CNATDCU a retras pentru plagiat doar 19 titluri de doctor susținute la Academia SRI. Asta ridică semne de întrebare cu privire la restul de 13 acțiuni înregistrare în instanță.
Aceste 13 acțiuni vizează titluri retrase în zilele de 11 și 15 iulie 2019, fapt care pune în discuție legalitatea acțiunilor de chemare în judecată.
În plus, deși a avut la dispoziție un an întreg pentru a iniția cele 32 de acțiuni în instanță, Direcția Juridică a SRI – cea care a întocmit și înaintat acțiunile de chemare în judecată – a depus actele chiar la limita de împlinire a termenului de un an.
Dacă ar fi întârziat câteva zile, unele dintre acțiuni ar fi fost tardive.
De altfel, în cazul celor două procese deschise ulterior datei de 13 iulie, nu e clar dacă au fost operate sau nu în termenul legal.
Printre cei chemați în judecată pentru a li se anula diploma de doctor după ce au fost declarați plagiatori de către CNATDCU se numără nume grele în comunitatea de intelligence și securitate din România:
generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI;
generalul (r) Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI;
generalul (r) Gabriel Naghi, fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în perioada decembrie 2000 – decembrie 2005;
Radu Stroe, fost ministru de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014);
Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații.
Romeo Raicu – fost parlamentar PDL și fost președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE.
Ana Maria Tudor (fostă Oprea) – fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Alexandru Marius Tudor – ginerele fostului vicepremier Gabi Oprea.
Adela Loredana Neagu (fostă Popescu) – secretara lui Gabi Oprea
colonelul SRI (r) Cezar Aurelian Țolescu – fost director general al RASIROM, societate comercială coordonată de SRI, care se ocupă cu ”integrarea de soluții de securitate fizică și informatică a infrastructurilor critice naționale și europene”, acum șef serviciu la Unitatea de Management BRUA al Transgaz.
În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabi Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în 2018, dar a făcut recurs.